До України прибуло 37 БМП-1

37 одиниць бойових машин піхоти БМП-1 доставлено в Україну минулого тижня.

Про це повідомляють у пресцентрі Укроборонпрому, – передає Український мілітарний портал.

Державне підприємство “Укрспецекспорт”, що входить до складу ДК “Укроборонпром”, розпочало процес поставки 37 одиниць бойових машин піхоти для потреб Збройних сил України.

З 2 квітня розпочалася технічна інспекція партії.

Як зазначається, поставки для Міноборони здійснюються за контрактом у межах державного оборонного замовлення.

Судячи з повідомлення, йдеться про техніку, щодо закупівлі якої видання "Новоє врємя" звинувачувало колишнього голову парламентського комітету з оборони Сергія Пашинського в корупції. Тоді скандал поставив цей дуже важливий контракт під загрозу зриву.

"До 2017 року жодних поставок бойової техніки й озброєння з Європи та НАТО не відбувалось. Але у 2017 році «Укроборонпрому» під керівництвом чинного голови Павла Букіна вдалося нарешті прорвати блокаду. «Укроборонпром» уклав угоду з польським підприємством «Вторпласт», яке за згоди уряду Польщі переобладнало та модернізувало закуплені у Чехії БМП-1 та продало їх Україні. Важко переоцінити значення цього кроку. Це справжній прорив у військово-технічному співробітництві України та НАТО", – заявляв тоді Пашинський.

Також він розповідав про деякі деталі угоди: "Оскільки Чехія мала ліцензію на випуск БМП-1 та БМП-2, то запропонувала Україні придбати їхню техніку. Це не старі радянські БМП, а випущені в Чехії на початку 2000-х бойові машини для шведської армії. Це техніка першої категорії, тобто нова, яка не була в експлуатації. Оскільки Чехія на той момент ще не давала ліцензію на вивезення, то польська компанія взялась нам їх везти, але окремо – корпус, окремо – бойовий модуль".

Натомість, журналісти розповсюдили фейк, що ця техніка є металобрухтом, і її вартість – 25 тисяч доларів за одиницю, а не 170 тисяч. А оскільки в Європі дуже серйозно ставляться до корупційних скандалів, то польська компанія знайшла в Єгипті покупця, який був готовий заплатити більше, ніж Україна – 230 тисяч. "Відтак через скандал, брехню та амбіції українська армія недоотримала батальйон бойових машин", – констатував Сергій Пашиньський (лінк веде на канал ЗІК, але на момент появи публікації, на яку ми посилаємося, він проводив зважену інформаційну політику, не таку, як зараз – ред.).

Чи сьогодні Україна отримала ті БМП-1, які в 2018 році потрапили в центр скандалу, офіційно не повідомляється.

“Для Концерну є принциповим виконати всі зобов’язання перед державою в рамках уже підписаних контрактів. 37 бойових машин піхоти Збройні сили отримають вчасно”, – прокоментував початок поставок генеральний директор Концерну Айварас Абромавичус.

Поставлені БМП-1 ніколи раніше не були в експлуатації, а зберігалися на потужностях ліцензійних підприємств Європейського Союзу.

зброя армія

Знак гривні
Знак гривні