О

Осіннє, фестивальне. Куди поїхати в останні сонячні дні

Коли день стає коротшим за ніч, фестивальний сезон добігає кінця. Але встигнути ще зловити свою дозу святкових емоцій можна навіть посеред осені.

Автор: Ірина Пустиннікова

Поїздки до Кам'янця-Подільського часто об'єднують з найкращим, що є поруч з містом — з Кришталевою печерою у Кривче, Хотинською фортецею, а останні роки все частіше — з відвідинами Чернівців. З осінніми фестивалями ця схема теж працює. У вікенд 30 вересня - 1 жовтня в Кам'янці-Подільському пройде черговий міжнародний військово-історичний фестиваль Schola Militaria.

Турецький яничар на турнірі лучників.

Першого ж жовтня у Чернівецькому обласному музеї народної архітектури та побуту (скансені) відбудеться фольклорне дійство “Осінь весільна”. Обидві події — радість для ока і (часом) вуха. Особливо якщо це очі істориків та фотографів. Пояснимо докладніше.

Фестиваль реконструкторів у Кам'янці-Подільському

З 2005 року у Кам'янці-Подільському на межі вересня-жовтня на Schola Militaria збираються ті з реконструкторів, які серйозно займаються відтворенням XVII століття. Ця епоха - чи не найцікавіша і для глядачів, і для учасників руху living history.

Міжнародний військово-історичний фестиваль Schola Militaria

Ніяких дикуватих побоїщ - муштра за середньовічними військовими підручниками

Мушкетери (такі, якими вони були на наших землях насправді, без атласних плащиків із білими хрестами), пікінери, гайдуки, угорська піхота, яничари — подивитися у замку буде на що. Але формат заходу істотно відрізняється від звичних “середньовічних” свят. Ніяких бугуртів та інших дикуватих побоїщ.

Організатор та "мотор" фестивалю, директор кам'янець-подільського музею-заповідника Олександр “Гайдук” Заремба у реконструкції вже два десятиліття — і підходить до свого хобі з вартою подиву прискіпливістю. І одяг, і побутові речі у хлопців точно відтворюють відповідні предмети обраної епохи.

Муштра, котрої буде чимало у фестивальні дні, відбувається за середньовічними військовими підручниками. Це тільки звучить нудно, а вживу є досить видовищним дійством. Мешкають всі учасники у наметовому містечку у південному дворику фортеці.

Ночують на соломі. Вечори і ночі на початку жовтня вже холодні, але точне відтворення одягу XVII століття ідеально вписується в такі погодні умови. Тоді на Поділлі тривав так званий малий льодовиковий період — і було значно холодніше, ніж зараз. Тож хлопцям у кожухах та важких камзолах якраз комфортно.

Вже не «інших побачити і себе показати», а серйозне навчання, лекції, лучні турніри та показові виступи

Перші п’ять кам'янецьких фестивалів, присвячених XVII століттю, пройшли під назвою Terra Heroica. В 2008-2009 рр. це були наймасштабніші в Центральній Європі дійства у форматі living history по вибраній епосі. Тоді участь у заходах брало понад 500 реконструкторів з України, Білорусі, Польщі, Чехії, Росії.

Через те, що один з співзасновників фестивалю зареєстрував назву «Терра Героїка» за собою, довелося відмовитися від вже розкрученого бренду.

Фестиваль певний час називався «Земля героїв», а останні роки, змінивши вчергове формат, змінив і назву на Schola Militaria (“Військова школа” з латини) . Це вже не «інших побачити і себе показати», а серйозна військова муштра, навчання, лекції, лучні турніри та показові виступи.

Це ще більше заглиблення у історію. “Військова школа” задумувалась як камерний захід — не так для публіки, як для самих реконструкторів, але з кожним роком стає масштабнішою і цікавішою для глядачів.

У 2017 році вперше участь у фестивалі візьмуть реконструктори із Великбританії. Знову буде чимала польська делегація. Від України участь братимуть кам'янець-подільська угорська піхота на чолі з Олександром Зарембою, козацька Печерська сотня Київського реєстрового полку під керівництвом Олександра Харченка, яничари 49 Орти під керівництвом киянина Святослава Кузміча, мушкетери гетьмана Виговського під орудою одесита Сергія Шаменкова.

Навіть якщо не знати про фестиваль, не помітити його в ці осінні дні не вийде. Луна від мушкетних пострілів тенісним м'ячиком відбивається від стін Старої фортеці — і летить далі, у Старе місто.

Вартість вхідного квитка до фортеці на час заходу не підвищують, а деякі із пунктів програми будуть відбуватися перед ратушею — і абсолютно безкоштовно. На “Військовій школі” глядачам покажуть і докладно розкажуть, як непросто було стріляти з мушкетів у XVII столітті, яким довгим був процес його перезаряджання — до 15 хвилин.

А тих з гостей фестивалю, котрих “завербують” у залогу замку, й самих навчать користуватися середньовічною зброєю. Не бійтеся розпитувати хлопців про їхній одяг чи зброю — ви будете вражені глибиною їхніх знань. І, звичайно, непогано б потрапити на екскурсії військовим табором — там дійсно цікаво.

