З

З нападників на кіборга Дмитра Вербича затримана лише одна. Інших шукають

З затриманих у Харкові - лише одна була учасницею нападу на "кіборга" Дмитра Вербича. Обрання їй запобіжного заходу очікують завтра. Другому учаснику - росіянину - щойно заочно оголосили підозру. Що з іншими нападниками, чому така плутанина щодо затриманих, хто батько затриманої та інші подробиці - з'ясовували ТЕКСТИ.

Автор: Ольга Худецька

Кадри з камер спостереження. Втеча нападників

Одну підозрювану у причетності до нападу на "кіборга" Дмитра "Вербича" Іващенко доправлено до Києва після затримання у Харкові.

Про це у коментарі виданню "ТЕКСТИ" повідомила речниця прокуратури Києва Надія Максимець у понеділок, 7 травня.

Станом на зараз з затриманою працюють слідчі. Їй вже повідомлено про підозру у нападі, проводяться слідчі дії. Готується клопотання про обрання запобіжного заходу, його сподіваються вже сьогодні увечері подати до суду.

"Ми обов'язково повідомимо про це детальніше, але не раніше, ніж з ним ознайомиться підозрювана", - сказала Максимець.

Щодо решти учасників нападу Максимець прокоментувала наступне: "Особи встановлюються, тривають слідчі дії. Дати більше інформації про осіб, які брали участь у нападі, я не маю ні можливості, ні дозволу прокурора. Розголошення таких даних може зашкодити їх встановленню та подальшому затриманню".

За даними джерел ТЕКСТІВ у Нацполіції, обрання запобіжного заходу для підозрюваної очікується завтра.

Скількох нападників затримали і звідки плутанина

Джерела у Нацполіції дали зрозуміти ТЕКСТАМ, що серед затриманих у Харкові, чиї фото ширяться у ЗМІ, до безпосереднього нападу на "Вербича" і справді була причетна лише одна дівчина, якій сьогодні прокуратура Києва й оголосила підозру.

Затримана пізрювана. Фото: прокуратура Києва

Раніше у ЗМІ поширювалась інформація про те, що затримані "нападники" (саме так, у множині) на Дмитра Іващенка, що у багатьох читачів створило помилкове враження про затримання усіх п'ятьох нападників.

До непорозуміння призвела початкова публікація у ЗМІ з даними з оперативних джерел. У ній були викладені фото всіх присутніх у квартирі, де відбувалось затримання підозрюваної дівчини, з супровідним текстом про те, що затримані "нападники" (у множині).

Також ситуацію додатково заплутала публікація від прес-служби СБУ, в якій йдеться про те, що "співробітники Служби безпеки України затримали підозрюваних у нападі на учасника антитерористичної операції".

І хоча тут також вжита множина, однак в цьому ж повідомленні нижче зазначено, що організатор нападу - росіянин, який уже втік до Польщі. Щодо всіх учасників нападу зазначено лише, що вони "всі встановлені" та "будуть доставлені для проведення слідчих дій", проте в повідомленні СБУ немає твердження про затримання всіх учасників нападу.

Також плутанину продовжив речник СБУ у Харківській області Владислав Абдула. Він повідомив про участь співробітників служби у "затриманні нападників", даючи коментар "Громадському".

Адвокат: у силовиків - лише одна учасниця нападу

Адвокатка постраждалого Дмитра Вербича Наталя Фещик повідомила Громадському:

«Так. Тільки одна із затриманих причетна до нападу. Це точна інформація. Я говорила з начальником карного розшуку», — сказала юристка.

Посилаючись на слова слідчого поліції, Фещик зазначила, що інші затримані особи не причетні до скоєння злочину:

«Дівчина в них просто проживала, ніби інші навіть в Києві ніколи не були, — їх затримали, але відпустили», — додала Наталя Фещик.

Дочка - у базі "Миротворця", батько - у Міноборони

Після повідомлення про затримання на сайті "Миротворець" з'явилась інформація про ймовірну затриману.

