Чому українці мусять заплатити Суркісам $200 мільйонів, і яка роль Мінюсту в цій справі?

Міністр юстиції робить вигляд, що нічого нового не відбулось. Однак, якщо відновити перебіг подій, скидається враження, що Мінюст та Суркіси зіграли в одній команді.

Міністр юстиції Денис Малюська заперечує звинувачення юристів ПриватБанку в причетності держвиконавця (держвиконавці підпорядковані Мінюсту - ред.) до програшу апеляції по сплаті 200 млн доларів від державного Приватбанку на офшори братів Суркісів. Малюська підкреслив, що Печерський суд виніс перше рішення у цій справі ще в 2017 році.

"Що змінилося за три роки? Практично нічого. Ну, точно нічого істотного. Де "зрада"? Де 7 ярдів? Рішення 2017 року не аналізую і не критикую – закон забороняє", – написав міністр у Facebook.

Печерський суд у лютому підтвердив обов'язок ПриватБанку виконувати умови депозитних договорів з офшорними компаніями братів Суркісів, не чекаючи на рішення суду по суті, а також апеляції у цій справі. Йдеться про більш ніж $200 млн ряду офшорних компаній, які були розміщені на рахунках кіпрської філії ПриватБанку в 2012-2014 роках, а також про відсотки, нараховані до 17 лютого 2020 року.

Однак, хронологія появи цього рішення показує, що Малюська, щонайменш, недоговорює і намагається приховати справжню роль міністерства юстиції. Ось насправді як розвивалися події:

Крок №1: провадження від держвиконавця проти Приватбанку

До появи цьогорічного рішення Печерського суду, що з'явилося у лютому, державний виконавець (Мінюст) ще в жовтні 2019 року відкрила провадження щодо Приватбанку, і почала нараховувати йому штрафи, за те що банк не виконує рішення від 2017 року про повернення коштів, пов'язаних з офшорами Суркісів (деталі цієї справи, чому рішення від 2017 року неможливо було виконати, найкраще описані в цьому матеріалі). Держаний виконавець призначає невідому нікому фізичну особу стягувачем грошей з банку( ця фізична особа навіть не є позивачем у справі).

Крок №2: Звернення держвиконавця до суду, справа потрапляє "досвідченому" судді, держвиконавець не заперечує опонентам

Банк звертається до виконавця із заявою, щодо ситуації із неможливістю виконати рішення від 2017 року. Держвиконавець іде з цією заявою (правовою позицією Приватбанку) у Печерський суд для роз'яснення. Справа потрапляє до судді Підпалого, який вже приймав рішення по згаданій справі у 2017 році.

Захист своєї позиції держвиконавцем була в форматі «підтримую», а на аргументи офшорів «не заперечую», причому аргументи офшорів взагалі не могли розглядатися в цьому процесі суддею Підпалим, оскільки знаходилися на розгляді іншої судді. Тобто, держвиконавець прийшла на суд з одними аргументами, а підтримала протилежні. Чим держвиконавець був мотивований і чому прийняв сторону офшорів — незрозуміло. Підпалий приймає рішення на користь офшорів.

Крок №3: Держвиконавець блискавично подає апеляційну скаргу

Далі, не дочекавшись повного тексту ухвали, держвиконавець подає апеляцію на рішення Підпалого. Згідно з реєстром судових рішень, сам текст ухвали було складено лише 12 березня. Однак вже 4 березня з'являється апеляційна скарга від держвиконавця. За оцінкою юристів Приватбанку, вона була доволі слабкою з юридичної точки зору.

Крок №4 Рішення на користь офшорів Суркіса (читай, на користь Коломойського)

І нарешті, в результаті всіх цих подій, апеляційний суд 15 квітня приймає рішення на користь офшорів Суркісів. Можна припустити, що вся активність Мінюсту по справі була своєрідною грою у піддавки із зацікавленою стороною, Суркісами (партнерам Коломойського), для того щоб якомога швидше отримати остаточне рішення українських судів по цій справі. Цікаво, що на Кіпрі відбувається розгляд аналогічної справи, однак для офшорів кіпрська юрисдикція не підходить, напевне через відсутність там Печерського суду і державних виконавців та Мінюсту, з якими приємно мати справу.

Звідси, можна зробити ще одне припущення: поява тисяч правок до "анти-коломойського" закону і затягування його прийняття під цим приводом - це також спільна гра у піддавки між командою Зеленського і Коломойським, якому за цей час фактично допоможуть отримати компенсацію за Приватбанк шляхом низки перемог в українських судах.

Нагадаємо, що в кінці квітня відбудеться засідання Верховного суду, там ціна питання близько 30 млрд гривень для пов'язаних із екс-власниками Привату осіб. Таким чином, схоже що Зе-команда хоче досягнути ситуації "і нашим, і вашим": прийняти закон, щоб отримати кошти МВФ, і водночас до цього моменту вже встигнути виплатити контрибуцію Коломойському (таким чином, цей закон не матиме сенсу).

Юристи Приватбанку заявляють, що рішення по виплати сотень мільйонів доларів офшорам Суркіса вже неможливо оскаржити у касаційній інстанції. Хто ж заплатить за всю цю щедрість? На жаль, всі громадяни України, а не лише ті, хто проголосували за слабкого президента-маріонетку, за спиною якого весь час стоїть відомий олігарх.

Знак гривні
Знак гривні