Судячи зі швидкості поширення вірусу, здатність України вирішувати проблеми близька до польської. В Росії все набагато гірше

Спостерігаючи, як різні країни протистоять пандемії, можна робити цікаві висновки. Наприклад, схоже, що ми сильно недооцінюємо нашу державу і здатність наших інституцій працювати. У нашому інтреактивному проекті ми відстежуємо швидкість поширення вірусу в різних країнах. Завдяки цьому проекту можна побачити динаміку поширення захворювання в різних куточках світу.

Давайте подивимося на графік. На ньому показана швидкість подвоєння кількості хворих. В протидії поширенню вірусу ми йдемо на рівні Польщі: в нас кількість хворих подвоюється раз на 20 днів. Тобто, урядові заходи – від загального карнатину й до точкової блокади населених пунктів і місць, де відбувся спалах – виявилися дієвими.

1.png

А тепер давайте подивимося на криву Росії. Досить довго показники для Росії рухалися зі швидкістю подвоєння раз на три дні, і натепер там близько 150 тисяч хворих, хоча подвоєння й дещо зменшилося.

З цього напрошується несподіваний для нас висновок: ми відірвані від Росії й ближчі до Європи набагато більше, ніж вважаємо. А здатність наших державних органів вирішувати проблеми не гірша, ніж у наших західних сусідів із Центральної Європи – і набагато краща, ніж у Росії. Ризикнемо припустити, що з часів останнього Майдану ця спроможність держави виросла в рази.

Звичайно, виникнуть резонні заперечення, адже в Польщі жити комфортніше. Відповідь на це питання суто економічна — Варшава має розвиненішу економіку, отже, може організувати більш комфортне життя, планування міст і т. п.

Як читати графік?

Крім траєкторій країн видно сірі пунктирні лінії. Вони показують орієнтири для швидкості зростання кількості хворих. Такі лінії побудовані для кількох варіантів: коли випадки захворювання подвоюються щоденно (найбільша швидкість), щодва дні (трохи краще), щотри (ще краще) тощо. Дивіться на нахил ліній, а не на сектори, які вони створюють на площині. Наприклад, нахил траєкторії для України і Польщі зараз значно пологіший, ніж для лінії "5 днів". Це означає, що й швидкість поширення менша.

росія коронавірус інфографіка

Знак гривні
Знак гривні