Усі рішення про засудження Саакашвілі за міжнародними договорами дійсні в Україні (ДОКУМЕНТИ)

Як відомо, екс-президент Грузії, екс-очільник Одеської ОДА заявив, що впевнений у своєму призначенні віце-прем'єром. «Я вважаю, що голоси зберуться. Я дуже оптимістично налаштований. Просто не було мобілізації фракції, це як з корабля на бал раптом зайшло несподівано для всіх це представлення, і люди були розгублені», – сказав політик. Він додав, що у нього була цікава зустріч з фракцією «Слуга народу».

А між тим, усі рішення по колишньому президенту Грузії і ексголові Одеської обласної державної адміністрації Міхеїлу Саакашвілі, винесені грузинськими судами, дійсні й на території України, – передає 5 канал із посиланням на статтю Оглядача.

Україна підписала і ратифікувала низку міжнародних договорів, з яких випливає, що експрезидент Грузії повинен відбути покарання на території нашої країни.

Зокрема, Україна ратифікувала Європейську конвенцію про міжнародне визнання судових рішень у кримінальних вироках і договір з Республікою Грузія про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах.

Раніше Саакашвілі заявив, що отримав від президента України Володимира Зеленського пропозицію стати віце-прем'єром з реформ. Однак це призначення неможливе без порушення закону.

Згідно ст.7 Закону "Про Кабінет міністрів України", не може бути призначена на посаду члена Кабінету Міністрів України особа, яка має судимість, не погашену чи не зняту".

Нагадаємо, грузинські суди винесли кілька рішень, за якими Міхеїл Саакашвілі засуджений до тюремних термінів.

Зокрема, в травні 2019 року Верховний суд Грузії залишив в силі вирок про перевищення Міхеїлом Саакашвілі службових повноважень на посаді президента у справі про вбивство в 2006 році банківського службовця Сандро Гиргвліані.

Також екс-президент Саакашвілі був заочно засуджений на шість років ув'язнення у справі про побиття у 2005 році депутата парламенту Грузії Валерія Гелашвілі.

скандал саакашвілі

Знак гривні
Знак гривні