Г

Гарячі теми російської дези: ганьба Зеленського в Давосі, соціальний геноцид і піар Тимошенко. Випуск №21

Минулого тижня в центрі уваги дезинформаторів був економічний форум в Давосі та спроби дискредитувати склад української делегації разом із Зеленським. Дезінформатори розповідали, що на партію Слуга народу вкотре чекає криза, а її члени — корупціонери, якими керує Сорос. Разом із НБУ вони проводять соціальний геноцид, ведучи вже зубожілу Україну до катастрофи. Як нове підтвердження цих тез почали використовувати свіжу оцінку чисельності населення. На наших радарах дези з'явилася Юлія Тимошенко вона повторює тези дезінформаторів про зовнішнє управління та боргове ярмо.

Період: 20—26 січня 2020 року.

Клікніть на графіку, щоб збільшити її

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 20—26 січня 2020 року

Позорисько в Давосі: у Зеленського пустий зал, українську делегацію привіз олігарх

Маніпулятивні українські видання перекручували текст виступу Зеленського на форумі в Давосі. Порівнювали його з сутенером, висміювали за невелику кількість слухачів та не забували вкотре назвати Україну недодержавою. “Реалии таковы, что в Украине сегодня просто нет привлекательных вариантов для инвестирования”.

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, також критикували Зеленського в Давосі, розмірковували про олігархічний вплив Пінчука і всіма можливими способами дискредитували склад делегації від України. “В Давос от Украины поехал детский сад. В пустых головах — слайды и жвачки”.

Зеленскому и премьеру Гончаруку, который сам сказал, что он профан в экономике, нет смысла находиться в одном помещении с президентом США и другими людьми, которые реально разбираются в бизнесе и финансах

“Многие опрометчиво забывают, что европейская Украина – это не только активисты и педерасты. Украина – это также известный филантроп и примерный семьянин Виктор Михайлович Пинчук

Зеленский попросту предложил иностранным бизнесменам купить Украину. Пока дешево. Потом будет дороже

Українська влада продовжує соціальний геноцид і боїться перепису

Результати оцінки кількості населення України викликали неабиякий резонанс. Маніпулятивні українські видання поширювали думки, що влада боїться перепису (бо він покаже на 10 млн менше), що через скорочення населення почнуть закривати школи і дитячі садки, що “необходимо сокращать расходы – субвенции и дотации”, і що Україна – “абсолютный рекордсмен среди своих соседей по убыли населения”.

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, всіляко намагались довести, що скорочення населення — результат злочинних дій української влади. Писали про “полномасштабный социальный геноцид” і “демографическую яму чудовищной глубины”. Згадували про СРСР, вважаючи, що саме “распад СССР стал толчком к обвальной депопуляции, которая привела страну к катастрофе” і намагались “перекрити” радянські злочини (“массовое уничтожение украинцев совершалось под бесконечные мантры о советском Голодоморе”).

Російські ж мейнстрімні сайти до тез про причини зменшення чисельності населення додавали розрив зв’язків з Росією. “Чем больше трескотни о «вступлении в ЕС» и «мощной Украине», в том числе перед пустым залом в Давосе, чем меньше объём торгово-экономических связей с Россией, тем больше людей уезжает. Прямая зависимость”.

«Ничего хорошего Украину не ждет, потому что она захвачена транснациональным капиталом Сороса, в интересах которого был проведен государственный переворот в стране. Суверенное украинское государство превратили в колонию. К рабочей силе теперь относятся как к ресурсу. Страна должна дать максимальную прибыль, а после истощения резервов ее просто пустят в утиль».

НБУ набирає боргів, на українців чекає зубожіння

Политика НБУ абсолютно не способствует развитию экономики, а действует во вред ей”. Так українські маніпулятивні сайти продовжують дискредитувати НБУ. Прогнозують знецінення гривні, спричинене діями НБУ на міжбанківському ринку (в реальності дискусії точаться, чи виправдана політика НБУ, яка постійно зміцнює гривню), поширюють тезу про ірраціональну кредитну політику (“украинское правительство набирает кредиты у инвесторов под 13% годовых, после чего отдает США под 0,5%”), бездумне виконання наказів МВФ. Насправді останнє запозичення через українські довгострокові облігації уряд зробив під 9,79% річних у гривні. Вигадку про те, що Україна дає в борг США, навіть смішно спростовувати.

Как обхитрить собственный народ? А ничего придумывать не надо, просто заявить, что МВФ относительно дешевые кредиты не дает, поэтому приходится занимать очень дорогие деньги на долговом рынке с помощью гособлигаций (ОВГЗ) или евробондов”.

Если они упустят момент, то курс валют может уйти за 30 гривен за доллар, после чего начнется массовый сброс гривны, финансовый коллапс может дойти до 50 гривен за доллар и его будет трудно остановить. В таком случае это грозит падением заработной платы и выходом на так называемую спиральную инфляцию, как в Венесуэле или Боливии”. При цьому, протягом останнього року курс гривні зміцювався, і гривня світовим є лідером зі зміцнення.

