Письменницька організація PEN вважає "відверненням уваги" арешт поета Хаєцького й вимагає звільнити його

"Беручи до уваги документи й факти, які нам вдалось отримати, ми бачимо у цій справі спробу відвернути увагу суспільства та правоохоронних органів від тих, хто за посадовими обов’язками відповідав за пожежну безпеку, розпоряджався фінансами й підписував відповідні документи у навчальному закладі. Вина кожного має бути доведена у законний спосіб. На сьогодні Андрій Хаєцький отримав найсуворіший запобіжний захід серед усіх можливих: подібна жорстка міра обмеження свободи, на наше переконання, має мало спільного зі справедливим правосуддям".

зображення з заяви українського PEN
зображення з заяви українського PEN

Поета Хаєцького відправили до СІЗО за пожежу в одеському коледжі, хоча він звільнився до того й не відповідав за пожежну безпеку

22 травня Київський районний суд Одеси ухвалив рішення про взяття під варту на 2 місяці громадського активіста і поета Андрія Хаєцького. Його звинувачують у причетності до трагедії, яка сталася 4 грудня 2019 року в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, і забрала життя 16 людей.

До трагедії Андрій Хаєцький працював у коледжі заступником директора з адміністративно-господарської роботи. Проте, згідно з документами, до яких має доступ Український ПЕН, Хаєцький звільнився з навчального закладу ще в листопаді. Він повідомив керівництву коледжу про своє звільнення 4 листопада 2019 року, після чого відпрацював передбачені законом 2 тижні й 18 листопада отримав наказ про своє звільнення. Після цього він уже не міг бути відповідальним за стан протипожежної безпеки у навчальному закладі.

Натомість Прокуратура Одеської області заявляє, що Андрій Хаєцький перебував на посаді до 2 грудня. Його звинувачують “у порушенні встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, внаслідок чого виникла пожежа, яка спричинила загибель людей, а також спричиненні майнової шкоди в особливо великому розмірі”. Окрім того, прокуратура базує своє звинувачення проти Хаєцього на тому, що він переховувався від правоохоронних органів та суду, що, за нашою інформацією, не відповідає дійсності: він з’являвся на допити за першою вимогою, а його місце роботи й місце проживання добре відомі слідчим. Тому, на нашу думку, висунута йому підозра у скоєнні злочину як відповідальному за пожежу в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу є безпідставною. 

Беручи до уваги документи й факти, які нам вдалось отримати, ми бачимо у цій справі спробу відвернути увагу суспільства та правоохоронних органів від тих, хто за посадовими обов’язками відповідав за пожежну безпеку, розпоряджався фінансами і підписував відповідні документи у навчальному закладі. Вина кожного має бути доведена у законний спосіб. На сьогодні Андрій Хаєцький отримав найсуворіший запобіжний захід серед усіх можливих: подібна жорстка міра обмеження свободи, на наше переконання, має мало спільного зі справедливим правосуддям.

Ми знаємо Андрія Хаєцького як принципову й порядну людину, активного учасника правозахисних кампаній, а також талановитого поета. Андрій Хаєцький має інвалідність 3-ї групи, раніше був прооперований на серці, йому встановлено протез мітрального клапана, і перебування в СІЗО є прямим ризиком для його здоров’я.

Ми звертаємося до Одеського апеляційного суду із закликом неупередженого розгляду обрання запобіжного заходу. Враховуючи, що за стандартами Європейського суду з прав людини утримання під вартою в СІЗО використовується як виняток, наполягаємо замінити його на запобіжний захід, який не передбачає позбавлення волі.

Заяву підписали (список доповнюється): 

Андрій Курков
Мирослав Маринович
Лариса Денисенко
Сергій Жадан
Катерина Калитко
Анна Вовченко
Алім Алієв
Мар’яна Савка
Анастасія Левкова
Галина Койнаш
Галина Вдовиченко
Богдан Коломійчук
Вікторія Амеліна
Євген Захаров
Борис Херсонський
Володимир Казарін
Наталка Білоцерківець
Олеся Яремчук
Ірина Славінська
Микола Рябчук
Остап Сливинський
Олена Стяжкіна
Юлія Мусаковська
Софія Челяк
Тетяна Терен
Зоя Казанжи
Ігор Козловський
Андрій Любка
Артем Чапай
Наталія Бельченко
Гаська Шиян
Юрій Макаров
Аркадій Штипель
Марія Галіна
Степан Процюк
Олесь Ільченко
Віктор Морозов
Юрій Прохасько
Артем Чех
Олег Коцарев
Оксана Луцишина
Ірина Цілик
Марко Андрейчик
Тарас Возняк
Таня Малярчук
Володимир Рафєєнко
Віталій Чернецький
Ольга Муха
Оксана Форостина
Гульнара Бекiрова
Олексій Панич
Ія Ківа
Оксана Куценко
Ірина Вікирчак
Петро Яценко
Юрій Винничук
Костянтин Сігов
Євгенія Чуприна
Діана Клочко
Мирослава Барчук
Вано Крюгер
Тарас Лучук
Галина Крук
Катерина Ботанова
Ольга Лучук
Олександра Коваль
Павло Вольвач

одеса репресії пожежа хаєцький

Знак гривні
Знак гривні