Суддя відмовила в обранні запобіжного заходу учаснику протестів у Нових Санжарах

В Октябрському районному суді Полтави розглянули клопотання про обрання запобіжного заходу учаснику протестів у Нових Санжарах Михайлу Галаці. Його підозрювали в киданні каменів у бік правоохоронців.

суддя Гольник
суддя Гольник

Про це в коментарі Цензор повідомила суддя Лариса Гольник.

На засідання суду слідчий, який розслідував правопорушення, не прийшов.

Натомість прокурор Анатолій Буряк засвідчив, що за такі дії підозрюваний може понести відповідальність строком від п’яти до восьми років. Дії Галаки класифікували як тяжкий злочин. Підозра, на думку прокурора, обґрунтована, оскільки вона здійснюється на підставі зібраних доказів – протоколу з місця події і свідченнях потерпілих.

Адвокат підозрюваного стверджує, що звинувачення прокурора беззмістовні і не мають під собою обґрунтованих фактів, які б доводили вину потерпілого: "Показання потерпілих, які зазначені, жодним чином не стосуються Галаки. Так, він дійсно був присутнім на протесті, проте Закон цього не забороняє. Дії Галаки були спровоковані самими ж правоохоронцями, які почали відтісняти людей, зробивши так званий "коридор".

З’ясовувати істинні обставини цієї справи довелося судді Октябрського районного суду Ларисі Гольник: "Мене як слідчого суддю здивували не обвинувачення, а роль держави в цій ситуації. Я запитала у прокурора – де ж була поліція діалогу під час сутички. Він сказав, що це питання не входить у рамки розгляду даної справи. На мою думку, це абсолютно не так. Адже наскільки мені відомо, протестувальники не влаштовували ніяких провокацій до того моменту, коли їх почала відтісняти Нацполіція. Роль держави і поліції діалогу полягає якраз у пошуку компромісів і комунікації. Це загальноприйняті речі в європейських державах на державному і побутовому рівні".

Далі прокурор апелював до відеоматеріалів, з яких мало б стати очевидним, що підозрюваний здійснив злочин. Проте самі відеоматеріали до переліку доказів чомусь не потрапили і не були продемонстровані.

"Прокурор посилався на відеоматеріали декількох телеканалів – "Zik" і "News One" – та на якісь матеріали, які ніби зафіксувала Нацполіція, проте я, як слідчий суддя, цих матеріалів не бачила. Прокурор каже, що вони є у публічному доступі, й цього має бути достатньо для обрання запобіжного заходу. Проте я вважаю, що зібраних доказів суд не побачив. Михайло Галак дійсно був на протесті, але це жодним чином не має каратися законом", – підкреслила суддя.

У ході розгляду справи суддя зачитала ухвалу, в якій відмовила в запобіжному заході. За словами Лариси Гольник, ухвала не скасовує підозру слідчих у кримінальному злочині стосовно Михайла Галаки.

Нагадаємо, увечері 19 лютого серед жителів Нових Санжар почала поширюватися інформація про те, що в місцевий медичний центр мають доставити українців, вивезених із китайської провінції Ухань. Дізнавшись про цю новину, кілька десятків жителів Новосанжарської і сусідньої Лелюхівської громади зібралися біля медичного центру. В'їзди в Нові Санжари і Лелюхівку заблокували місцеві автомобілісти.

Від ранку до селища почали з'їжджатися спецзагони правоохоронних органів і військові.

Знак гривні
Знак гривні