На Харківщині створено "Слобожанську Січ". Її меседжі відтворюють російську пропаганду, голова – із команди Медведчука

А початок «відродження слобожанського козацтва» збігся з хвилею чуток про підготовку спецслужбами РФ заворушень із використанням так званих козацьких організацій.

Нині голова "Слобожанської Січі", а тоді медведчуківець-кандидат, облитий зеленкою, Павло Оніщенко (у ЗМІ часом "Онищенко")
Нині голова "Слобожанської Січі", а тоді медведчуківець-кандидат, облитий зеленкою, Павло Оніщенко (у ЗМІ часом "Онищенко")

Про це йдеться в матеріалі харківського видання "Накипіло".

5 червня кілька десятків людей протестували під Київським районним судом міста Харкова. Вони вимагали звільнення Павла Оніщенка та Миколи Маслова, лідерів громадської організації «Потон». Поліція затримала їх за підозрою у вчиненні збройного нападу на правоохоронців. 

У бекграунді Оніщенка – низка скандальних епізодів. Зараз його організація заявила про створення «Слобожанської січі», «віче» якої нібито має стати виразником «волі народу», поваливши владу «корумпованих» державних установ. Тож група підтримки «Потона» видає затримання за помсту борцям з корупцією.

Водночас меседжі, які виголошує Павло Оніщенко, дивним чином збігаються з тезами російської пропаганди. А початок «відродження слобожанського козацтва» збігся з хвилею чуток про підготовку спецслужбами РФ заворушень із використанням козацьких організацій.

Що трапилося в лісі під Сороковим

У відео Павло Оніщенко каже, що це, ймовірно, ті самі люди, які напередодні, 2 червня, «спалили машину» «Слобожанської січі». Та якщо переглянути попередні відео, можна виявити, що насправді машина не була спалена, а сам Оніщенко вдається до маніпуляції.

Над територією «Слобожанської січі» помітили квадрокоптер. Група молодих людей на чолі з Павлом Оніщенком та Миколою Масловим заблокувала машину, в якій були оператори дрона, й викликала поліцію. Заблокованим в автівці група погрожувала зброєю, палицями й сокирою.

На YouTube-каналі POTON розміщене відео інциденту. Воно не містить епізоду, де люди з машини називаються співробітниками правоохоронних органів, однак відео змонтоване, тому не можна з упевненістю стверджувати, що цього не було.

За його словами, пляшку з «коктейлем Молотова» знайшли на тому місці, де стояла його машина після того, як вона від’їхала. Нібито зловмисники не змогли підпалити її правильно, і тільки тому авто вціліло. А сам Оніщенко запідозрив неладне, відчувши запах «чи то фарби, чи то розчинника». Пляшка була, що цікаво, заповнена рідиною лише наполовину.

Ситуація виглядає геть неправдоподібною. Та це не завадило Оніщенку викликати поліцію і заявити, що він підозрює в підпалі «чорних лісорубів», з якими нібито борються члени «Потона». Також Оніщенко сказав, що підозрює «перевертня» – начальника Богодухівського відділу поліції Віктора Шириню. Потім Ширині представники «Слобожанської січі» погрожували особисто, перешкоджали його пересуванню.

Дивний збіг із чутками з ОРДЛО

У лютому цього року кілька жителів окупованих територій Луганської області, а також співробітники управління Служби безпеки України в Луганській області в приватному спілкуванні повідомляли, що окупаційна адміністрація ОРЛО планувала набирати козаків – учасників незаконних військових формувань. Вони під виглядом цивільного населення мали брати участь у протестах проти влади. Реалізації масштабного плану завадив карантин.

Проте на початку квітня під Харковом проголошується створення так званої «Слобожанської січі» і відродження козацтва на її базі. Павло Оніщенко стверджує, що звернувся до теми козацтва «вимушено» через нездатність влади забезпечити дотримання закону. На громадські організації він теж не може спиратися, бо «їх багато, і вони розрізнені». Тож він заснував нібито «освободительное движение внутри страны».