За даними волонтерів, затримана - зареєстрована у Чернігові, 1993 року народження. У публікації вказано її ПІБ та інші дані.

Спираючись на дані "Миротворця" про особу затриманої, Espreso.tv встановило, що батько ймовірної затриманої - полковник Збройних сил і працює начальником відділу у Департаменті внутрішнього аудиту у Міноборони. Видання наводить посилання на його декларацію.

За даними джерел ТЕКСТІВ, адреса реєстрації указаного полковника і дані затриманої підозрюваної у нападі на Вербича - збігаються. У декларації полковника з Міноборони також вказано у відповідній графі ПІБ дочки, які повністю збігаються з даними затриманої, що наводить "Миротворець".

Кваліфікація: хуліганка

За повідомленням прокуратури Києва, підозра затриманій дівчині стосується хуліганства (ч.4 ст.296 Кримінального кодексу).

Однак друзі Дмитра Вербича, ветерани АТО та волонтери, які включились у справу, наполягають на необхідності кваліфікації події як замаху на вбивство.

"Хуліганство, по якій інкримінується зараз - це тяжка стаття, серйозна стаття, по якій можна просити відповідний запобіжний захід", - коментує ТЕКСТАМ речниця прокуратури Надія Максимець.

"Кваліфікувати потрібно виходячи з того, які є докази. Аби інкримінувати замах на вбивство, потрібно провести велику кількість слідчих дій та отримати відповідні докази, зокрема, щодо мотиву. Зараз кваліфіковано так, як дозволяють наявні зараз докази. Це не виключає того, що пізніше кваліфікація може бути змінена", - пояснила речниця.

У коментарі виданню Цензор адвокатка Дмитра Вербича повідомила, що все ж вважає подію замахом на вбивство. "Остаточна кваліфікація буде залежати від намірів зловмисників, від встановленої тяжкості ушкоджень тощо. Ми вважаємо, що це був замах на вбивство. Поранення завдавалися таким чином, що вони хотіли, у першу чергу, його вбити. Просто в них не вийшло".

Російський слід

За повідомленням СБУ, організатор нападу - громадянин РФ.

Окрім того, під час затримання підозрюваної у Харкові один з присутніх також мав паспорт громадянина Росії.

Раніше у квітні в СБУ повідомили про викрите у Чернігові (де зареєстрована підозрювана учасниця нападу) угруповання, яке здійснило кілька акцій на замовлення російських спецслужб.

Вони були спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі та на шкоду міжнародному іміджу України.

"Зловмисники причетні до здійснення актів вандалізму щодо об’єктів польської та єврейської культурно-релігійної спадщини", - розповів на квітневому брифінгу заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

Оновлено: росіянину повідомили про підозру заочно

Увечері 7 травня прокуратура Києва оголосила про повідомлення підозри у заочному порядку ще одному учаснику нападу на Дмитра Вербича. Мова йде про особу, яка перетнула кордон в бік Польщі, з чого можна зробити висновок, що йдеться про учасника нападу з російським громадянством, про якого раніше повідомляла прес-служба СБУ.

Окрім "хуліганства", росіянину інкримінують також і статтю "розбій". Як повідомлялось раніше, нападники підібрали сумку Дмитра Вербича з мобільником та грошима, яка опинилась на землі під час нападу.

"Встановлено, що зловмисник перетнув кордон у бік Польщі. У зв’язку з цим фігуранту заочно повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство, вчинене групою осіб із застосуванням предмета, спеціально пристосованого та заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень) та ч. 2 ст. 187 КК України (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб)", - йдеться у повідомленні прокуратури.

Крім того, у відомстві вже підготовлено клопотання про дозвіл на його затримання з метою приводу до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

"Слідчі дії тривають, встановлюються інші учасники злочинної групи", - зазначено у повідомленні.

напад кіборг вербич підозрювані АТО

Знак гривні
Знак гривні