Від "вірусу нема" до раптових драконівських заходів. Росія спантеличена хаотичною реакцією Кремля на Covid-19

Від «оплачених канікул» до «режиму спецпоселень»: росіяни розгублені через реакцію влади на коронавірус.

Спочатку росіян заспокоювали, що коронавірусу їм нічого боятися, потім «подарували» дев’ять днів оплачених канікул, а вже через три дні заборонили виходити з дому без поважної причини під страхом великих штрафів. Давши людям лише чотири години на підготовку, Москву, місто з понад 12-мільйонним населенням, зненацька фактично закрили.

Московський кореспондент Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа спостерігав за спантеличеними росіянами, що реагували на хаотичні дії влади.

Після того, як президент Володимир Путін 25 березня оголосив дев’ятиденну відпустку, сотні москвичів вилетіли на південь до Сочі та інших курортних міст на чорноморському узбережжі Росії, щоб провести несподівану відпустку хоч у трошки теплішому кліматі, адже курорти інших країн через карантин закрилися.

Ті, що вирішили не їхати далеко, подалися на лісисті околиці Москви, щоб попекти шашлики з друзями та скористатися першими приємними вихідними за кілька місяців. «Немає ніякого вірусу», – сказав чоловік журналісту, коли гуляв у парку з дочкою.

Чи то росіяни не зрозуміли свого президента, чи то президент не дуже добре знає свій народ, але Володимир Путін закликав людей залишатися вдома і допомагати зусиллям уряду щодо стримування розповсюдження хвороби. Бо на нинішній день, за офіційними даними, які багато критиків вважають сильно заниженими, понад 2300 людей у Росії заражені, щонайменше 17 померли від коронавірусної інфекції.

Коли президента не почули, влада вдалася до жорсткіших дій. У неділю ввечері мер Москви Сергій Собянін оголосив, що станом на 30 березня столиця Росії з «режиму канікул» переключається в «режим спецпоселення»: мешканці тепер можуть виїхати з дому лише щоб отримати швидку медичну допомогу, придбати продукти харчування чи ліки в найближчому магазині чи аптеці, вигуляти домашніх тварин в межах 100 метрів від дому або винести сміття. Ніхто не може їздити на роботу, крім тих, кого зобов’яжуть туди йти.

Такі обмеження є набагато жорстокішими, ніж ті, що діють у більшості європейських країн, які вже кілька тижнів намагаються приборкати смертельну недугу. Вони запроваджували карантин поступово, так, щоб їхні громадяни могли зрозуміти, що відбувається, і пристосуватися до необхідних змін у своєму житті.

Давши людям чотири години на підготовку, місто з понад 12-мільйонним населенням фактично закрили.

«З кожним днем ми будемо контролювати цю ситуацію дедалі жорсткіше», – пообіцяв Собянін розгубленим москвичам, аргументуючи, що цей крок виправданий, оскільки багато з них не послухалися закликів залишитися вдома. Як він сказав, десь протягом тижня потрібно буде окремий дозвіл для кожної людини, яка покидає свій будинок. А прем'єр-міністр Михайло Мішустін 30 березня закликав інші міста та регіони наслідувати приклад Москви, що вимагає перебування вдома.

Раптова ескалація з боку влади суттєво контрастує з її попереднім заспокійливим тоном, коли лише три дні тому московські чиновники просили людей не панікувати і запевняли, що ситуація під контролем.

З ростом офіційного числа коронавірусних захворювань у Росії, особливо в Москві, не Путін, а Собянін має повідомляти погані новини. А сам Путін переважно мовчить. Він лише звернувся до нації 25 березня, щоб відкласти голосування за поправки в конституцію, які потенційно дозволять йому залишитися президентом до 2036 року.

«Президент повинен приносити лише добрі новини. Після того, як він намагався пояснити неприємні речі людям влітку 2018 року, його рейтинг впав і більше не піднявся», – пояснює у розмові з кореспондентом Радіо Свобода Катерина Шульман. Московський політолог має на увазі збільшення пенсійного віку, яке викликало загальнодержавні протести два роки тому.

Незрозуміло, як влада збирається контролювати пересування громадян у Москві. Влада натякнула, що буде збільшено кількість поліцейських, також Собянін заїкнувся про запровадження «smart контролю», тобто, електронного способу стеження за людьми – наприклад, використання кількох тисяч камер розпізнавання обличчя, встановлених по всьому місту, даних з мобільних телефонів, електронних платежів.

