Депутат Герега пропонує КМДА купувати у нього маски, що прибули разом із гуманітарним вантажем

Засоби захисту, якими торгують в «Епіцентрі», прибули до України разом із гуманітарним вантажем на літаку «Мрія».

88_main.jpg

Центр протидії корупції (ЦПК) звернувся до Національного агентства з питань запобігання корупції через лист нардепа Олександра Гереги, що є співвласником  мережі гіпермаркетів «Епіцентр» та «Нова лінія», передає Хмарочос.

У цьому листі Герега запропонував Віталію Кличку та іншим парламентарям звертатися до мережі «Епіцентр» для поставок засобів захисту. Про це повідомив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін у блозі «Української правди».

Виявилось, що засоби захисту, якими торгують в «Епіцентрі», прибули до України разом із гуманітарним вантажем на літаку «Мрія», який особисто зустрічав президент в аеропорту. На попередніх спецрейсах також разом із гуманітарним вантажем доставляли комерційний.

«Лишається незрозумілим, чому державні замовники купують засоби захисту не напряму в китайських чи корейських виробників та постачальників, а в українських посередників, які створюють додаткову націнку. Чому держава, домовляючись про такі спецвантажі, не домовляється про централізовані комерційні поставки на публічні закупівлі для своїх замовників?» — наголошує Віталій Шабунін.

Дані Prozorro свідчать, що мережа гіпермаркетів «Епіцентр» уже продала державі товари для боротьби з COVID-19, серед яких є засоби захисту, привезені з Китаю, на суму 24 мільйони гривень. Ці засоби купують в «Епіцентрі» лікарні, комунальні підприємства, Укрзалізниця і Національна поліція.

Водночас в Офісі Президента пояснили, що спецрейс «Мрії» оплачувався не з державного бюджету, а комерційними структурами. Але наголосили, що саме Офіс сприяє та організовує логістику поставок на найвищому рівні.

Цікаво, що Міністерство охорони здоров’я теж закупило захисні костюми китайського виробника через українського посередника — невідоме ТОВ «Меддів» — і через тендер із завищенням ціни на 40% у порівнянні з українськими аналогами.

Шабунін наголосив, що відповідно до ухваленого ще в березні законодавства, уряд може організовувати поставки за закупівлями держави напряму з-за кордону. Такі прямі контракти, за результатами перемовин на офіційному рівні, могло б укладати спеціально створене державне підприємство «Медичні закупівлі України». Лишається визначити, продовжує він, хто  зацікавлений у додатковій «маржі» завдяки посередникам.

В Офісі Президента нещодавно повідомили, що відтепер організацію таких вантажів перекладають на Міністерство охорони здоров’я.

Знак гривні
Знак гривні