Р

«Рінат Ахметов» — ці два слова найчастіше згадуються в новинах каналу «Україна». Аналіз новин на «Україні», «Інтері» та «5-му»

Ми продовжуємо перевіряти, як змінювалося співвідношення негативу й позитиву в випусках новин на різних каналах. Раніше ми продемонстрували, що канал ТСН, який належить Ігорю Коломойському, став «позитівнішим» після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах. Тепер вирішили дослідити канали, які належать іншим: «5 канал» (Порошенко), канал «Україна» (Ахметов) та «Інтер» (Фірташ). Вибір каналів зумовлювався технічною можливістю скачати заголовки сюжетів. Також ми перевірили, які слова вживали найчастіше та в якому контексті в ефірах згадували Порошенка та Зеленського.

Досліджувала: Юлія Дукач

На 5 каналі після втрати його власником посади президента частка сюжетів із негативними словами зросла на 9%.

У сюжетах новин «Подробиці» (на каналі Інтер) і «Сьогодні» (канал «Україна») цей показник у період до й після виборів майже не змінювався, коливаючись у межах 35−40% і 29−33% відповідно.

Такі результати ми отримали, застосувавши так званий «тональний словник», у якому позначено, яке сприйняття — позитивне чи негативне — має те чи інше слово. Словник уклали визнані українські фахівці в галузі комп'ютерної обробки текстів. Він містить майже 3500 слів української мови, які мають не нейтральну тональність. Ми брали заголовки сюжетів і, якщо в них були негативні слова зі словника (наприклад, «вбити», «ДТП», «вкрасти», «погроза», «смерть» тощо), робили припущення про негативну тональність усього сюжету.

Так ми побачили, що «найдобріші» новини (тобто, новини з найменшою часткою сюжетів із негативними словами в заголовках) можна було дивитись у випусках «Сьогодні» на каналі «Україна» — стабільно близько 30% негативу.

Щоправда, якщо подивитись на найпопулярніші слова в заголовках їхніх сюжетів, стає очевидним, хто власник каналу та якому фонду завдячує канал своєю «добротою».

Об’єднувала досліджувані канали лише популярність слова «Україна» — воно стабільно на першому місці за кількістю згадувань на всіх каналах, і тому відсутнє на графіках.

В Подробицях на Інтері багато згадували Донбас, США та Росію, а також піарили Опозиційну платформу. Прізвища Зеленського й Порошенка за частотою згадувань опинились на 18 і 19 місцях відповідно. Їх «обігнав» Юрій Бойко, посівши в умовному рейтингу 14-е місце з 300 згадуваннями.

Серед негативних слів на Інтері найчастіше повторюваним було «бойовик» (289 згадувань).

Якщо подивитись на найпопулярніші слова сюжетів 5 каналу, складається враження, що більшість випусків так чи інакше стосувалась президентів — Порошенка і Зеленського. Як і на Інтері, на 5 каналі багато уваги приділяли Росії. Якщо об’єднати кількість згадувань слів «Росія» та «РФ», отримаємо 329 заголовків — більше, ніж згадували Київ.

Найпопулярнішим негативним словом із тонального словника на 5 каналі стало слово «окупант» (99 згадувань).

Контекст, у якому згадували Порошенка та Зеленського, на каналах також відрізнявся.

На Інтері 17,9% негативних сюжетів із Порошенком проти 11,3% із Зеленським.

На 5 каналі — протилежна ситуація. Зеленський частіше з’являвся в заголовках поряд із негативними словами (25,7% проти 17,5% для Порошенка).

На каналі «Україна» різниці майже не було.

Що саме ми аналізували

Предметом аналізу стали заголовки відеосюжетів новин з 1 січня до 30 вересня 2019 року. Під час підготовки до аналізу видалили всі заголовки, що не стосувалися новинних сюжетів: із онлайн-трансляцій, прямих включень, брифінгів та пресконференцій.

5 канал: аналізували всі заголовки відеосюжетів з архіву на сайті 5 каналу. Всього 6703 сюжети.

Інтер: аналізували всі заголовки відеосюжетів з архіву на сайті новин «Подробиці». Всього 13394 сюжети.

Україна: аналізували всі заголовки відеосюжетів щоденних випусків новин, які викладені на офіційному YouTube-каналі новин «Сьогодні». Всього 11994 сюжети.

Дослідження проведене за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

інтер 5 канал моніторинг ТБ ТРК Україна

Знак гривні
Знак гривні