Уляна Супрун виступила з критикою нашої замітки про саморобні маски. То чи варто їх застосовувати?

Критику можна прочитати у неї на ФБ-сторінці за цим посиланням.

У дописі вона, серед іншого, наполягає, що краще за все використовувати стандартний набір вже відомих правил поведінки:

Також авторка у своїй критиці звернула увагу на перебільшення в початковому дописі, який ми перекладали для нашого матеріалу: справді, не всі зі списку 34-х наукових публікацій підтверджують ефективність масок, особливо масок саморобних. (Є навіть одне дослідження, де вказано, що маски з матерії для лікарів у важких інфекційних умовах можуть бути шкідливішими, ніж непостійне використання медичних масок . Однак у дослідженні не вивчалося, що краще для лікарів: бути взагалі без масок, чи у масках з матерії. Тому відповіді на запитання, що краще – маски з матерії, чи взагалі без масок, у цьому дослідженні не отримано).

Водночас, заклик "маски для всіх" у нашому матеріалі не є протилежністю рекомендаціям від Уляни Супрун. По перше, ми не закликали носити маски весь час, лише маски для кожного. По друге, все таки більшість статей з списку свідчить про те, що наявність будь-якої маски все таки краща, ніж її відсутність, в умовах вимушеного контакту з іншими людьми. По третє, власне Уляна Супрун цитує одне з досліджень, яке підтверджує нашу головну ідею:

"Натомість зараз немає беззаперечних даних, що носити маску ефективно всюди. Але це не означає, що носіння маски нічого не дає. Ми маємо справу з новою інфекцією, через це немає ретроспективних даних чи контрольованих клінічних досліджень. Тому автори зазначають, що “тотальне носіння масок може (might, ймовірність низька) зменшити швидкість поширення інфекції”. В цієї тези є підґрунтя, адже після зараження SARS-CoV-2 людина не має жодних симптомів 5-6 днів, проте поступово починає поширювати вірус".

Тому за відсутністю нової інформації ми продовжуємо стверджувати: якщо немає іншого варіанту, то в умовах поширення COVID-19 при контактах із іншими людьми, скоріше за все, краще використовувати саморобні маски, ніж не використовувати їх взагалі.

P.S. Цікава точка зору відомої професорки у NYT, чому говорити людям "вам маски не потрібні" є хибною тактикою.

mask.jpeg

коронавірус маска

Знак гривні
Знак гривні