Ілон Маск: "батут працює!" Приватна компанія вперше в історії доставила людей на Міжнародну космічну станцію

Щойно космічний модуль Dragon-2 з двома астронавтами НАСА успішно приєднався до Міжнародної космічної станції (МКС). Таким чином, США відновили свою спроможність транспортувати людей у космос (з 2011 року, після закінчення програми "шаттлів", ця можливість була недоступною). Вперше в історії це здійснила приватна компанія, а не держава.

home_feature.jpg

Всередині модуля Dragon. Фото: SpaceX

Американська компанія SpaceX, засновником якої є Ілон Маск, у співпраці з NASA здійснила запуск пілотованого корабля Falcon 9 з капсулою Dragon-2. Запуск відбувся 31 травня, о 22:23 за Києвом.

Надсучасний космічний модуль Dragon Crew є космічним пілотованим апаратом, здатним транспортувати велику кількість вантажів (6 тон) та 7 пасажирів, на космічну орбіту. Також він може повертати людей та до 3 тон вантажу назад на Землю. Перший ступінь ракети Фалькон-9, до того ж, є багаторазовим і повертається самостійно назад на океанічну баржу або на посадковий майданчик на твердій поверхні.

З 2011 року США не мали можливості доставляти на орбіту людей самостійно. Тому 35 астронавтів НАСА літали на МКС на російських апаратах "Союз". Росія на цьому заробила близько 1 млрд. доларів.

У 2014 році, після запровадження санкцій проти Росії за анексію Криму, голова "Роскосмосу" Дмітрій Рогозін пихато заявив, що американцям потрібно "використовувати батут", щоб доставляти астронавтів та вантажі у космос. Як виявилося, Ілон Маск не забув цю заяву Рогозіна, і вчора – після успішного виведення модуля Dragon-2 (або Dragon Crew) на орбіту – зауважив на пресконференції, що "батут працює". Інші учасники розсміялися, і на питання журналістів відповіли, що у компанії SpaceX є такий внутрішній жарт (не уточнюючи походження фрази).

За умови, що Dragon Crew за декілька тижнів зможе успішно повернути двох американських астронавтів з МКС на Землю, SpaceX отримає постійний сертифікат на право доставляти людей на орбіту (цей політ є остаточною перевіркою такої можливості), і складе потужну конкуренцію Росії по доставці людей у космос. У 2021 році має відбутися тестовий політ аналогічного модуля Starliner, але від іншої приватної компанії, "Boeing".

Знак гривні
Знак гривні