"Не спокушай Господа свого": Лавра (МП) стала одним із епіцентрів COVID-19 в Україні

Як відомо, Київська міська державна адміністрація прийняла рішення про примусове закриття на карантин Києво-Печерської лаври у зв'язку з більш ніж 90 випадків коронавіруса, виявленими в лаврі. Кличко закликав правоохоронців контролювати закриття Лаври.

Онуфрій закликає йти до церкви - навіть Кірілл цього не робить

Про відповідальність окремих московських священників та про те, чому Києво-Печерська лавра стала одним з епіцентрів захворювання на коронавірус, розповідає газета «День». Автор статті Іван Капсамун нагадує, що сьогодні Києво-Печерська лавра в центрі уваги медиків і правоохоронців – там склалася дуже небезпечна ситуація з розповсюдженням коронавірусу, – йдеться в огляді Радіо Свобода.

«Ситуація не просто небезпечна, а й дуже показова», – наголошує автор статті. Адже невдовзі після введення карантину в Україні настоятель Києво-Печерської лаври, митрополит УПЦ (Московського патріархату) Павло розкритикував владу за «недалекоглядність». Більше того, він закликав всіх брати участь у колективній молитві, адже, за його словами, «найстрашніша епідемія – то гріх, який губить людську природу».

«І ось зараз склалася ситуація, коли десятки духівників хворі, включаючи самого настоятеля Павла, вже є померлі, і ситуація може лише погіршуватися. Хто має нести відповідальність за це?» – цікавиться дописувач.

Тим часом, намісник і братія Лаври звернулися за фінансовою допомогою у зв’язку зі спалахом коронавірусу в монастирському комплексі УПЦ (МП) і через припинення громадських богослужінь.

На це звернення досить різко відреагував у себе на фейсбуці протодиякон Андрій Кураєв, російський громадський і церковний діяч: «Ченці, навіть вмираючи, просять грошей, грошей, грошей... Який сором... Нехай Паша-мерседес продасть свою віллу або свої машинки. А вже скільки там «окормляється» багатеньких олігархів і депутатів! Ні, треба ще й у безробітних (а це сьогодні плюс-мінус усі) грошики попросити. І як же перекрутилась свідомість цих лжемонахів, що замість того, щоб пропонувати свою допомогу зі своїх чималих калиток, вони у дні біди просять у людей!».

Автор статті вважає, що це «наочний приклад сутності представників московської церкви». На відміну від УПЦ (МП), яка фактично є підрозділом Російської православної церкви, інші українські церкви з самого початку епідемії закликали вірян залишатися вдома, дотримуватись умов карантину і запропонували онлайн-богослужіння. Про це постійно заявляє у своїх зверненнях і глава Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній, і глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук. УПЦ (МП) перейшла на закриті богослужіння значно пізніше, коли вірус вже почав набирати небезпечних обертів», – наголошує автор у статті «Не спокушай Господа свого».

Дивіться також:

Дотримання карантину – рівносильно "не убий". У минулому саме церква ставала поборницею карантинів під час епідемій

Церква коронавірус маразм релігія

Знак гривні
Знак гривні