Сінгапур: коронавірус - 160:0. Як "місто майбутнього" бореться з епідемією?

Сінгапур точно відстежив походження кожного випадку, й кожен випадок моніторить. Люди, які перебувають у зоні ураження - під наглядом.

Станом на зараз у місті-державі зафіксовано 160 випадків зараження, але, на щастя, немає жодного померлого. Це видно з даних університету Джона Гопкінса, котрий відстежує поширення вірусу в світі на оперативній карті.

Сінгапур - це якраз те місце, куди поїхали китайці на свій Новий Рік іще до того, як стало відомо про вірус. Тісні економічні контакти, міцні родинні зв'язки, туристична залежність - усе це зробило Сінгапур мішенню номер один поза Китаєм. Це могла бути катастрофа, але Сінгапур зібрався й протидіє, - йдеться у блозі Planet Asia.

Величезну кількість зусиль уряд Сінгапуру вкладає в комунікацію і відстеження.

Є спеціальний сайт, де описані всі пацієнти.

Їм привласнені номери і по кожному з них можна знайти інформацію про те, де вони живуть, працюють, як, куди і коли їхали, де їли і т.д.

Ця інформація доступна публіці на випадок, якщо лікарі самі не зв'язалися з людиною, яка була поруч із зараженим. Майже всі хворі відстежені аж до кластерів інфікування. А недавно винайшли новий спосіб відстеження по антитілах у людей, що вже видужали, щоб іще чіткіше пов'язати хворих людей із кластерами і відстежити шлях поширення інфекції.

Найбільший кластер - церква The Grace Assembly of God. Нічого святого у коронавірусу немає:

Хвороба прийшла від пари з Вуханя, а найбільше поширилася через релігійне зібрання
Хвороба прийшла від пари з Вуханя, а найбільше поширилася через релігійне зібрання

Якщо людина перебуває в зоні ризику, але живе не сама і їй нема де самоізолюватись - в її розпорядженні державні апартаменти. Її також протестують.

Таким чином виявляють усіх, хто міг заразитися, до того, як вони самі стануть заразними.

Кожен захід, клуб, офіс тепер зобов'язаний заповнювати списки відвідувачів. Кожне тренування, наприклад, починається з заповнення списку контактів.

Кожен, хто приносить, заходить, зустрічається, проходить повз офіс, заповнює папірець із контактами.

Тож у разі, якщо хтось в офісі захворіє, зв'яжуться з усіма - постачальниками піци, кур'єрами і бізнес-гостями.

Для раннього виявлення відкрили раніше закриту мережу дрібних майже безкоштовних медичних кабінетів. Тому що інша медицина не безкоштовна. Якщо ти приходиш в будь-яку клініку або кабінет з симптомами і тебе можуть класифікувати як людину, що потенційно контактувала з хворим, тебе тут же забере й ізолює центр інфекційних захворювань, не чекаючи результатів тесту.

Прибувши в Сінгапур, ви побачите у себе в фесйбуку в топі стрічки обов'язкове повідомлення від Міністерства Охорони здоров'я про заходи профілактики та відстеження.

Уряд на зв'язку з пресою і людьми. І, як виявилося, це дуже важливо. Уряд нічого не приховує і щодня звітує про ситуацію, громадяни у відповідь довіряють уряду і:

а) роблять те, чого від них вимагає уряд,

б) не панікують,

в) вірять, що епідемію можна зупинити.

В уряду не вийшло б так чітко реагувати, якби громадяни йому не довіряли.

У ліфті кожного будинку прив'язаний до перил санітайзер для рук.

На вході в офісний хмарочос охорона міряє температуру і клеїть на груди папірець із назвою хмарочоса. Так сказав уряд - і всі це роблять.

Нещодавно в сусідньому хмарочосі виловили "щасливчика", і 300 чоловік співробітників DBS банку пішли на карантин у той же день.

Маски.

Маски - це окрема розмова. З одного боку, уряд підтверджує, що здоровим людям носити маски непотрібно. А з іншого боку, по країні розкидана мережа пунктів, де можна взяти маски безкоштовно.

Але не використовуйте їх, поки ви не хворі. І обов'язково використовуйте, якщо раптом почнете чхати, кажуть вам при видачі масок.

А ще недавно якесь медіа заблокували в фейсбуці за те, що воно написало, що начебто масок усім не вистачає, дефіцит, мовляв, і куди дивиться уряд. Отримуй бан у фейсбуку на рівні уряду. Фейсбук незадоволений, але ніхто й не казав, що в Сінгапурі повна демократія.

Всесвітня Організація Охорони здоров'я не так давно зняла капелюха перед Сінгапуром, регіональні аналітичні організації аналізують його стратегію - теж зі знятим на знак поваги капелюхом.

медицина коронавірус сингапур

Знак гривні
Знак гривні