Без оптимізму: топ-екологи прогнозують можливий "колапс цивілізації" внаслідок змін клімату

Дехто вже й називає колапс цивілізації "найбільш імовірним" наслідком кліматичних змін. Це означає, що жити на Землі зможе не більше одного мільярда людей — при тому, що зараз ця цифра наближається до восьми мільярдів.

Згори вниз:

Всі ці явища пов'язані між собою, спонукають і посилюють одне одного.

Дивіться також:

Як людство змінило вуглецевий баланс атмосфери. Наслідки зміни клімату убивчі, але до кінця не зрозумілі

"Якщо Титанік усвідомлює, що він у біді, але йому потрібно 5 км для сповільнення та зміни курсу, а до айсберга лишається 3 км — він приречений", — каже професор Вілл Стеффен, почесний професор-кліматолог Австралійського національного університету.

Нове дослідження показує, що основні "житниці" світу зазнаватимуть суворіших посух, ніж передбачалося раніше. Серед країн, по яких вдарить найгірше, й Австралія.

7d79e1e0e141af4699ce20c83e771b79e929fcfa.webp

Південь Австралії — серед тих територій, по яких зміни клімату вдарять найсильніше: фото ALEX ELLINGHAUSEN

Існує загроза існуванню цивілізації

Низка топових кліматологів висловлює свої сумні прогнози в статті для журналу Nature.

Вони виявили, що 9 із 15 відомих "поворотних елементів", які регулюють стан планети, вже активовано (див. першу інфографіку).

На їхню думку, давно пора оголосити надзвичайний стан планетарного масштабу.

Крім того, давно відома в професійному світі колективна наукова стаття топових кліматологів під назвою "Траєкторії системи Землі в антропоцені" передбачає, що каскад зворотної реакції може штовхнути Землю на шлях "земного парника" настільки, що цього вже не зміниш.

Крім метафори Титаніка, цитованої вище, науковці використовують метафору доміно та вважають, що ми могли вже пройти точку неповернення — перші кілька кісточок доміно, можливо, впали.

d41586-019-03595-0_17426404.jpg

Льодовик на Алясці: фото Frans Lanting/Nat Geo

+4 градуси означає менш ніж 1 мільярд людей на планеті

Професор Ганс Шелльнгубер, почесний директор Потсдамського інституту дослідження впливу на клімат, заявляє, що якщо глобальна температура підвищиться на 2 градуси, це автоматично спричинить збільшення на 4 градуси — через "ефект доміно".

І це може означати кінець тієї цивілізації, яку ми її знаємо.

При таких змінах клімату планета зможе "утримувати" лише один мільярд людей при нинішньому населенні в 7.6 мільярдів.

Це означатиме, що виживе лише "багата меншість", а світ зануриться в конфлікти.

А щоб утримати потеплішання планети на рівні менше за 2 градуси, треба до 2030 року вдвічі скоротити викиди. Доволі ймовірно, що зроблено цього не буде.

"До 2030 року ми знатимемо, на який шлях стали, остаточно", — йдеться в матеріалі.

Від Текстів: Готуючись до апокаліпсису треба робити три речі. 1. зберігати прісну воду (для цього є багато засобів, в тому чисті і природоохоронних.) 2. будувати сильну армію. 3. створювати ефективний апарат чиновників, які зможуть у критичні моменти приймати адекватні рішення і забезпечувати їх виконання.

Повний матеріал тут

Дужкою вгорі позначено природний цикл льодовикових і міжльодовикових періодів; правіше в червоних тонах — незворотні зміни в бік "Земного парника"
Дужкою вгорі позначено природний цикл льодовикових і міжльодовикових періодів; правіше в червоних тонах — незворотні зміни в бік "Земного парника"

катастрофа клімат майбутнє наука екологія

Знак гривні
Знак гривні