«Тут можуть жити і запорізькі козаки, і українські козаки, і козаки, які спілкуються з козаками з Росії, і козаки, які в АТО воювали і стріляли в козаків з Росії. Мені здається, треба згадати, що ми — браття козацького роду. Постаратися навести порядок. Усі суперечливі моменти облишити. Козаки чи казаки — це все маячня, якою мовою ти говориш в Україні — російською чи українською. Не маячня лише одне — ти козацького роду чи ні», – каже Оніщенко у відеозверненні.

Оніщенко обіцяє об’єднати всі райони Харківщини. За його задумом, лідери козаків районів спілкуватимуться з людьми, а потім збиратися в «Січі». «Віче на майдані «Слобожанської січі» вже було анонсоване на 12 липня. Павло Оніщенко обіцяє, що учасників буде більше тисячі.

Скандальний бекграунд «Потона»

Павло Оніщенко – колишній міліціонер. Після закінчення Харківського університету внутрішніх справ працював опером у Московському райвідділі. За його словами, пішов зі служби через низьку зарплату. Потім, каже Оніщенко в інтерв’ю, «був замдиректора однієї фірми, яка виробляла вагони», та «на громадських засадах помічником першого заступника міністра фінансів».

Громадська організація «Потон» (скорочення від «Постійний тонус») зареєстрована в червні 2015. Спочатку стала відомою завдяки боротьбі з «наливайками» — у 2017 ГО показово закрила кілька нелегальних генделиків.

У березні 2018 року у Харківській міськраді заступник мера Ігор Терехов провів нараду щодо боротьби з «наливайками». На ній був присутній і Павло Оніщенко. За його словами, ГО «Потон» була однією з ініціаторів цієї наради. Не кожен борець із наливайками може похвалитися такою увагою міськради.

Найбільш гучними акціями організації стали «закриття наркоаптек». Методи роботи описував Олексій Сасько, заступник директора аптечної мережі «ДоброДій АВД», постраждалої від нальоту «потонівців». За його словами, кодеїновмісні препарати в дозволеній кількості придбали троє «активістів», а потім сказали, що це одному з них провізор продала забагато таблеток.

«Сумарно вийшло, що вони купили там, здається, шість цих блістерів, цих упаковок, тобто, за нормами, які передбачені стосовно цього препарату. Два блістера може купити будь-яка людина», – прокоментував Олексій Сасько.

У більшості випадків справа обмежувалася імпровізованим пікетом біля входу аптеки. Та у вересні 2018 члени «Потона» вчинили справжній погром у аптеці мережі «ДоброДій АВД». Справа внесена до ЄРДР за ч. 2 ст. 296 (Хуліганство) та ч.3 ст.206 КК України (Протидія законній господарській діяльності).

З осені 2018 до нинішнього часу «Потон» бере участь у протестах проти сейсморозвідки й газовидобування на Харківщині. З минулого року організація переймається боротьбою з «чорними лісорубами», зокрема, з директором Гутянського лісгоспу Віктором Сисою. «Потон», обурений повільним розслідуванням справи, навіть пікетував Офіс Президента.

Медведчуківський кандидат проти «ЗЕ-команди»

Ще в 2018 Оніщенко заявляв про намір балотуватися в 2020 році на пост мера Харкова, і навіть роздавав із цією метою продуктові набори.

У 2019 на сторінках у соцмережах лідер «Потона» схвально відгукався про Володимира Зеленського, «Зе-команду» й особисто майбутнього нардепа Олександра Куницького. Однак на позачергових виборах 2019 року депутатів до Верховної Ради України Павло Оніщенко балотувався на 173-му округу як кандидат від партії «Опозиційна платформа – За життя», політичної сили кума Путіна Віктора Медведчука.

Список кандидатів у народні депутати України по одномандатних виборчих округах від партії «Опозиційна платформа – За життя»
Список кандидатів у народні депутати України по одномандатних виборчих округах від партії «Опозиційна платформа – За життя»

Улітку Оніщенко вже мав медіапідтримку від ЗМІ, контрольованих ОПЗЖ. Наприклад, зберігся запис півгодинного ефіру на загальноукраїнському телеканалі 112.

