Як міністр Степанов маніпулює щодо медреформи. Розбір польоту

"Маніпулятор вісімдесятого левела! Розбираємо свіже інтерв'ю міністра МОЗ Максима Степанова", – пише Ірина Андрейців, редакторка Ліги.

як то кажуть, стежте за руками
як то кажуть, стежте за руками

Маніпуляція 1.

Колега резонно зауважує, що місцева влада має вкладатися в розвиток закладів охорони здоров’я, на що Степанов відповідає: "Згідно з нашим законом, якщо ми вже по закону дивимося, місцева влада нічого не зобов’язана". Він має на увазі, що за основним законом по медреформі сказано, що місцева влада МОЖЕ підтримувати свої заклади, але не мусить.

АЛЕ! Міністр, напевне, випадково забув, що існує закон про місцеве самоврядування, який закон про медреформу не скасовує. І там чорним по білому: "До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать управління закладами охорони здоров'я, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення", + "забезпечення в межах наданих повноважень доступності і безоплатності медичного обслуговування на території" + "забезпечення розвитку медичного обслуговування, розвитку і вдосконалення мережі лікувальних закладів усіх форм власності". УПС! Невже міністр свідомо зманіпулював? Чи, може, він закони не читає?

Маніпуляція 2.

Наталя питає: Ви стверджуєте, що 332 лікарні мають закритися через проблеми з фінансуванням. Звідки взялися ці цифри? Міністр: Це дані Національної служби здоров’я.

НІТ, Національна служба здоров'я не має таких даних щодо закриття медзакладів. Це сказано в офіційній відповіді нам на запит. Також нам до рук з джерел потрапили документи, які НСЗУ надіслала міністру, і нема там про закриття 332 лікарень.

Маніпуляція 3.

Журналістка вказує на те, що фахівці з ВООЗ і Світового банку допомагали розраховувати тариф і зауважує, що це не закрита інформація. Міністр: Ніхто не знає. Я не знаю, яким чином вони це все це розраховували, що саме вони вкладали. НСЗУ ніяк не може мені надати, яким чином вони розрахували цей тариф.

Вивчаємо абетку) Нам НСЗУ чітко й одразу пояснила, як і що враховується при визначенні тарифу, з ким вони його погоджували тощо. Ось тут, щоб не розписувати довго: https://www.liga.net/health/articles/gospodin-stepanov-vy-ne-na-11-kak-glava-moz-ubejdal-deputatov-medreformu-svernut. Невже нам пояснили, а цілому міністру – відмовились? :)

Маніпуляція 4.

Міністр твердить: "У нас не буде жодної "уравніловки".

Але якраз її він і робить, коли поверне всіх на старий механізм, коли знову фінансуватимуть лікарні не за якістю і кількістю пацієнтів, які обрали конкретного лікарня чи лікарню, а за тим, скільки дали конкретній лікарні минулого року. Знову зрівняють хрінові і хороші лікарні.

Маніпуляція 5.

"По наших розрахунках, близько 50 тисяч повинно бути звільнено" – каже міністр про медиків, яких нібито звільнить реформа.

Відкрию вам секрет: НІХТО не може цих цифр підтвердити. Документу міністр або не має взагалі, або ховає його за сімома замками навіть від народних депутатів, бо навіть на депутатський запит документу не видає, хоча обіцяв на початку цього тижня. Ми не можемо добитися, з якої стелі упала ця цифра. Це те, що найбільше врізало очі. Решта – купа поставлених питань, на які він навіть не починав відповідати або переводив тему. Нормальний міністр за свої гроші.

медицина реформи маніпуляції степанов

Знак гривні
Знак гривні