З'явилися дві нових українських карти по коронавірусу

Одна – про забезпеченість лікарень, від компанії YouControl – корисна . Інша, про порушення самоізоляції, від Міністерства цифрової трансформації – не дуже. Принаймні, у тому вигляді, в якому вона зараз представлена.

Карта №1 – про забезпечення лікарень від YouControl. На ній можна подивитись наявність ресурсів, та на яку кількість днів їх вистачить. Карта зроблена на базі відомої системи візуалізації даних Tableau.

На карті можна побачити, яка ситуація з COVID-19 та наскільки регіон або лікарня мають запас ресурсів за такими показниками як "Лікарі", "Обладнання", та "Ліжка".

Інструмент може бути дуже корисним для планування відповіді на пандемію, якщо вдасться забезпечити якісні дані по лікарнях.

Карта №2 – про порушення режиму самоізоляції. Створена, за словами керівника Міністерства цифрової трансформації Михайла Федорова, на основі аналізу великого обсягу даних від мобільних операторів, які надали:

— кількість осіб у населеному пункті, що повернулися з-за кордону;
— країни та канал повернення;
— кількість, яка не дотримується карантину (понад n% днів від дня повернення);
— сумарну кількість інших людей, з якими контактували порушники.

Задум правильний (ми у свій час писали про те, що так потрібно робити), однак результат, представлений на сторінці Федорова, поки що не виглядає переконливо. Те, що є зараз – це фактично карта щільності проживання людей, які нещодавно повернулися з-за кордону. Її можна було зробити і без даних мобільних операторів, лише на основі бази паспортів (точність буде приблизно такою самою – скоріше за все, середній відсоток порушників буде більш-менш однаковим для всіх регіонів).

Як варто було зробити? Потрібно показувати на карті не кількість людей-порушників, а сумарну кількість їхніх контактів, а ще краще – нормувати цю кількість, враховуючи щільність населення. Тоді ми одразу зможемо побачити найбільш небезпечні місця – де очікувати збільшення захворюваності на COVID-19.

Для зацікавлених, технічні деталі: чому потрібно показувати на карті кількість контактів порушників? Тому що число контактів для кожної людини – це не звичний для нас симетричний розподіл (в середньому, всі люди контактують з однаковою кількістю людей), а розподіл з "важким хвостом" (більшість людей мають мало контактів, однак невелика частина має їх дуже багато, і саме вони можуть формувати картину поширення вірусу, якщо є інфікованими (так звані супер-поширювачі).

У першому випадку (симетричний розподіл навколо якогось значення) ми могли б використати той підхід, що й Мінцифра: взяти кількість людей-порушників. Однак знаючи, що ми маємо "важкий хвіст" – де невелика частка від всіх порушників може дуже сильно змінити картину – необхідно показувати на карті приведену кількість контактів.

Інші, дрібніші недоліки карти: низька розподільна здатність зображення, відсутність підписів для населених пунктів, трохи дивний вибір кольорової легенди.

Якщо бути відвертими, карта у її нинішньому вигляді є практично непридатною для використання.

supermap.jpg

коронавірус дані мобільний зв'язок карта

Знак гривні
Знак гривні