Страшні націоналісти: святкують день Соборності, підпалюють офіс Шарія та возвеличують Бандеру

Цього тижня українські сайти-клікбейти поширили новину про підпал офісу проросійського блогера Шарія. Їх підтримали деякі провідні російські видання. Окрім проросійського блогера, сайти-клікбейти багато писали про Бандеру. Деякі видання написали: “Украина станет изгоем из-за Бандеры”.

Інтерес до постаті Бандери підтримали російські сайти, орієнтовані на українську тематику: “Бандеризацию «щири украинци» нацизмом и фашизмом не считают”. Вони передруковували заяву російської дипломатки Захарової про “Героем современной Украины является профессиональный агент Гитлера, нацист, преступник”.

Дісталося і святкуванню дня Соборності України: “День соборности и глас вопиющего на Украине: фальшь, нацизм надо запретить”. Схоже, вони вирішили закріпити асоціацію Бандера = День Соборності. Хоча Бандера — це постать часів Другої світової війни, а День Соборності відзначають на честь добровільного возз'єднання двох незалежних українських держав (Української народної республіки і Західно-української народної республіки), котре було проголошене в 1918 році.

Дезінформатори вирішили розбавити новини про святкування таким матеріалом: “Киевлянка поделилась безрадостными новостями из жизни украинской столицы”, де “киянка” скаржиться на смолоскипний марш в честь Бандери в Києві.

Рада: зменшення кількості депутатів та листування про дерибан

Українські сайти-клікбейти вкотре пишуть про погані новини для партії Слуга народу: “Рейтинг "Слуги народа" стремительно падает”. (Останнє соціологічне опитування засвідчило, що він тримається на стабільному рівні). Клікбейти поширили листування про “дерибан” (в ній депутат Слуги народу радить своєму співрозмовнику не виконувати “бредовые команды” від голови медичного комітету Михайла Радуцького). Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, також прокоментували листування депутата “«Хочет внаглую делить бюджет». Всплыла скандальная переписка «слуги народа» с замминистра”.

Російські провідні видання поширили новину про підтримку депутатами традиційних цінностей (нещодавно в Раді створили депутатське об’єднання за традиційну сім’ю та інші архаїзми) та “вічнозелену” тему скорочення складу ВР. До такого скорочення часто закликають популісти, що маніпулюють низьким рейтингом довіри до Ради.

Реінкарнація Юлії Тимошенко

Хочемо окремо зазначити, що з початку року в маніпулятивному медіапросторі стало значно більше згадок про Юлію Тимошенко. Вона теж стала на захист "традиційних цінностей" і почала активно відтворювати основні дезінформаторські штампи – про “долговое ярмо” та владу, яка “положилась на внешнее управление, на красивые неймы, на крупные финансовые структуры, которые работают вместе с грантовыми организациями”. По суті, Юлія Володимирівна повторює класичні дезінформаційні меседжі, доєднавшись до товариства проколомойських депутатів зі Слуги народу та відверто проросійських із ОПЗЖ. Очікувано, що її цитати припали до вподоби як російським сайтам, спрямованим на українську тематику, так і російським мейнстрімним сайтам. Бо фрази про “внешнее управление” та “людей Сороса” з вуст Тимошенко звучать більш вагомо, ніж із вуст невідомих “експертів” чи Рабіновіча.

Зеленський в Ізраїлі, Росія продовжує спотворювати історію

Вже другий тиждень різні медіа обговорюють стосунки України, Польщі і Росії. Цього разу до них ще додався Ізраїль, куди світові лідери, серед них Зеленський і Путін, їздили відзначати річницю звільнення Освенцима. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, використали річницю для поширення фейків про націоналістів-антисемітів в Україні: “Утопим евреев в русской крови”. Ставили знак рівності між антисемітизмом та намаганнями народів, які були під російською окупацією, відновити історичну справедливість і захистити себе від подальших претензій Кремля.

Паралельно вони коментували історичну дискусію між Росією та Польщею про їхні ролі в Другій Світовій війні: “Крымский сенатор заявил, что Польша позорит себя заявлениями о компенсациях со стороны РФ”. Проводили паралелі між Польщею та Україною: “Марков рассказал о синхронности Польши и Украины в русофобии и скрытом антисемитизме”.

Російські медіа писали про “приниження” Зеленського в Ізраїлі, в той час як Путіна “в Израиле признали лидером мира”.

