Держава в смартфоні? Ага, зараз! Державний кадастр змушує шукати дані вручну, блокуючи програми

Це дуже схоже на свідому політику чиновників, які неохоче випускають з рук будь-яку інформацію, право доступу до якої вони можуть використати з вигодою для себе.

Тим часом суд у США, навпаки, повністю легалізував автоматизоване отримання відкритих даних

Держгеокадастр заблокував отримання атрибутів ділянок з Публічної кадастрової карти, – пишуть Digitals.

Так, це вже не просто чергова зміна протоколу роботи публічної кадастрової карти, до якої Digitals та інше клієнтське ПЗ може підлаштуватись. А свідома дія по недопущенню будь-якої автоматизації, про що нам повідомляють в релізі від 30 квітня як про неабияке досягнення.

В цей день на Публічній кадастровій карті було підключено сервіс Google Captcha, який перевіряє, що запит на атрибути земельної ділянки надійшов безпосередньо від людини, а не від скрипта чи програми. Тому відомості про кадастровий номер, площу та цільове призначення ділянки відтепер можна отримати виключно вручну, клікнувши по ділянці в браузері.

Це погані новини для керівництва ОТГ, проектантів, інвесторів, фермерів та агрохолдингів тощо. Всіх, кого цікавлять масиви земельних ділянок, надалі чекає багато виснажливої, кропіткої та нікому не потрібної ручної праці. Там, де раніше достатньо було просто натиснути кнопку.

Навіщо це було зроблено – невідомо, адже ніякої критичної інформації, як то персональні дані власника, в атрибутах немає. І навантаження на сервери вони не створюють, бо у порівнянні з картографічними тайлами мають зовсім невеликий розмір.

У чому логіка таких обмежень у той час, як сучасні інформаційні системи навпаки розвиваються у напрямку відкритих API для максимального залучення сторонніх розробників, незрозуміло. Можливо, це просто ексцес виконавця із серії "хотіли як краще, а вийшло як завжди".

Але більше схоже на свідому політику чиновників, які неохоче випускають з рук будь-яку інформацію, право доступу до якої вони можуть використати з вигодою для себе.

Отакий от Кадастр 2.0, держава в смартфоні та діджиталізація. Цікаво, що за часів "злочинної влади", коли ПКК тільки з'явилася, був період, коли програмним запитом можна було разом з атрибутами отримати координати ділянок. Кілька років потому отримання координат однієї ділянки без атрибутів, зроблене у максимально зарегульований, кривий та незручний спосіб, буде подане як революційне звершення.

технології маразм

Знак гривні
Знак гривні