Зненацька: Схоже, курці МЕНШ схильні до важкого перебігу COVID-19, – Economist

Звісно, це дуже "непадагогічна" знахідка, але вона показує, що не все у світі передбачувано. До того ж, раніше були й протилежні заяви від медиків.

Схоже, курці менш схильні серйозно захворіти на COVID-19. Це дуже несподівана та нетипова для медицина статистика, – пише The Economist.

Щоденні курці дуже "недопредставлені" серед пацієнтів COVID-19 лікарень у США, Китаї та Франції. Автори звіту заявляють, що курці "значно з меншою ймовірністю" розвивають жорсткі симптоми нового коронавірусу sars-cov-2, який викликає хворобу covid-19.

Курці не захищені від інфекції. Навпаки, оскільки вони тримають руками сигарети й доторкаються до фільтрів – вони особливо вразливі для зараження: воно часто відбувається саме при дотику руками до обличчя, зокрема, до рота.

Втім, симптоми у них частіше, ніж у некурців, є м'якими.

Це означає, що вони з більшою ймовірністю лишаються вдома й не фігурують у статистиці лікарень.

Це може означати, що з незрозумілих наразі причин щось у тютюновому димі має захисний ефект.

Організації, які стоять за дослідженням Pitié-Salpêtrière, яке зробило несподіваний висновок – в тому числі Інститут Пастера й університет Сорбонни – готують дослідження.

План полягає у наданні нікотинових пластирів пацієнтам і медпрацівникам, і водночас порівняння з пластирем-плацебо.

Нікотин навряд чи прямо атакує вірус. Але він може непрямим чином впливати на протеїн ace2 в наших клітинах, до якого приєднується вірус для отримання доступу до клітини.

Деякі дослідники вважають, що нікотин також приєднується до ace2, цим ускладнюючи доступ для вірусу.

Можливо, нікотин якось "пом'якшує" інфекцію: його вже використовують для лікування запалень кишок.

Нікотин також може послаблювати дію надмірної імунної відповіді – водночас, дослідження показує негативні ефекти самого диму.

Кампанії проти куріння одразу заявили, що ніщо з цього не є рекомендацією починати курити. Втім, це не означає, що спостереження з дослідження не варті того, щоб їх уточнити.

Якщо або нікотин, або якийсь інший хімічний елемент у тютюновому димі веде до лікування й це дозволить розробити ліки – решта людства може подякувати курцям за те, що вони випадково зробили себе "піддослідними кроликами".

медицина коронавірус

Знак гривні
Знак гривні