Чому Супрун не носить маску. Тези з інтерв'ю

Журналістка Мар'яна П'єцух виклала частини з інтерв'ю колишньої в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун:

– Чи вдягаєте маску, коли виходите з дому? – Ні.

– Заразитися на вулиці чи в маркеті - це 2% шансів. А 98% заразяться через ігнорування порад мити руки, не торкатися обличчя немитими руками, не збирати цілу сім’ю в одну квартиру та не самоізолюватися при ризику вже бути інфікованим.

- Наука та досвід інших країн показує, що найчастіше вірус підхоплюють не на вулиці, а вдома від інфікованих членів своєї сім’ї. Тобто більшість людей захворіли від близьких, з якими ділили спільний простір тривалий час.

- Бо більшість людей не розуміє, що таке самоізолювання. Це не просто сидіти вдома, це стовідсоткове уникнення від контакту з членами родини.

- Якщо людей, які повернулись за кордону, не змогли ізолювати, то хоча б треба було вести за ними спостереження.

Я б не базувалися на китайському досвіді, бо це закрита недемократична країна. Там переслідували лікарів і журналістів, які говорили і писали правду. Тому не можна стовідсотково довіряти даним і статистиці з Китаю.

- Карантин і тестування – це речі взаємопов’язані. Чим більше тестуємо, тим більше можемо зберегти демократичні принципи.

- Треба триматися демократичних принципів, здорового глузду та критичного мислення.

- Деякі речі робляться в диктаторський спосіб і не просто з метою захистити людей.

- Що на нас чекає, було очевидно ще в кінці січня. Порахувати, скільки в Україні лікарняних ліжок - це не план. Коли нічого не було підготовлено і паралельно починають діяти диктаторські обмеження, то виглядає, що це все було сплановано і влада використовує момент, щоб просувати свої політичні цілі, поки люди інформаційно зосереджені лише на темі коронавірусу.

_ Якщо я б розуміла, що ми за два місяці зробили все, що змогли, і залишився єдиний вихід – таки закривати громадський транспорт, то ми б закрили. А зараз панічно і хаотично пробують щось організувати, щоб створити вигляд наявності якогось плану.Але поки виглядає, що карантин – це єдиний план, а не частина великого плану. Закриваємо всіх у хатах і все. Прийняти диктаторські закони і чекати, щоб все минулось, – так виходить.

- Неготовність до епідеміологічних викликів це не через відсутність санепідсдужби, а через неспроможність міністерства.

- Нам не потрібно переповнювати лікарні.
Людей без симптомів чи з легкими симптомами можна ізолювати в інших місцях. В тих же готелях, де двічі на день в них міряти температуру.

Уляну в президенти! У мене все. А ні, ще кілька витягів інтерв’ю (посилання вкінці). Дуже рада, що вдалося...

Gepostet von Mariana Pietsukh am Dienstag, 24. März 2020

медицина коронавірус супрун

Знак гривні
Знак гривні