Надія є. Японські нові ліки від грипу "явно ефективні" й проти COVID-19 – влада Китаю

Акції японської компанії Toyama Chemical різко зросли в ціні одразу після заяви Китаю.

Медична влада Китаю заявила, що ліки, за допомогою яких у Японії лікують нові штами грипу, виявилися також ефективними при лікуванні пацієнтів із новим коронавірусом, – пише Guardian.

Zhang Xinmin із китайського міністерства науки й технології заявив, що ліки під назвою favipiravir, також відомі як Avigan, розроблені фармацевтичною дочірньою компанією концерну Fujifilm, дають обнадійливі результати в клінічних випадках в Ухані та Шенжені. Їх дали 340 пацієнтам.

При цьому сама Fujifilm Toyama Chemical, яка розробила ці ліки в 2014 році, відмовилася це коментувати. Втім, її акції миттєво подорожчали майже на 15%.

Лікарі в Японії використовують ті самі ліки при середніх симптомах, щоб не дати COVID-19 розмножитись у тілі пацієнта – проте джерела в міністерстві охорони здоров'я Японії стверджують, що при сильних симптомах препарат уже не допомагає.

"Ми давали Avigan приблизно 80 особам, проте він не спрацьовує добре, коли вірус уже розмножився", – цитує японське видання Mainichi Shimbun.

Ті самі обмеження виявлено при лікуванні пацієнтів із коронавірусом за допомогою препаратів від ВІЛ: lopinavir та ritonavir.

Той-таки favipiravir, або ж Avigan, у 2016 році японська влада надала Гвінеї під час спалаху Еболи як термінові полегшувальні ліки.

Favipiravir потребуватиме дозволів урядів для терапії пацієнтів із COVID-19, оскільки від початку його призначено для лікування грипу. Для цього, звісно, потрібні клінічні досліди з результатами, що перевищують "ефект плацебо".

медицина коронавірус японія Китай

Знак гривні
Знак гривні