Чому створення вакцини від COVID-19 не гарантує кінця епідемії

Про це детально пише американський Vox.

Зараз тестуються десятки вакцин – але нема гарантії, що хоч одна з них досягне успіху: фото Getty
Зараз тестуються десятки вакцин – але нема гарантії, що хоч одна з них досягне успіху: фото Getty

Без вакцини й ефективних ліків світ був змушений використовувати серію тактик для простого стримання поступу хвороби: соціальне дистанціювання, закриття, скасування.

Вочевидь, наслідки будуть довготривалими – від безробіття до нового способу життя.

Робота над створенням вакцини від коронавірусу просувається: вже розробляються понад 90 різних вакцин. Урядами, приватними компаніями, неурядовими організаціями.

Але як би не хотілося вірити в те, що вакцина зупинить епідемію – невідомо, чи це вдасться. Є багато чинників

Сила та тривалість захисту вакцин

Вакцина налаштовує імунну систему на боротьбу зі специфічним патогеном.

Дослідники оптимістично передбачають, що зрештою буде розроблено навіть кілька вакцин. Але є багато варіантів ефективності. В ідеалі має виробитися "стерилізуючий імунітет": отримавши щеплення, людина назавжди й повністю в безпеці. Так працюють вакцини від віспи.

Але є вакцини значно менш ефективні: наприклад, щеплення від грипу потрібно робити щорічно, при цьому воно лише пом'якшує симптоми, але людина все одно може бути заразною.

Швидкість мутації вірусу

Це залежатиме від швидкості мутації самого вірусу. Вірус SARS-CoV-2 містить одиничну нитку РНК (single-stranded RNA).

Такі віруси сумно відомі великою швидкістю мутацій. Утім, мутації не обов'язково послаблюють захист з боку вакцини.

Кір – також вірус із одиничною ниткою РНК (single-stranded RNA virus). Він мутує – але не в такий бік, щоб ослабити дію вакцини.

Натомість, грип – "пересувна мішень".

Наразі є свідчення, що SARS-CoV-2 мутує повільно, як на РНК-вірус – і це збільшує наші шанси, що вакцина надаватиме триваліший захист.

З іншого боку, імунітет, скоріш за все, буде неповним: він триватиме радше кілька років, ніж десятиліттями чи на все життя. До того ж, імунітет лише запобігатиме найбільш жорстким вираженням, але люди все одно зможуть заражатися (а отже, й заражати) – просто хвороба перебігатиме без симптомів або з м'якими симптомами.

Ефективність для різних груп

Вакцина від герпесу рекомендується лише для людей понад 50 років. Вакцина від грипу має іншу формулу для тих, кому понад 65.

Може виявитися необхідність у різних типах вакцин від COVID-19 для здорових людей та для людей із попередніми хворобами.

Імунні системи деяких людей можуть не реагувати на вакцину.

Час розробки вакцини

Багато що може змінитися віднині до того часу, коли вакцина з'явиться. На це можуть піти місяці, а можуть і роки.

Оскільки час невідомий – тим часом потрібно ухвалювати систематичні рішення щодо охорони здоров'я (й враховувати економічні наслідки цих рішень).

Зараз буквально тривають перегони: ще ніколи не працювали настільки швидко. Історія показує, втім, що розробка вакцин може бути тривалим процесом. Наприклад, досі рекордсменом була вакцина від паротиту ("свинка"): її розробляли чотири роки. Але багато вакцин розробляли понад десятиліття.

Вакцини часто спершу тестують на тваринах: на цьому макака резус у Таїланді випробовують вакцину від COVID-19. Фото – AFP
Вакцини часто спершу тестують на тваринах: на цьому макака резус у Таїланді випробовують вакцину від COVID-19. Фото – AFP

Може статися так, що до часу, коли з'явиться вакцина, перехворіє стільки людей, що вона буде потрібна не всім. Але скільки до того часу може померти?

Видання зазначає, що "втома від карантинів", та й економічна неможливість їхнього постійного дотримання означатимуть, що люди будуть заражатися. Можливо, швидко.

Безпрецедентні ресурси, кинуті на розробку вакцини, не гарантують, що вона з'явиться від того швидше.

Якщо ж надто поспішати – можна отримати вакцину з небезпечними побічними наслідками.

Нарешті, "є" в теорії й на практиці – це різні "є"

Про це можна окремо не розписувати в Україні. Зараз у дитячих поліклініках Києва, наприклад, не завжди можна знайти навіть туберкулін, попри довгострокову епідемію туберкульозу в країні, й попри давно наявні ефективні ліки.

Вакцина – це ще й закупівлі, гроші, розподіл. І не факт, що ВООЗ гарантуватиме все для всіх.

Детальніше англійською

Знак гривні
Знак гривні