Якщо змагання мушкетерів чи лучників, які відбуватимуться 1 жовтня у Старій фортеці, вам здаються занадто маскулінними, то у чернівецькому музеї народної архітектури буде дійство, створене на радість жінкам.

Буковинське весілля

Фестиваль “Осінь весільна” продемонструє весільні звичаї народів, котрі здавна населяють Буковину.

"Осінь весільна"

Тут не розказують, а показують

Як одружувалися русини-українці, румуни, гуцули, польські колоністи, які були звичаї в Бесарабії — тут не так розкажуть, як наочно продемонструють. З піснями, танцями і пригощаннями. Почнуть о 13-00. Фольклорні дійства сучасним ламбертсексуалам можуть здатися чимось страшенно нафталіновим, але якщо вас цікавить етнографія або ви полюєте за яскравими репортажними кадрами, свято в музеї по вул. Московської олімпіади (це поруч з кінцевою зупинкою тролейбусу № 4) буде точно для вас.

"Весільні звичаї народів Буковини"

Повітряні кулі над замком

Повітроплавча фієста “Золота омега”

Якщо ж збираєтеся на Поділля на наступні вихідні, знову матимемо кілька заходів на вибір. У Кам'янці-Подільському 6-8 жовтня пройде повітроплавча фієста “Золота омега” (лінк на фб-подію). Слово “фієста” у назві натякає на те, що захід буде не спортивним, а розважальним. Польоти теплових аеростатів, що відбуватимуться за сприятливої погоди кожного ранку та вечора, обов'язково проходитимуть над замком та Старим містом.

Крім трьох місцевих пілотів, літатимуть екіпажі з Києва, Житомира, Дніпропетровська, Львова...

До Кам'янця у ці дні традиційно з'їжджається більшість аеронавтів України — крім трьох місцевих пілотів, літатимуть екіпажі з Києва, Житомира, Дніпропетровська, Львова, Боярки тощо. Масові старти не лише видовищні: вартість польоту в ці дні є найнижчою і, за прогнозами, цьогоріч складатиме 2500 гривень за годинне перебування у небі.

Так, це теж чимало. Але в інші дні ціни значно вищі. Тим, хто хоче здійснити свою мрію і піднятися над Кам'янцем у кошику повітряної кулі, варто зв'язатися з організаторами свята, кам'янець-подільським центром повітроплавання (066 266 27 17, 067 67 627 17).

Варто просто приєднатися до кортежу повітроплавців — і побачити надимання куль на власні очі

Всі ж інші можуть просто помилуватися велетенськими кулями або побачити процес їх підготовки до польоту. Сплюхам буде важко: ранкові польоти починаються орієнтовно о сьомій ранку (вечірні — о шостій годині).

Вартість польоту в ці дні є найнижчою

Точка старту не відома нікому аж до передполітного брифінгу пілотів. Її обирають в залежності від напрямку та сили вітру — адже туристам хочеться побачити стару частину Кам'янця. Злітають найчастіше з полів навколо міста. Якщо ви на автівці чи на таксі, але назви Зіньківці, Пудлівці або Кам'янка вам нічого не говорять, варто просто приєднатися до кортежу повітроплавців — і побачити надимання куль на власні очі.

Час між ранковими та вечірніми польотами можна вбити на кам'янецькому Октоберфесті. До мюнхенських масштабів там дуже далеко, але тут будуть пиво, майстер-класи для дітей, змагання Strongmen Battle, фаєр-шоу і жива музика (наприклад, відомий хмельницький рок-гурт “Моторр'ола”).

А ввечері 8 жовтня відбудеться традиційне сяяння куль: їх надимають і підсвічують зсередини спалахами пальників. Височенні — розміром з п'ятиповерхівку — аеростати схожі тоді на гігантські китайські ліхтарики. Але знову ж таки — плани пілотам може сплутати вітер або дощ. Слідкуйте за прогнозами :о)

День Чернівців. Все менш стандартне і більш цікаве поки тримається в секреті

День Чернівців

І знову паралельно з подіями у Кам'янці щось відбуватиметься і у Чернівцях. В даному випадку у суботу, 7 жовтня, відбуватиметься день міста.

У багатьох пунктах святкування дня народження Чернівців відбувається все ще за старими і часом морально застарілими шаблонами (наприклад, обов'язковий парад очільників обласного центру разом з колоною студентів, медиків, викладачів тощо; виставки-продажі хлібобулочних виробів чи продуктів бджільництва. Місця проведення більшості заходів теж не міняються десятиліттями: на Центральній площі торгуватимуть хлібобулочними виробами, на площі Пресвятої Марії, вона ж колишня Турецька, розмістяться народні майстри, ковалі та художники, на вулиці Шкільній буде ярмарок меду тощо.

Все інше, менш стандартне і більш цікаве — а воно точно буде — поки тримається в секреті, але за кілька днів має з'явитися офіційна програма святкувань. Поки у місті подейкують, що до свята буде запущено міжнародний поїзд Чернівці-Сучава (зараз два українські поїзди, що їздять у Румунію, відправляються не з Чернівців, а з прикордонної станції Вадул-Сірет у селі Черепківцях).

туризм відпочинок мандри

Знак гривні
Знак гривні