Пулітцерівську премію дали за статті про "хижацтво" Путіна, зокрема щодо України. Наші журналісти-розслідувачі ці випадки увагою оминули

Знамениту Пулітцерівську премію отримав колектив New York Times "за серію захопливих репортажів, зроблених із великим ризиком, що викривають хижацтво режиму Володимира Путіна". Два з них стосуються України.

Про це йдеться на сайті Пулітцерівської премії. Там-таки – повний список із восьми статей.

Наймані вбивці в Європі

У статті від 21 грудня 2019 року йдеться про російських найманих убивць в Європі, викритих після спроби отруєння в Болгарії виробника боєприпасів Еміліана Гебрева, який продавав боєприпаси Україні – в той час, як найманці Росії воювали проти України.

"Посадовці розвідки кажуть, пан Гебрев став мішенню через те, що його бізнес озлобив Кремль".

Як пише NYT, на початку війни України з сепаратистами, яких підтримує Росія (на нашу думку, формулювання не правильне, адже в Україні воює гібридна армія Росії, ане якісь сепаратисти – Тексти), його компанія EMCO підписала контракт із урядом Укаїни про постачання артилерійських боєприпасів.

Після протестів з боку Росії уряд Болгарії змусив підприємця скасувати цей контракт.

Крім того, Гебрев "втручався" в ринки, які традиційно контролювала Росія – зокрема, намагався купити компанію, яку Росія хотіла передати олігарху Костянтину Малофєєву. Останній, за збігом, зараз перебуває під санкціями ЄС та США за фінансування проросійських сепаратистів на сході України.

Безглузде вбивство на замовлення Росії, про яке заговорив убивця

Стаття від 30 березня 2019 року написана з українського міста Рівне.

Олег Смородинов отримав список із шести людей, яких треба було вбити. Одна з мішеней – Іван Мамчур. Він під час короткої російсько-грузинської війни допомагав Грузії збивати російські військові літаки.

Про це писали також і в нас. Але саме New York Times написала детальне розслідування. Зокрема, про куплений Смородінову в Москві за "послугу" Мерседес, про суші в ресторані та подальші свідчення Смородінова про список майбутніх жертв:

"Росія замовила безглузде вбивство. Потім кілер заговорив"

Зазначимо від Текстів, що попри велику кількість українських проектів із журналістських розслідувань, жоден із розслідувачів не звернув увагу на ці випадки, як і на багато інших убивств і спецоперацій, які проводила Росія в Україні

тероризм путін медіа росія

Знак гривні
Знак гривні