У США арештували студентку за фальшиві скарги на расистські напади

У березні 2020 року поліція міста Ла Верн, Каліфорнія, розкрила справу про расистські переслідування та напади на студентів латиноамериканського походження в місцевому університеті – пише видання Newsweek. За підсумками слідства, що тривало майже рік, була заарештована 25-річна Домінгес Пенья – лідерка студентського активістського осередку і головна потерпіла. Поліція встановила, що повідомлення з погрозами вона надсилала собі сама, а напади імітувала.

Расистський скандал в університеті Ла Верн спалахнув рік тому. Студенти латиноамериканського походження отримали через Instagram фото групи університетських активістів з погрозами на їхню адресу: «Всі, хто на цьому фото, отримають, що заслужили… Їм краще заткнути свої пельки. Ми знаємо, де вони живуть і на яких машинах їздять. Ніякої ср*ної кольорової Америки тут не буде».

newsw.JPG

Стаття в газеті, яка нібито послужила підставою для расистських погроз

Повідомлення про інцидент швидко поширилося через соціальні мережі та привернуло увагу ЗМІ. Університетська адміністрація, яку раніше вже звинувачували в бездіяльності, запровадила спеціальні заходи безпеки – включно з ескортом та транспортом для студентів, які отримали погрози. Попри це, активістка Домінгес Пенья наступного дня виявила спробу підпалу її автомобіля. Після цього до розслідування долучилася місцева поліція та ФБР. Але незважаючи на це, через два місяці на неї напали особи в масках, накинули на голову мішок і мотузку і побили. Студенти-активісти виступили з заявою про потурання расизму в університеті.

При цьому підстав для расистських проявів в університеті Ла Верн не було: 45 відсотків студентів – латиноамериканці, а білих лише 25%. Більше того, у навчальному закладі діяла група активістів під назвою «Деколонізувати УЛВ». Вони, зокрема, вимагали просування інклюзивності та відхід від «євроцентричних» і «патріархальних» принципів навчального процесу. Постраждала студентка Пенья була лідеркою цього руху. Активісти поводилися радикально: вони періодично вривалися на збори університетського персоналу і влаштовували протести, вимагаючи запровадити «реальні зміни».

Розв’язок історії настав 9 березня 2020 року. Поліція заарештувала активістку Домінгес Пенья за підробку десяти інцидентів з нападами та погрозами на її адресу. Їй інкримінують кримінальне правопорушення – зокрема, погрози, брехню під присягою, видавання себе за інших осіб та фальшування підстав для заяв у поліцію. Начальник місцевого поліційного відділку Нік Паз заявив, що Пенья намагалася спровокувати расові проблеми в університеті.

newsw1.JPG

Активістці Домінгес Пенья загрожує до 8 років тюрми

У діях Пенья було кілька можливих мотивів. По-перше, «Деколонізувати УЛВ» конкурувала з іншими студентськими організаціями університету, і Пенья намагалася їх дискредитувати, заявляючи про причетність до нападу. По-друге, була організована кампанія збору коштів на підтримку «борців з расизмом». Сама Пенья подала заявку на фінансову компенсацію, яку влада штату надає жертвам насильства – її сума за цією програмою становить до 70 тисяч доларів.

Підозрювана вийшла під заставу в 136 тисяч доларів. Вини вона не визнала. Наступне судове засідання в справі відбудеться в квітні. По інкримінованих статтях Домінгез Пенья загрожує до восьми років тюрми.

Знак гривні
Знак гривні