"Вєсті" публікують фейковий список адрес хворих на коронавірус. Це схоже на диверсію

Публікація у Вєстях, які виходять на російські гроші, схожа на диверсійну діяльність, яка спрямована на те, щоб посіяти паніку і стихійні бунти та погороми, – вважає редакція ТЕКСТІВ. Як мінімум, СБУ має звернути на це увагу та промоніторити локальні Вайбер-групи та ФБ-спільноти, прив'язані до опублікованих адрес, на предмет закликів щодо насильства.

8 квітня видання «Вести», яке пов'язують з ексміністром доходів і зборів часів Віктора Януковича Олександром Клименком, опублікувало матеріал з інфографікою під назвою «Где в Киеве зафиксирован Cоvid-19. Вести публикуют улицы и номера домов».

Про це пише Детектор.Медіа.

Служба безпеки України згодом назвала фейком інформацію видання «Вести», в якій наведено адреси будинків у Києві, де нібито проживають хворі на коронавірус COVID-19.

На прохання «Детектора медіа» правозахисник і медіатренер Максим Буткевич, координатор проєкту «Без кордонів», висловив свою оцінку публікації «Вестей»:

«Публікація «Вєстєй» просто вразила. Не через зривання покровів зі справжнього масштабу поширення COVID-19 у Києві (цього немає), а як приклад кричущого порушення – не лише прав людини, а й журналістських стандартів та законодавства України.

Якщо оприлюднена виданням інформація є фейком – то вона може створити напруження у тих мікрорайонах і громадах, які проживають поблизу вказаних адрес. На жаль, як показала нетривала, але вже багата подіями історія COVID -19 в Україні (згадайте події лютого 2020 року в Нових Санжарах), сама лише підозра на інфікування коронавірусом цілком може привести до «полювання на відьом» з боку тих, у кого страх та агресія пересилюють здатність критично мислити та зважувати свої дії».

Майстри паніки. Як проросійська мережа в Україні організувала бунт в Нових Санжарах

змі коронавірус провокація росія

Знак гривні
Знак гривні