Журавлев пояснил отказ Польши, Литвы и Украины участвовать в форуме памяти жертв Холокоста

Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

1) з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику, для населення окупованих територій

2) з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

3) з усіх новин провідних українських видань

4) з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Приклади заголовків


Українська влада боїться перепису населення, а українці втратять пенсію

37 миллионов: темпы вымирания Украины растут | comitet.su

Растущее неравенство только злит украинских пенсионеров, но это еще не все. Что делать? | ua24ua.net

Манчук: Украинский социальный геноцид прошел под мантры о советском Голодоморе | ukraina.ru

«Относятся как к «расходному материалу»: миллионы украинцев рискуют потерять пенсии | nahnews.org


Позорисько в Давосі: у Зеленського пустий зал, українську делегацію привіз олігарх

«На форуме в Давосе Зеленский вел себя как сутенер, а не лидер Украины», — Андрей Билецкий | newnews.in.ua

Украина в Давосе: разбег для прыжка на месте | nk.org.ua

Шутки Зеленского в Давосе "не зашли"... в пустой зал | ua24ua.net

Горящие путёвки в Давос для украинских любителей чисто и смачно, простите, «пожрать» за чужой счёт) | ua24ua.net

Касьянов: Зеленский в Давосе приглашал инвесторов в Украину, «забыв» объяснить — вкладывать здесь деньги просто не во что | replyua.net


НБУ набирає боргів, на українців чекає зубожіння

"Мы как л*хи": Дубинский разоблачил аферу НБУ - втягивает Украину в долговую ловушку | akcenty.com.ua

Спиральная инфляция по примеру Венесуэлы: украинцев предупредили о резком скачке курса доллара | replyua.net

Неверно «лечат» инфляцию: в чем ключевые ошибки НБУ | golos.ua

Гончаров: За игру Минфина и Нацбанка на рынке гособлигаций платить будем мы | ukraina.ru


Страшні націоналісти: святкують день Соборності, підпалють офіс Шарія та возвеличують Бандеру

Гольдарб: Для того чтобы была соборность и единение, одних лозунгов и мифов мало | ukraina.ru

«Украине послали сигнал» — почему ЦРУ раскрыло сейчас документы о Бандере? | regnum.ru

Валентин Гайдай: Украинские радикальные батальоны «портят карму» трезубцу | from-ua.com

Елена Лукаш: Очередное лицемерное поздравление Зеленского с днём соборности. Очередная елейная патока с суфлера. Как же надоело это словоблудие | ua24ua.net

В чем соборность Украины? Всё рассыпалось как карточный домик... | e-news.su


Рада: зменшення кількості депутатів, "традиційні цінності" та листування про дерибан

«Внукам хватит»: «Слугу народа» застали за перепиской о «дерибане» бюджета | begemot.media

«Проблемы с психикой»: экс-сотрудник Офиса президента Украины слил в сеть данные топ-политиков | ukraina.ru

Слуга национального позора | e-news.su

Отмена депутатской неприкосновенности: «слуга народа» пришел на работу с подбитым глазом — фото | ukraina.ru

Юлия Тимошенко: надо говорить правду — Украина оказалась под внешним управлением. ВИДЕО | ua24ua.net

Тимошенко заявила, что Украина находится под управлением международных финансовых кругов | tass.ru


Зеленський в Ізраїлі, Росія пробує протиставити Україну і Польщу історією

Украинское досье: фактор Холокоста в современной украинской политике | e-news.su

Le Monde diplomatique: Запад на стороне украинских националистов, как и сто лет назад | naspravdi.info

Закрыть УИНП или раздавать удобные для бандеровцев интервью | naspravdi.info

Эксперт: Зеленский плюнул в лицо украинцам и евреям | vz.ru


Методологія

Ми шукали теми у 11585 матеріалах російською мовою з:

16 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: alternatio.org, anna-news.info, comitet.su, crisis.in.ua, e-news.su, glavk.info, mir-lug.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newsland.com, nk.org.ua, odnarodyna.org, rusvesna.su, ukraina.ru, voenkor.info

66 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну (лише маніпулятивні матеріали): akcenty.com.ua, antikor.com.ua, argumentua.com, argumentua.life, baza-pravda.in.ua, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, dialog.ua, dneprcity.net, expres.life, for-ua.life, from-ua.com, glavcom.life, glavred.life, golos.ua, goruzont.blogspot.com, grom-ua.org, hyser.com.ua, inform-ua.info, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kompromat1.news, kordon.org.ua, most-dnepr.info, most.ks.ua, newnews.in.ua, newsmir.info, odessamedia.net, onpress.info, osp-ua.info, person.org.ua, politjournal.com, politobzor.net, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, skelet-info.org, sobytiya.info, spichka.news, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, timer-odessa.net, tochkazoru.pp.ua, u-news.com.ua, ua-vestnik.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukrainianwall.com, ukranews.life, verhovenstvo.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, xn--j1aidcn.org, znaj.ua

10 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.ua, bykvu.com, gordonua.com, interfax.com.ua, news.liga.net, pravda.com.ua, rbc.ua, segodnya.ua, ukrinform.ua, unian.net

15 великих російських видань (всі матеріали): aif.ru, dni.ru, kommersant.ru, kp.ru, lenta.ru, life.ru, newsru.com, pravda.ru, regnum.ru, riafan.ru, russian.rt.com, slovodel.com, svpressa.ru, tass.ru, vz.ru

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Проект профінансовано National Democratic Institute

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні