Екснардеп Журжій, який купив частку "Газпрому" в "Газтранзиті" зі знижкою в 600 млн грн, блокував спецконфіскацію активів Януковича — Чорновол

Про це пише Цензор із посиланням на допис колишньої депутатки.

"Прочитала, що ексдепутат Журжій попався на мега-корупції. Мені цікаво, чи визнають його колишні колеги із "Самопомочі" хоч після цього, що вони були не праві, коли послухали Журжія блокувати спецконфіскацію активів Януковича в держбюджет п’ять років тому? Я хочу згадати ту історію. Вона дуже повчальна. У мене з депутатами "Самопомочі" тоді було багато чого спільного, ми прийшли у ВР 8 скликання, як "нові обличчя" з Майдану. Проте ми стали лютими ворогами, коли "Самопоміч" категорично виступила проти законопроєктів (в усіх варіантах, у тому числі компромісних), які регулювали конфіскацію злочинних доходів поза кримінальним переслідуванням особи. Це не лише був ефективний механізм повернення активів, що показав себе на Заході, зокрема в Італії в боротьбі з мафією, він давав можливість без зволікання конфіскувати майже 2 млрд доларів активів Януковича, арештованих в Україні та за кордоном", — розповіла вона.

"Коли була ініційована "спецконфіскація", я була впевнена, що "Самопоміч" буде "за". Однак раптово вийшло навпаки. В "Самопомочі" ініціативу експертизи "спецконфіскації" взяв на себе їхній нардеп Журжій і зробив висновок для фракції — "не підтримувати". У них так працювала фракція. Один нардеп міг взяти на себе всю відповідальність за висновок, і йому довіряли. З жодними аргументами до них було не достукатися, у них була одна відмовка: "відповідальний за цей напрямок Журжій — проти". Тоді я розкопала, що Журжій був особисто зацікавлений бути проти, бо сам працював на "цей актив" у схемах Курченка в 13-му році. Проте це анітрохи не допомогло. Навпаки. "Самопоміч" реальний компромат на Журжія сприйняла як ворожий акт і почала "мочити" всі мої ініціативи без розбору, а "спецконфіскацію" — в першу чергу. Особисте повністю підмінило державне", — додала Чорновол.

"Мене досі ця ситуація мучить. Як можна було так по-дурному боротися між собою? В чому я зробила помилку? Так, я ефективна в атаці, проте у мене немає талантів в переговорах, пошуках компромісу і кулуарщині. Проте хіба в одній мені проблема? Я не думаю, що був у мене хоч найменший шанс обійти тоді Журжія і стадний інстинкт "Самопомочі"... Зате зараз, мені здається, я би змогла порозумітися з більшістю депутатів із "Самопомочі" в аналогічному питанні. В тому-то й проблема ефективності "нових облич". Потрібен досвід помилок, потрібно набити гулі, потрібні навіть втрачені можливості та особисті розборки, щоб зрештою розумітися і добиватися результатів. На жаль, інакше не їде. Недарма є українське прислів'я: за одного битого двох небитих дають", — резюмувала Чорновол.

Журжій попався на мега-корупції. Мені цікаво, чи тепер визнають його колишні колеги з "Самопомочі", що вони даремно...

Gepostet von Тетяна Чорновол am Montag, 27. April 2020

корупція янукович журжій

Знак гривні
Знак гривні