Супрун пояснила Степанову, що грошей лікарям він може не знайти, а згортання медреформи – непоправне

Ексочільниця МОЗ Уляна Супрун звернулася до міністра охорони здоров’я Максима Степанова із застереженням, що лікарі можуть так і не дочекатися обіцяних доплат до зарплат, а згортання медреформи призведе до непоправних негативних наслідків.

Як пише УП, ро це йдеться у відкритому зверненні Супрун до Степанова, яке вона розмістилана своїй фейсбук-сторінці.

"По-перше, причина, чому понад 300 закладів отримали менше коштів після початку реформи, нікуди не зникне. Говорячи медичною мовою, виплативши 11 мільярдів лікарням, ви дасте їм знеболювальне, але відмовитесь лікувати причину хвороби.

Лікарі хочуть мати можливість заробляти більше постійно, спираючись на результати своєї праці, а не на жести щедрості від міністрів.

По-друге, проблема з цим "рішенням" в тому, що життя не закінчується у цьому році. Зробивши виплату зараз, доведеться робити її також наступного року.

Хочу звернути вашу увагу, що навіть без цієї додаткової виплати бюджет на медичні послуги наступного року необхідно буде збільшити щонайменше на 24 мільярди гривень. Цього року програма медичних гарантій працює з 1 квітня, а отже розрахована на три квартали. Її бюджет складає 72 мільярди гривень. Отже, щоб забезпечувати фінансування лікарень хоча б на рівні цього року, бюджет потрібно буде збільшити до 96 мільярдів.

…Вже влітку вам доведеться подати до Міністерства фінансів України запит на додаткові 30-40 мільярдів гривень. І це без вашої ініціативи виплатити додаткові гроші на зарплати.

На жаль, у міністра фінансів не буде таких грошей для вас.

Будь-які щедрі обіцянки для медиків можуть закінчитися розчаруванням і для них, і для вас. Про це міністр фінансів повідомить вас уже скоро, якщо ще цього не зробив".

Колишня очільниця МОЗ наполягає на тому, що Степанов має зупинити виправляння реформи та її аудити, і "зосередитися на виправленні невдалої підготовки до її початку".

За її словами, помилка Степанова в тому, що міністр не проводив підготовку до вповадження важливого етапу медреформи, але в його силах прийняти рішення:

- або допомогти лікарням, медикам та пацієнтам подолати непростий перехід до нових правил роботи системи,

- або далі жити як раніше, лише з разовою доплатою до зарплат медикам.

Супрун пропонує створити цільову субсидію для місцевої влади на реорганізацію медичних закладів, які не були підготовлені до реформи. Ці кошти потрібно використати лише для тих 300+ закладів, які зазнали фінансових втрат, бо не були готові до оплати реально наданих ними послуг.

При об’єднанні медзакладів доведеться піти на звільнення десятків головних лікарів.

При виконанні цих умов, на думку Супрун, вже до кінця року більшість із 300 "проблемних" закладів будуть об’єднані з більш потужними лікарнями під керівництвом більш вправних та добросовісних головних лікарів, а більшість робочих місць буде збережено.

Максим Степанов, Реакція суспільства на вашу заяву про повернення до старого порядку в медицині показала, що критична...

Gepostet von Уляна Супрун am Montag, 11. Mai 2020

медицина реформи супрун

Знак гривні
Знак гривні