Провідний німецький вірусолог Штреек: наразі нема підтверджених випадків заражень коронавірусом у супермаркетах

Про це пише сайт європейської медіагрупи RTL:

Провідний німецький вірусолог Гендрік Штреек заявив на прес-конференції 9 квітня, що наразі не зафіксовано (в Німеччині) достеменних випадків передачі коронавірусу в супермаркетах.

В останні тижні група вчених під його керівництвом провела дослідження в регіоні Гайнсберг, одному з епіцентрів коронавірусу, і Штреек заявляє:

"Немає значного ризику заразитися під час покупок. Великі спалахи хвороб завжди були результатом більш тривалого контакту людей – наприклад, на вечірках після лиж в Ішґлі, в Австрії".

Також в своєму інтерв'ю для Zeit він зазначав, що коли його група "брала зразки з дверних ручок, телефонів або в туалетах – не могли культивувати з них вірус в лабораторії".

"Щоб так заразитися, потрібно, щоб хворий кашлянув у свою руку, відразу торкнувся дверної ручки, а потім до неї торкнулася інша людина, й одразу після цього торкнулась обличчя", – цитує Штреека видання Business Insider. Це доволі малоймовірно.

Значно більшим ризиком залишаються масові збори в приміщеннях, особливо такі, що тривають довго.

(Нагадаємо, в Україні епіцентрами спалахів ставали церковні заклади, монастирі, церковні школи – а також перенаселений гуртожиток у Вишневому, через тісний контакт великої кількості людей у приміщеннях).

Зауважимо, що твердження Штреека про малу заразність вірусів на поверхні протирічать рекомендаціям більшості урядових медичних організацій, наприклад американського Центру по контролю захворювань (CDC)

Детальніше – RTL.

коронавірус німеччина

Знак гривні
Знак гривні