Уповноважена з захисту мови подала в відставку, бо не змогла організувати роботу

Тетяна Монахова, яка займала посаду Уповноваженої із захисту української мови, подала у відставку. Про це стало відомо з її інтерв’ю виданню Opinion. Вона пояснила:

Монахова розповіла, що працювала самостійно без секретаріату і безкоштовно: "Тільки після створення секретаріату казначейство виділяє фінансування, тільки обравши керівника секретаріату, можна створити штатний розпис і почати отримувати заробітну платню".

Далі в цьому інтервю вона заявила: " По-перше, Закон про захист державної мови мав би бути прийнятий одночасно із Законом про нацменшини і мови нацменшин, й обидва вони повинні бути узгоджені між собою. Тоді й претензій з боку міжнародних організацій, як-от Венеціанська комісія, можливо, було б менше. В ідеалі, мав би бути єдиний центр із мовного планування, який би гармонізував використання державної мови та розвиток мов національних меншин.

По-друге, Закон про мову – і на цьому я наголошувала – не повинен стати законом про обов’язкову зміну ідентичності. Кожен громадянин України має право розмовляти тією мовою, якої його навчила мама в дитинстві. 

По-третє, існує небезпека, що боротьбою за українську мову будуть маніпулювати. Фактично будь-хто може, наприклад, написати у фейсбуку «Мене звільнили за українську мову!» й вимагати дій мовного омбудсмена, і це викликає миттєву реакцію користувачів соцмереж. А потім з’ясовується, що звільнили за професійну непридатність, і є свідки, і є докази цього. Але машину обурливих фейсбук-репостів уже не зупинити. Уявіть, скільки державних коштів і ресурсів треба, щоб провести розслідування та перевірити кожне таке звинувачення.

А найголовніше, є небезпека серйозної суспільної кризи, спричиненої протистоянням української та російської мов. Нам треба думати, як не розколоти Україну, як зберегти державність. Як на мене, зараз це ключове завдання всієї української політики. "

Тому, редакція Текстів бачить безумовний позитив у тому, що через хаос у роботі Уряду Монаховій пів року не платили зарплату, а її оргздібностей не вистачило, щоб налагодити повноцінну роботу і вона не змогла реалізувати своє бачення.

Нагадаємо, 27 листопада Кабінет Міністрів затвердив на посаду Уповноваженого із захисту української мови Тетяну Монахову, яке супроводжувалося скандалом.

Обов’язки Уповноваженого із захисту державної мови та вимоги до кандидатів прописано в законі “Про забезпечення функціонування української мови як державної”: захист української мови як державної; захист права громадян на отримання державною мовою інформації та послуг у сферах суспільного життя на всій території України й усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою.

Уповноважений забезпечує моніторинг виконання законодавства про державну мову й державних цільових програм; розглядає скарги фізичних і юридичних осіб на дії та бездіяльність органів влади щодо дотримання вимог законодавства про державну мову; спрямовує до низки органів подання про проведення службових розслідувань і притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, винних у порушенні законодавства про державну мову; складає протоколи та застосовує стягнення тощо.

Знак гривні
Знак гривні