Соцмережі банять "документальний" фільм про коронавірус, повний небезпечної дезінформації

На минуломи тижні відео під назвою Plandemic, вирвавшись із середовища прихильників теорії змови, почало циркулювати західними соцмережами – перш ніж Facebook та Twitter забанили його за дезінформацію про Covid-19. Видання Living Science розбирає "найнебезпечнішу" дезінформацію, яку поширює це відео.

Це відео створене на основі інтерв'ю з сумнозвісною Джуді Міковітц – її історія як когось середнього між невдахою та шарлатаном від науки стала об'єктом окремих розборів від відомих журналів, наприклад, із Science.

Деза 1. "Маски активують вірус".

Начебто маска не дає "вийти" твоєму власному вірусу з організму. Решта науковців просто не знала, як серйозно реагувати на таке безглузде твердження, яке пасує радше недоосвіченим людям, ніж науковцю, хай навіть і "колишньому".

Деза 2. Коронавірус так сильно вдарив по Італії, бо їхні вакцини від грипу вирощуються в клітинах собак.

Коронавірус узагалі ніяк не пов'язаний із вакцинами від грипу. Вакцини від грипу містять хімічно деактивований вірус, і то іншого типу. Деякі з них справді були вирощені в клітинах собак – але навіть якщо припустити (як натякає Міковітц) наявність у них собачого коронавірусу – він також був би деактивований, тож вакцини не могли б бути "забрудненими".

Це твердження більше нагадує пародію на аргументи антивакцинщиків, ніж наукове. Нагадують, що існували схожі теорії змови про ВІЛ-СНІД: буцім-то він пішов від "забрудненої" вакцини від поліомієліту в Африці.

Деза 3. Вакцини не працюють, вони вбивають людей.

Хоча Джуді Міковітц і заявляє, що не є противницею вакцин, вона відтворює антивакцинницькі тези.

Вакцини від поліомієліту, кору, жовтої лихоманки – найяскравіші приклади успіху вакцинування.

Деза 4. Лікувальна сила пляжів.

"У солоній воді в океанах є лікувальні мікроби. Навіщо закривати пляжі?". Вчені вказують, що Міковітц, знову ж, спотворює теорію про те, що потрібно зустрічатись із певною кількістю певних мікробів для розвитку імунітету й уникнення автоімунних хвороб.

Але пляжі закривали з тієї простої причини, що там люди часто не дотримувалися соціальної дистанції.

Підсумок: тези Міковітц спрямовані на людей, які "чули дзвін, та не знають, де він". Вона орієнтується на людей, які мають "популярне уявлення" про медицину, але спотворює, викривлює й таким чином дезінформує.

До речі, загальний спосіб дії дезінформації саме такий: Вона вносить спотворення й апелює до попереднього знання

коронавірус дезінфомонітор

Знак гривні
Знак гривні