Понад дві третини пенсіонерів отримують від 1.5 до 3 тисяч гривень. Чи можуть вони дотримуватися "самоізоляції"? (ІНФОГРАФІКА)

При цьому третина отримує менше за прожитковий мінімум.

Як зазначає у своїй аналітиці Центр спільних дій, 2.6 млн пенсіонерів при цьому працювали, й багато з них через карантин, очевидно, отримали меншу зарплатню чи залишилися без неї (даних про це немає).

На час карантину призначено одноразову грошову допомогу на суму 1 тисяча гривень для пенсіонерів, які отримують виплати менше за 5 тис грн, а регулярно доплачуватимуть по 500 грн тим, кому понад 80 років, у яких пенсія не перевищує 9 205 грн.

Планується перерахунок виплат для працюючих пенсіонерів (357 тисяч осіб отримають підвищення пенсії в середньому на 170 грн). Також в травні буде проведена планова індексація пенсій на 11% (середній розмір підвищення становить 260 грн).

Чи можуть пенсіонери дотримуватися самоізоляції?

Люди віком понад 60 років часто просто не можуть дотримуватися самоізоляції, якої вимагає від них уряд.

Як пише аналітикиня Центру спільних дій Марія Квіцінська, багато людей похилого віку не можуть отримати соціальні послуги та купити товари, не виходячи з дому.

Навіть у випадках з таким базовим питанням, як отримання пенсії, видно, наскільки це серйозна проблема: в 2019 році майже 40% пенсіонерів все ще отримували пенсію у відділеннях пошти готівкою.

Місцеві органи влади й поліція мали б виявляти тих, хто потребує доставки продуктів на час самоізоляції - однак станом на 24 березня було "виявлено" лише 20 тис. таких осіб. В Україні проживає 11.3 млн пенсіонерів. Таким чином, якщо немає родичів, які постійно дбатимуть про людей у віці понад 60 років, ніякої самоізоляції бути не може.

Зрозуміло, що про "послуги доставки" при пенсіях, зазначених в інфографіці, йтися просто не може.

суспільство графік дня інфографіка пенсії

Знак гривні
Знак гривні