На відміну від учителів – про людей, які працюють у дитсадках, майже не говорять. Це має змінитись (ОПИТУВАННЯ)

Соціологи просять поділитися посиланням на форму опитування зі знайомими працівницями та працівниками державних і комунальних дитсадків. Результати дослідження ми також сподіваємось оприлюднити згодом.

"Ця проблема мучила мене кілька років, відколи діти пішли в садки. Кілька років я носилася з ідеєю провести дослідження умов та оплати праці працівниць державних дитячих садків. Остання крапля впала минулого літа, коли улюблена вихователька [сина] звільнилася, бо мала зарплату 3700. Гривень", – пише одна з авторок дослідження, що починається, к.с.н. Оксана Дутчак.

З “жіночими” секторами економіки все дуже погано. Але якщо про зарплати вчительок ще хоч щось говорять і навіть включають якісь обіцянки в передвиборчі кампанії, то працівниці дитсадків фактично відсутні у суспільному й політичному дискурсі. При цьому, що вони відіграють величезну роль у винесенні репродуктивної праці за рамки сім'ї, а отже – у збільшенні структурних можливостей для жінок загалом.

Тож я дозріла. Цього року ми – група дослідниць та активісток – розбираємося з проблемами дошкільної освіти. Зокрема, з умовами та оплатою праці людей, які працюють в державних дитячих садках.

Буду дуже вдячна за пряму передачу інформації знайомим працівницям дитсадків, тегання їх у коментарях, надсилання у вайбері, поширення на своїх сторінках та в різних групах. Цікавлять виховательки, помічниці виховательок, дитсадкові медсестри, куховарки, всі-всі-всі. З будь-яких регіонів та населених пунктів. Однак, зважаючи на специфіку поширення інформації та наші соціальні бульбашки, буду особливо вдячна, якщо передасте цю інформацію адресно людям, котрі працюють у дитячих садках сільської місцевості.

ФОРМА ОПИТУВАННЯ

суспільство освіта соціологія

Знак гривні
Знак гривні