Як блогер Гура, пов'язаний з партією "Укроп" та 1+1, поширювали дезінформацію та паніку про літак з Мілана й коронавірус (РОЗБІР)

Відео маловідомого діяча Антона Гури про літак з Італії зібрало мільйон переглядів і десятки тисяч шерів. Воно спричинило паніку, було поширене в ЗМІ, проте містило дезінформацію та необгрунтовані заяви.

Розбір від VoxCheck:

▪О 19:57 Антон Гура почав трансляцію на своїй ФБ-сторінці про літак з Мілана до Києва (https://bit.ly/2vUjekO).
▪Зі слів Гури, він навмисне провів експеримент: злітав туди і назад у Мілан, щоб порівняти, як борються з коронавірусом в Італії та в Україні. Висновки блогера складно описувати цензурною мовою, але ми спробуємо.
▪Гура починає відео з того, що на літаку було більше половини іноземців, серед яких є хворі. На момент запису відео пасажири літака чекали на скринінг. Гура заявив, що під час польоту іноземці приймали терафлю, щоб збити температуру. Гура зізнається, що про всяк випадок теж наївся ергоферону. Але «все до с**ки, на літаку *опа.» (пряма цитата навмисно вирвана з контексту).
▪Далі він говорить, що в усіх пасажирів були з собою ліки, вони були підготовлені. З його слів, українські жінки в аеропорту в Італії розповідали, що їх навмисне «виперли з Італії».
▪Пасажирам проводять скринінг. На відео чути слова медперсоналу про те, що у когось температура 36,9, у когось — 37,2. Гура свариться з медперсоналом.
▪Нарешті, трьох пасажирів, щодо стану яких є підозри, відправляють з літака на «швидку» і відвозять у лікарню. Через декілька хвилин випускають решту пасажирів.
▪Все це, знову ж, супроводжується коментарями про те, що решта 187 пасажирів можуть переносити хвороби. Далі Гура скаже, що саме завдяки тому, що він влаштував скандал і записував усе на відео, трьох пасажирів все ж відправили на перевірку.

Власне, що ж не так? А все не так

▪Протягом всього відео лунає кілька однакових мотивів коронапаніки: «Якщо нас усіх звідси випустять, забудьте про карантин. Наша країна не готова. Всім на вас начхати» і «На літаку 100% є коронавірус. Ну точно 99%, що коронавірус тут є».

Як поширилася деза у ЗМІ

▪Перша хвиля новини про це з’явилась майже одразу, після публікації відео: о 20:40-21:40. Про відео Гури написали Фокус (https://bit.ly/3b2nAoX), Надзвичайні новини (https://bit.ly/33d2PUJ) та UaGolos (https://bit.ly/3cTnlOD). Зливні бачки, звісно ж.
▪Друга хвиля повідомлень з’явилась після 22:00. Про це написали Корреспондент (https://bit.ly/38KuXzM), Depo.ua (https://bit.ly/2IIqTFw), трохи пізніше — Обозреватель (https://bit.ly/38NWQa1), Вести (https://bit.ly/38P1X9Q), Апостроф (https://bit.ly/2QaKZMB), Конкурент (https://bit.ly/2U3z5p0), 5 канал (https://bit.ly/2IFjxCE), Ділова столиця (https://bit.ly/2U68uHQ) і ще десятки «добросовісних» ЗМІ. І новину почали підхоплювати регіональні медіа.
▪Ні на що не натякаємо, але відповідальні ЗМІ про літак з Італії нічого не писали. Станом на 02:00 жодного повідомлення про цей літак немає, наприклад на https://www.pravda.com.ua/news/ і https://news.liga.net/ — або новина з’явилась після оголошень МОЗу: https://nv.ua/ukr/allnews.html.

▪О 22:30 в ефірі 1+1 починається ток-шоу «Право на владу» (https://bit.ly/2TJ4SwC). Приблизно о 22:45 - включення в ефірі Антона Гури та відео з його Фб-сторінки. Там він знову розповідає про ситуацію на літаку.
▪«Зразкова» ведуча, яка «ніколи» не маніпулює в ефірах — Наталія Мосійчук — додає коментарі, які лише підігрівають атмосферу: «А що тепер з літаком буде? Там прилітало ОЧЕВИДНО чотири коронавірусних чоловіка» і «Вони ж теж перенощики якоїсь інфекції, правильно? Якщо, ну, весь борт кашляє, сопливить і чхає».
▪Це ж звісно заспокоїть глядачів. Ще більше, аніж те, що вперше за 6 років ток-шоу проводилось без глядачів у студії — задля безпеки і дотримання вимог карантину.
▪На ефірі також був заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко. «Бортпровідники та епідеміологи спрацювали професійно. Ми вже доставили трьох пасажирів в лікарню, зараз їм роблять діагностичне дослідження на предмет коронавірусної інфекції. Якщо діагноз буде підтверджено, продовжаться злагоджені дії епідеміологічної, медичної служб, поліції», — казав Ляшко у прямому ефірі.

▪Після опівночі МОЗ повідомили, що «вже отримано список усіх пасажирів, які були на борту літака з Мілана, на якому потенційно були хворі люди. Кожному пасажиру буде надано інструкцію щодо самоізоляції, направлення найшвидшим часом пройти тест на COVID-19. В разі необхідності всі будуть ізольовані та пройдуть лікування відповідно до встановленого протоколу»: https://t.me/COVID19_Ukraine/25


▪О пів на першу МОЗ виклали результати тесту пасажирів, яких направили у лікарню. Covid-19 у жодного з них НЕ ВИЯВЛЕНО: https://t.me/COVID19_Ukraine/26

Хто ж такий Гура?

Журналіст Олексій Братущак пише про нього:

"Колишній кандидат Укропу до Київради Антон Гура. Це до того, як "простий пасажир" потрапив на ефір Плюсів. Днями цей чувак у якості медичного експерта виходив в ефір на "Клименко тайм". Це той Клименко, який втік з України і підтримує антиукраїнські сили. Це так, для розуміння. Чувак тупо хайпує на різних темах".

Його навіть не допустили в Шенген. Дані Гури спростовує також Євген Дихне, президент МАУ:

Со вчера в сети активно обсуждается видео, на котором человек, якобы с целью социального эксперимента, летал в Милан. Мы...

Gepostet von Євгеній Дихне am Freitag, 13. März 2020

дезінфомонітор гура паніка коронавірус італія

Знак гривні
Знак гривні