Чому нам УСІМ варто носити маски — наукове пояснення

Скорочений переклад з Medium:

Офіційна рекомендація не носити масок до зараження пояснена значною мірою необхідністю зберігати респіратори, яких бракує, для медичних працівників. Але нема наукового підтвердження для заяв, що носіння масок непрофесіоналами "неефективне".

На противагу цьому, "заповільнення кривої" епідемії означає, що будь-який додатковий захист, навіть лише частково ефективний — потрібен, навіть якщо це прості марлеві пов'язки чи саморобні маски (які не збільшують проблеми з постачанням і не створюють дефіциту).

Останні оновлені дані ВООЗ свідчать, що в першу чергу СОVID передається не аерогенно, через дрібні краплини — а через великі краплі, в першу чергу при дотиках руками до обличчя після дотику до, наприклад, дверних ручок, і тому маски, навіть саморобні, бодай частково допомагають цьому запобігти.

Питання носіння чи неносіння маски насправді може бути не так медичним, як соціальним. Це видно навіть якщо глянути на фото з Азії, де маски під час епідемій (і до них) носять значно більше, ніж на Заході.

Звичайно, маска НЕ дає 100% гарантії, навіть професійна — але це не означає, що вона не дає нічого.

І, можливо, час переглянути "соціальні" норми.

Оновлені дані, які свідчать про передачу "більшими" частинками, посилюють аргументацію на користь носіння масок усім: на відміну від дрібних краплин, великі частково затримуються навіть простішими масками.

Дослідження вже показали, що, як не дивно, менше протеїну ACE2, за допомогою якого коронавірус "пристиковується" до клітини людини, в легенях — а первинне зараження відбувається передусім у носоглотці. Й простий фізичний бар'єр може частково захистити від цього:

Перепрошуємо за деяке можливе спрощення — детальніше читайте тут (англійською).

медицина коронавірус карантин наука

Знак гривні
Знак гривні