Київ закупив камери для розпізнавання обличчя та температури. Наскільки це законно, коментує Андрій Магера

Нещодавно стало відомо, що Київ на 65 мільйонів гривень придбав 400 відеокамер, які вимірюватимуть температуру тіла, а також розпізнаватимуть обличчя. Дані з камер отримуватимуть представники Національної поліції, Муніципальної варти, Державної служби з надзвичайних ситуацій. Тексти звернулися до експерта з конституційного права, екс-заступника голови ЦВК Андрія Магери, аби він прокоментував з правових позицій легітимність цього рішення.

Андрій Магера: Це, безумовно, зайва предосторога. Під час карантину можуть бути певні обмеження, але ці обмеження не повинні накладатися на реалізацію громадянами своїх конституційних прав і свобод.

Інформація, яку вони планують отримувати за допомогою камер – особистого характеру. Вона не може бути оприлюднена стороннім людям. Мають бути дотриманні певні гарантії приватного життя. Зрештою, навіть якщо в людини підвищена температура, це не є обов’язковою ознакою захворювання на коронавірус. Температура може бути викликана зовсім іншими чинниками. А з огляду на те, що тестування у нас здійснюється повільно, до людини, яку запідозрять, що вона інфікована, можуть вжити якісь заходи превентивного характеру, не чекаючи результатів тестів. Це може обернутися досить серйозними проблемами з дотриманням прав людини.

Щодо можливо відстежування цими камерами, як було заявлено, фактів порушення режиму самоізоляції. По-перше, цей режим самоізоляції – як, до речі, й обсервація – не виписаний у жодному законодавчому акті. Виникає питання – що робити зі статтею 29 Конституції, яка гарантує кожній людині в Україні право на свободу та недоторканність. Так, у цій статті сказано про винятки з цього принципу. Але ці винятки стосуються кримінальних проваджень – затримання особи, відбування покарання тощо. Все це базується на рішеннях судів. Те, що у нас зараз застосовується, м’яко кажучи, не дуже узгоджується з Конституцією України.

коронавірус права людини конституція

Знак гривні
Знак гривні