Зарплатня в дитсадках майже удвічі менша за середню по Україні (ГРАФІКИ)

Зібрані дані свідчать про високий рівень стресу серед персоналу садочків та про низьку оплату праці, яка становить лише половину середньої зарплатні в Україні. Через низькі зарплати та брак соціальної допомоги опитаним доводиться вести підсобне господарство, шукати підробітки, спиратися на матеріальну допомогу рідних та друзів, жити в борг.

Про це пише одна з авторок дослідження, яке триває, Оксана Дутчак, із посиланням на оброблені результати першої стадії дослідження.

Навіть у адміністрації в дитсадках, яка має найвищу зарплатню по галузі, зарплатня нижча за середню по Україні: інфографіка авторів дослідження
Навіть у адміністрації в дитсадках, яка має найвищу зарплатню по галузі, зарплатня нижча за середню по Україні: інфографіка авторів дослідження

За даними опитування, середня місячна зарплата працівниць державних та комунальних дитсадків становить 5241 грн (тут і далі – після відрахування податків). Це становить лише 56% від середньої по Україні (9386 грн станом на березень 2020 р.). Половина опитаних отримує менше 5000 грн на місяць.

Найбільшу середню місячну зарплату має адміністрація (директори, завідуючі, заступники) – 6893 грн, а найменшу – технічний персонал (прибиральниці, двірники, кухарки тощо) – 3811 грн.

Серед виховательок найбільшу групу складають виховательки груп загального розвитку, середня зарплата яких становить 5051 грн.

Більше 5000 грн на місяць у середньому отримують вихователі-методисти, виховательки інклюзивних груп, учительки (наприклад, логопеди), а також музичні керівники.

Менше 5000 грн на місяць у середньому отримують психологи/соціальні педагоги, керівники гуртків, інструкторки з фізичної культури, медичний персонал та помічниці виховательок. Помічниці виховательок у середньому отримують 3972 грн.

Найвищими є середні зарплати у обласних центрах та м. Києві (5553 грн), а найнижчими – у селах (4967 грн).

При таких низьких зарплатах, 57% опитаних працівниць повідомили, що для їхнього робочого місця характерні: понаднормова робота (27%), непередбачуваність робочого часу (31%), робота у вихідні (20%).

Персонал дитсадків має надзвичайно високий рівень стресу на роботі: більше половини опитаних (57%) оцінили його від 8 до 10 балів (за шкалою від 1 до 10), де 1 бал – стрес практично відсутній, 10 – стрес дуже високий.

Однак при цьому працівниці загалом задоволені своєю роботою: 31% опитаних вказали 3 бали, а більше половини респонденток – 54% – обрали 4-5 балів (за шкалою від 1 до 5, де 1 – дуже незадоволена, 5 – дуже задоволена).

Оцінюючи матеріальне становище своїх сімей до початку карантину, 9% опитаних зазначили, що їм не вистачало грошей навіть на їжу. Більшість (55%) вибрали варіант “вистачало грошей на їжу, але купувати одяг було важко”, 32% - “вистачало грошей на їжу, одяг та інші невеликі покупки, але не вистачало на великі покупки, не мали змоги заощаджувати”. Лише 4% зазначили, що грошей вистачало на все необхідне, мали змогу робити заощадження або ж жили у повному достатку.

Методологія першої стадії дослідження

Перший етап дослідження проводився методом онлайн опитування, яке відбувалося з 4 по 10 травня 2020 р. Опитано 5009 працівниць та 23 працівників з усіх регіонів та типів населених пунктів України (86% опитаних мешкає у міських поселеннях, 14% – у сільській місцевості).

Відбір респонденток відбувався на основі самовідбору (через відкрите запрошення до участі) із подальшим “зважуванням” даних за регіональними характеристиками та розміром населеного пункту.

Більше інфографіки:

🔶Хто потурбується?🔶 Результати дослідження умов та оплати праці персоналу дитячих садків Пропонуємо до вашої уваги...

Gepostet von Центр соціальних і трудових досліджень am Mittwoch, 3. Juni 2020

суспільство освіта соціологія

Знак гривні
Знак гривні