Чому в Німеччині настільки статистично нижча смертність від коронавірусу? – New York Times

New York Times розбирається в "Німецькому винятку" з пандемії: смертність тут статистично навіть нижча, ніж у Південній Кореї.

Порожня Potsdamer Platz у центрі Берліну
Порожня Potsdamer Platz у центрі Берліну

COVID-19 ударив по Німеччині неслабо: вона на четвертому місці у світі з уже понад 100 тисячами випадків зараження. Проте країна наразі має надзвичайно низький рівень смертності – 1.5%, порівняно з 12% в Італії та близько 10% в Іспанії, Франції та Британії. Навіть у Південні Кореї, яка слугує за модель стримування пандемії смертність вища, ніж у Німеччині.

Дехто вже заговорив про "німецьку аномалію". Можливо, надто рано. Але в чому німецький секрет?

Причина 1. Статистична.

Вірус статистично більше вражає літнії людей, але в Німеччині на початку коронавірус виник як "хвороба лижників": його привезли порівняно молоді та здорові люди з італійських та австрійських курортів. На початку смертність узагалі становила тільки 0.2% – однак вона поступово зростає, адже заражуються люди різного віку.

Інша математична причина "низької смертності" ще простіша: Німеччина тестує значно більшу кількість людей, ніж багато інших країн. Це означає, що вона охоплює тестуванням значно більше людей з дуже м'якими симптомами та без симптомів, збільшуючи кількість відомих випадків – але не кількість летальних випадків. "Це автоматично знижує смертність на папері", – каже професор Кройсліх, епідеміолог.

Причина 2. Медична

Але є також і значні медичні чинники, які поки що стримують смертність у Німеччині на порівняно низькому рівні. Основні з них – те-таки тестування, що дозволяє на ранніх стадіях стежити за перебігом хвороб людей, а також велика кількість ліжкомісць і уряд, якому довіряють, і чиї приписи щодо соціального дистанціювання ретельно та масово виконують.

Масовий забір зразків на тестування, місто Галле
Масовий забір зразків на тестування, місто Галле

Німеччина вже проводить близько 350 тисяч тестів щотижня – значно більше за будь-яку іншу країну Європи. Раннє виявлення хвороби дозволило владі дещо заповільнити перебіг пандемії, ізолюючи хворих. Та й то, зараз епідеміологи вважають, що почали надто пізно: треба було примусово ізолювати кожного з отих лижників, адже відомо було про спалахи хвороби на лижних курортах.

Але раннє тестування дозволяє лікарям від ранніх стадій стежити за перебігом хвороби пацієнтів: наприклад, вчасно починати штучну вентиляцію легенів – і це значно збільшує шанси на виживання.

Причина 3. Економічна

Одна з ключових різниць між Німеччиною та США (з погляду яких пише New York Times) – це те, що в Німеччині від самого початку було безкоштовне тестування. Вашингтон лише після того, як усе стало дуже погано, ввів поправку про дозвіл тестувати людей без оплати з їхнього боку.

"Молода людина без медичної страховки, у якої трохи дере в горлі, навряд чи піде до лікаря", – цитує New York Times одного з лікарів.

І така людина стане переносником інфекції, якщо сама й без медичної допомоги одужає.

Повна стаття англійською

коронавірус німеччина

Знак гривні
Знак гривні