В

В Україні наркозлочинів стало більше, з використанням зброї - менше (ІНФОГРАФІКА)

Цього року зменшилася кількість зареєстрованих злочинів, пов'язаних із зброєю, а по наркоторгівлі цифри зросли. З фронту стали менше возити зброї; поліція перестала продавати наркотики (принаймні частково), а почала боротися з наркоторгівлею. Загальна кількість злочинів, згідно зі статистикою, за рік зросла. Це пояснюється більшою довірою до патрульної поліції: люди частіше телефонують і повідомляють про злочини.

Графіка і збір даних: Володимир Харченко, текст: Любов Величко

На графіці так звані "обліковані правопорушення" - тобто злочини, які потрапили у статистику до правоохоронців. Справи по частині з них направлять у суд, деякі вже направили, а деякі будуть закриті чи вже закриті.

Зброя: вогнепальна, холодна, вибухівка

Дніпропетровська область – №1 в Україні за кількістю злочинів із використанням вогнепальної, холодної зброї та вибухових пристроїв.

Скрін-шот інтерактивної графіки рівня злочинності в Україні

По-перше, область географічно дотична до зони проведення АТО. Вона займає четверте місце (після Донецької, Луганської та Харківської області) за кількістю переселенців із зони АТО. Це підтверджується даними ДСНС.

Сюди приїжджають не лише законослухняні громадяни, а й злочинці із окупованих територій, що призвело до зростання рівня злочинності.

По-друге, Дніпропетровська область та Дніпро зокрема – це основний транспортний вузол, через який злочинці із зони АТО намагаються вивезти зброю, і часом наркотики. Тутешні правоохоронці про це знають, і найчастіше виявляють недозволене. Тому в інші - сусідні - області доїжджають тільки ті, кого не впіймала дніпропетровська поліція.

«Вивезти зброю та вибухівку із зони АТО зараз складніше, ніж у 2015-му році завдяки боротьбі із корупцією на блокпостах на виїзді із зони бойових дій. Менше зброї – менше злочинів.

Крім того, в Донецькій та Луганській областях почала більш активно діяти Служба військового правопорядку, яка стежить за дотриманням законності і порядку українськими військовими. До того ж, тепер у зоні АТО значна кількість контрактників, які поводяться набагато обережніше, ніж звичайні призовники, адже за будь-яке порушення вони недоотримають зарплату, - пояснює один із керівників Військової служби правопорядку на умовах анонімності.

Наркотики

У порівнянні з минулим роком, збільшилася кількість злочинів, пов'язаних із наркоторгівлею, але менше стали "брати" за зберігання. Тобто, судячи зі статистики, поліція переключила основну увагу зі споживачів на торговців. І це - позитивна тенденція

Може бути два пояснення, чому збільшилася кількість зареєстрованих злочинів, пов'язаних із нарокоторгівлею.

Судячи із прес-релізів поліції, створення Спеціального департаменту по наркоторгівлі, працівники якого підпорядковуються Києву, а не місцевим міліцейським начальникам, дало свій результат. Раніше працювали місцеві ВБНОНи (відділ по боротьбі з незаконним обігом наркотиків). Досить часто на місцях зараз працюють специ з Києва - і першим ділом після створення свого департаменту вони зачищали місцевих вбнонівців-наркоторгівців.

Також важливий фактор – службова статистика. Зараз усі злочини вносяться до реєстру. Раніше міліція зменшувала кількість зареєстрованих злочинів, аби не збільшувати кількість "глухих справ".

Утім, критики стверджують, що це часто показуха:

«Після реструктуризації Управління з боротьби із обігом наркотичних речовин новоприбулі спеціалісти почали активно працювати «на звіти». Щоб показати ефективність і дієвість реформи, вони нашвидкоруч «шиють» статті спійманим злочинцям.

Ще одна причина зростання кількості розкриття злочинів – активніша робота поліції в інтернеті. Зараз наркоторговці часто, як ніколи, торгують у соцмережах. Для поліції це дуже зручний та простий інструмент – познайомитися в інтернеті із наркодиллером, дізнатися про місцезнаходження точки продажу наркотиків, а потім стежити за тим, хто туди приходить, щоб "відкопати скарб". Наркотики знайшли, справа зареєстрована, але дилер не впійманий.

"Новим оперативникам складніше виявити злочинців, які продають наркотики. Раніше наркоторговців ловили ППСники (і добре на цьому заробляли, між іншим). А у нинішніх борців із наркобізнесом поки що бракує досвіду у цій справі", - говорить Анатолій Банах, тренер-викладач у програмах ОБСЄ та Ради Європи у Національній поліції України.

Загальна злочинність

А який же загальний рівень злочиноостіі? На графіку ми бачимо, що він зріс.

Та, як свідчать декілька наших джерел у Поліції, рівень злочинності в Україні не збільшився. Зросла кількість звернень громадян до правоохоронців. Причина цьому – створення патрульної поліції. Українці стали частіше звертатися на «102», бо повірили в те, що патрульні справді прийдуть їм на допомогу.

В усіх регіонах України, де з’явилися патрульні, відмічається одна і та ж тенденція – жителі телефонують у 5-10 разів частіше, щоб повідомити про правопорушення. Саме це і вплинуло на статистичні дані.

зброя поліція злочинність наркотики інфографіка

Знак гривні
Знак гривні