Цікаво, що боротьба «Потона» проти розвідки газових родовищ була спрямована на підприємства політичного опонента Віктора Медведчука (ОПЗЖ) Вадима Новинського («Опозиційний блок»). Розвідка велася на замовлення «Пром-Енерго Продукт». Ця компанія входить до групи «Смарт-Холдинг» Вадима Новинського.

Під час передвиборчої кампанії Оніщенка облили зеленкою представники «Національного корпусу». У нападі він звинуватив Олександра Бакумова.

У лютому 2020 відбулася перепалка між Оніщенком та народним депутатом від «Слуги народу» Олександром Куницьким, під час якої голова «Потона» вимагав від нардепа звіту. Натомість Куницький звинуватив Оніщенка в тому, що той ходить «під кришею» чорних лісорубів, у відповідь той назвав Куницького «ганьбою України». Попутно Оніщенко назвав «корупціонером» свого колишнього опонента по 173-му округу, «слугу народу» Олександра Бакумова, екс-проректора ХНУВС.

Що таке «Слобожанська січ» і кому вона потрібна

Політичне кредо «Потона», якщо узагальнити численні відеопроповіді, можна сформулювати приблизно так: «Владу захопило суче плем’я» (останні два слова – це постійне формулювання в Оніщенка). Політична програма – «Зеленський злочинець», його «треба поставити на коліна», а «усіх попередників просто посадити в тюрму».

Дискредитації чинної влади присвячені майже всі відео на YouTube-каналах POTON, «ПОВСТАНЕЦЬ001» (особистий канал Оніщенка), «Начальник Харькова» (особистий канал Миколи Маслова, помічника Оніщенка). Так було за президентства Петра Порошенка, так триває й донині – влада завжди «злочинна».

Поліцію постійно називають організованим злочинним угрупованням, дискредитують також інші правоохоронні органи (СБУ, ДБР, НАБУ), органи влади – Верховну Раду, Кабмін і вертикаль виконавчої влади, суди. Ось лише кілька випадкових назв відео з каналу Маслова «Начальник Харькова» (авторська орфографія збережена):

«ВОССТАНИЕ в Харькове из-за захвата Земли», «Газовые вышки забирают ЗЕМЛЮ, Народ Украины не уважают», «СРОЧНО! БУНТ в Харькове! 22 поликлиника нуждается в помощи», «НАЧАЛОСЬ! ЗЕленский бабушке 80 лет ОТРЕЗАЛ ГАЗ за неуплату», «Продали ЗЕМЛЮ получите ВОССТАНИЕ».

І ось як бачить майбутнє «Слобожанської січі» її засновник Павло Оніщенко:

«Слобожанська січ, яку ми будуємо, – це буде громадський орган влади в подальшому. Ми її добудуємо, запросимо сюди всіх громадських діячів Харківської області, скажімо, скільки є організацій, скільки є сотень, скільки є громад територіальних, які будуть входити до складу Січі. Ми тут будемо приймати рішення регіонального і національного характеру, і будемо ці рішення від імені Січі реалізовувати», – заявляв Оніщенко.

Він постійно підкреслює свій патріотизм і те, що «Потон» — за єдину Україну. Однак подібне об’єднання під проводом людей з сумнівною репутацією, як у Павла Оніщенка, може нести певні загрози.

Меседжі Оніщенка збігаються з меседжами російської пропаганди, що намагається змалювати Україну як неспроможну державу, failed state. Інша улюблена тема роспропаганди і Павла Оніщенка — те, що люди в Україні дійшли до відчаю й готові бунтувати. І кремлівська пропаганда, і Оніщенко називають Україну нині «окупованою».

До речі, стосовно коронавірусної інфекції Оніщенко теж тримається наративів кремлівської пропаганди – «вірус розроблений у секретних лабораторіях» і водночас «вірус не є небезпечним».

Що наразі

Суддя Київського райсуду Харківської області обрала запобіжний захід Павлу Онищенку — 60 діб під вартою без права застави. Чоловіка затримали 3 червня за можливі погрози та посягання на життя правоохоронців. Стільки ж отримав інший фігурант справи, Микола Маслов.

харківщина оніщенко медведчук

Знак гривні
Знак гривні