Собянін сказав, що готується система електронних перепусток для мешканців зі смартфоном, а от що робити тим, хто модним ґаджетом не розжився, незрозуміло.

За словами юриста-правозахисника Павла Чикова, влада навіть не потурбувалася про те, щоб процитувати відповідні закони, за якими вона має право запроваджувати такі заходи. Не навели вони і професійну думку лікарів, які спеціалізуються на інфекційних захворюваннях, тож росіяни почуваються розгубленими щодо того, чи не є вони жертвами довільних рішень влади, що не спираються ані на правові засади, ані на наукові. Без запровадження надзвичайного стану влада не має права на такі вимоги до населення, яке стає вразливим до дій правоохоронних органів, наголошує юрист.

«Відсутність юридичної ясності призводить до тотальної плутанини», – написав Чиков у Facebook. Підприємства не розуміють, як компенсувати втрати. Громадяни не знають, чи будуть покарані за вигул собак або вивезення сміття».

Як і в інших країнах, у Росії закрили школи та університети, публічні місця, ресторани, магазини, але при цьому, нічого не пояснивши, росіянам заборонили набагато більше, ніж мешканцям інших країн: у Британії чи Чехії, наприклад, немає заборон на заняття спортом чи прогулянки на свіжому повітрі. А в Москві – очепили парки поліцейським кордоном.

«Зробили майже те саме, що кожний інший уряд, але з нашим місцевим російським акцентом: без юридичного підґрунтя, – говорить Шульман. – Мер не має права обмежувати рух людей, якщо влада не оголосить надзвичайний стан».

Штрафувати за невиконання своїх неправових рішень влада також не має права, однак прем’єр Мішустін оголосив відчутні штрафи за порушення карантину, від 15 000 рублів (188 доларів) до майже 300 000 (3 800 доларів) для повторних порушників. Він закликав усі російські регіони запровадити аналогічні заходи.

Влада по всій Росії вже почала тиснути: у Санкт-Петербурзі громадянинові Росії загрожує кримінальна справа за порушення примусового карантину після повернення зі Швейцарії.

У Чечні, регіоні, яким неподільно розпоряджається колишній бойовик Рамзан Кадиров, повідомляють про людей, озброєних кийками, які патрулюють вулиці та карають тих, хто виходить з дому без маски.

Численні російські чиновники запропонували запровадити кримінальну відповідальність за поширення «фейкових новин» про коронавірус.

У другій половині дня 30 березня Путін нарешті порушив мовчанку з приводу блокування Москви, сказавши регіональним чиновникам на зустрічі вжити всіх профілактичних заходів, «навіть якщо вони комусь здаються надмірними».

«Саме такий підхід дозволить нам виграти час і зупинити вибухоподібне поширення коронавірусу протягом останніх тижнів», – сказав він. «Нам потрібно ефективно використовувати цей додатковий час».

А тим часом повідомлення з російської провінції не викликають упевненості, що цей час влада використовує ефективно. Повідомляють, що як тільки стало відомо про появу хворих на коронавірус, 11 лікарів звільнилися з роботи у центральній міськоій лікарні міста Каменськ-Шахтинського в Ростовській області через відсутність засобів захисту.

Всупереч запевненням влади, навіть за вимогами звичайного часу лікарня не обладнана як слід – в лікарні лише два апарати вентиляції легень, термін використання яких закінчився кілька років тому, каналізація тече, в лікарні грибок, лікарям видані протичумні захисні костюми сорокарічної давності, а масок не видали взагалі. При цьому головний лікар запевняє, що є 10 тисяч масок і 220 спеціальних респіраторів, і закликає не вірити «фейковим новинам».

«Сьогодні в нашій реанімації три лікаря захворіли – залишилося п'ять лікарів на 600 ліжок, – говорить лікар-реаніматолог Кам'янської лікарні, який не погодився розкрити своє ім'я. – Що ми будемо робити, коли почнеться надходження пацієнтів з коронавірусом, я не уявляю».

Саму лікарню закрили на карантин, тож близько 89 тисяч жителів міста ризикують залишитися без медичної допомоги. Також вони побоюються, що незабаром до них будуть приїжджати жителі сусідніх окупованих Росією районів Донецької області України, чиї жителі, отримавши російське громадянство, будуть розраховувати і на отримання медичної допомоги в Росії.

росія коронавірус карантин

Знак гривні
Знак гривні