Як в Україні не зовсім розуміють американський протест

" В українських медіа і соцмережах бачу зміщення фокусу і викривлення інформації", – пише репортер "Голосу Америки" Остап Яриш із Вашингтона.

Приводом для протестів стала смерть афроамериканця в Міннеаполісі після брутального затримання поліцією. Причини ширші – свавілля поліції та расова нерівність як системні явища в США. Протест радше відбувається як реакція – зараз люди висловлюють своє обурення та гнів.

Ну і, крім того, вимагають покарання для всіх поліцейських, причетних до ситуації в Міннеаполісі (на початку звинувачення у вбивстві пред’явили лише одному, який стояв на шиї Джорджа Флойда – згодом інших таки звинуватили в "потуранні"), + реформи поліції та зміни поліцейських практик в США в цілому.

Експертиза показала, що Джордж Флойд загинув унаслідок «зупинки функцій серця та легень під час затримання», інакшими словами – через удушення.

Часто бачу, що кажуть “протестують лише чорні”. Неправда. Серед мітингарів купа білих, латиноамериканців, азіатів – людей абсолютно різних рас. Хоча афроамериканців помітно більше, бо сама ідея протесту зосереджена довкола їхніх проблем.

Чітких лідерів нема, і протест виглядає доволі хаотичним – але водночас і добре самоорганізованим. Ідеологічно – на вулиці виходять переважно люди ліберальних поглядів, які незадоволені політикою Трампа. За моїми спостереженнями, є також невелика група лівих радикалів та Антифа.

Мародерство: Є мітингарі, а є банди і радикали. Більшість демонстрантів – проти погромів і мародерства і засуджують такі дії, бо насильство – це якраз те, проти чого вони вийшли. Але дехто використовує ситуацію і під шумок грабує і трощить. Ці дві групи – здебільшого різні люди.

Багато хто пише, що цим займаються тільки чорні. Ні, тут немає расових обмежень. Я особисто бачив, як вітрини трощили як білі, так і чорні. Нашу журналістку в Каліфорнії також побив білий чоловік, намагаючись вкрасти в неї камеру.

В Лос-Анджелесі двоє білих дівчат розмальовували Starbucks гаслами “Black Lives Matter”, до них підійшли чорні мітингарі й прогнали зі словами, що вони дискредитують рух і підставляють афроамериканців.

Поки що президент здебільшого коментує ситуацію в Твіттері. Ввечері на вихідних він перебував у бункері під Білим домом, але в понеділок дав прес-конференцію, де закликав губернаторів штатів бути жорсткішими, інакше для придушення бунтів він застосує військових.

Поліція реагує по-різному. Я бачив відео дуже жорстоких дій копів проти мирних людей. Бачив, як розганяли газом демонстрантів, які стояли з піднятими вгору руками. І так само бачив, як копи на деякий час приєднувались до протестів і ставали на одне коліно в знак солідарності.

Поки що рано говорити про те, як це вплине на рейтинги кандидатів, і свіжих опитувань поки що теж нема. Але дехто прогнозує, що ця хвиля протестів сильно мобілізує афроамериканців на виборах в листопаді – й це може додати критично важливих голосів демократам.

Сьогодні Яриш описав останню ніч протестів так:

Знак гривні
Знак гривні