К

Куди поділи ДАЇшників? Скучають дома, отримують зарплату, іноді регулюють рух і думають, чим би зайнятися

На вулицях Києва останні місяці ми бачили нових поліцейських. Стара міліцію переважно ховалася в метро, тобто несла службу там, сиділа по райвідділах та зрідка регулювала рух на дорогах. ДАІшники і працівники патрульно постової служби зависли. Їм платили зарплату, але на роботу практично не викликали. Чи отримуватимуть зарплату після 7 листопада вони не знають. «Багато хто з нас хоче потрапити до відділу, де працюють інженери, що контролюють дороги».

Із старою міліцією спілкувалася: Оксана Шиян

Віталій (прізвище просив не називати) прийшов у ДАЇ відразу після армії і працює вже 16 років. Живе з сім’єю в будинку неподалік від Києва. Після повернення з Єгипту чоловік лікується у стоматолога, через що декілька разів відкладав зустріч.

«З 28 серпня ДАЇ офіційно ліквідоване і ми перебуваємо в «підвішеному» стані: нас викликають на роботу для супроводу делегацій, охорони велопробігів, кінозйомок, мітингів. Зарплату платять, але частинами. Що буде далі дізнаємось 7 листопада», – розповідає він.

«Ніхто точно не знає, що нас очікує. Дехто переводиться у Державну службу охорони, у Департамент громадської безпеки, ще кудись. Молодь шукає іншу роботу, хто як». За словами сержанта, патрульно-постову службу Києва також викликають для охорони масових заходів.

Столичне Управління кадрового забезпечення МВС України повідомило «Тексти», що з 1 травня по 1 вересня 2015 року в Києві звільнено 64 працівники ДАЇ та 426 працівників патрульної служби. За даними Департаменту кадрового забезпечення МВС України, з 1 травня по 1 вересня 2015 року до органів внутрішніх справ прийнято 5076 працівників. Загалом відбір на службу в поліцію до кінця року охопить 20 міст України і планується набрати до 6 тис. поліцейських. Тобто, набрати у десять раз більше працівників, ніж звільнили.

Мій інший співрозмовник Максим (теж прізвище просив не називати) пробував вступити до нової поліції, але не пройшов за станом здоров’я. Тепер обирає між кар`єрою особистого охоронця та кабінетною роботою.

«Нещодавно нас збирали і речник голови МВС, здається, пропонував йти до поліції Метрополітену, ДСО, батальйонів «Київ-1» і «Київ-2», «Золоті Ворота», шукати іншу роботу. Багато хто з нас хоче потрапити до відділу, де працюють інженери, що контролюють дороги. Зараз збираємо необхідні документи, довідки. Переатестація буде, якщо в тебе вже є конкретна посада, а поки необхідні документи для рапортів, заяв. Але посади точно не для всіх будуть: занадто багато людей виведено «поза штат».

Хлопець розповідає, що в київському ДАЇ приблизно півтори тисячі співробітників: п'ятсот людей у районних відділах і ще тисяча - в полку. Полк складається з двох батальйонів, які працювали на дорогах, а також супроводжували делегації. На думку Максима, приблизно 500 «ДАЇшників» мають залишити для врегулювання заторів та супроводу високопосадових осіб:

«Вони будуть переатестовані і, думаю, туди йтимуть саме «ДАЇшники» полку - які вміють регулювати. Скоріше за все їх і наберуть. Нові поліцейські не дуже на цьому знаються, а люди, що пропрацювали 10-15 років на дорогах, уміють «витягувати» транспорт, можуть дорогу всю «витягнути» за 2-3 хвилини, якщо потрібно.

Такі регулювальники не спинятимуть машини, але для масових заходів, важливих делегацій будуть перекривати, звільняти дороги».

У Києві та містах-мільйонниках ДАІшники останні місяці сиділи вдома, проте в решті України, їх ще можна було зустріти на дорогах

Максим зазначає, що складно тим, хто пропрацював в ДАЇ 17-18 років: «У нас пенсію отримують за вислугою, потрібно 20 років стажу. Кому залишилось небагато, пробують переводитись до райвідділків, Департаменту громадської безпеки, Державної служби охорони. Там, напевно, будуть вакансії, їм люди завжди потрібні, надовго не затримуються…»

Директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк вважає, що треба залишати працювати в МВС лише кращих, тих, які не заплямували себе і відповідають новим вимогам до поліції: «2-3 роки до пенсії нічого не значать, якщо особа не здатна пройти конкурс/атестацію. Жорстко, але це так. У цілому це врегульовано в Прикінцевих та Перехідних положеннях Закону "Про Національну поліцію"».

Експерт говорить, що для осіб передпенсійного віку мають бути створені можливості для того, щоб вони, за бажанням, могли б обрати службу на нижчих посадах:

«Всіх звільняти не потрібно, лише тих, хто не здатен пройти конкурс чи атестацію. У тому числі пропонуватимуть нижчу посаду: погодився - залишився, ні - ні. Працевлаштування тих, хто не відповідає новим вимогам – це турбота держави. Мають відкриватися курси перекваліфікації, створюватися податкові канікули для бажаючих зайнятися підприємництвом тощо».

Як повідомляє прес-служба МВС працівники ДАЇ та патрульно-постової служби Києва на рівні з усіма іншими могли вступати у нову поліцію і серед нових поліцейських є 5-10% колишніх міліціонерів.

Тим, кому більше 35 років, у разі проходження конкурсу/переатестації (які передбачені для усіх співробітників МВС після 7 листопада, тобто після вступу в силу нового закону про Національну поліцію), будуть запропоновані посади дільничних інспекторів, співробітників міліцейського спецназу «КОРТ» тощо.

Наразі організаційно-штатна структура МВС розробляється. Відповідно до чинного законодавства офіційні кортежі для супроводу делегацій поки залишаються, а безпосередньо функції ДАЇ перебрала на себе поліція.

Даїшник Максим, хоча й займається спортом з дитинства, сам «на лінію», йти не хоче: «Якщо чесно, немає бажання працювати в охороні громадської безпеки і «дохнути» там: з ранку до ночі сидиш в автобусі, в бронежилеті, на кожний захід, на мітинг, їдеш і стоїш там.

А як ми бачимо з останніх подій, зараз ще й гранату в тебе можуть кинути чи по шолому палкою «надавати»…

Та навіть з новою поліцією: люди зараз якісь озлоблені, як не подивишся, так у кожному відео вони цих поліцейських намагаються в чомусь зачепити, підколоти, все їм не подобається».

Загалом до реформи МВС юнак ставиться позитивно, хоча й зазначає, що «з тим же ефектом можна було б і за старою міліцією встановити такий же контроль і дати їм високу зарплатню, і був би такий же результат». За словами Максима, при звільненні їм можуть надати одноразову допомогу у 20 000 грн і це буде безсумнівною перевагою. Але чи будуть виплачувати ці гроші не впевнений.

Тим часом сержант ДАЇ Віталій не знає, чим зайнятися в майбутньому і просто чекає: «7 листопада міліція ліквідувалася, а ми й досі не знаємо, що буде далі. Це тільки в Міністерстві знають. Як командир скаже, так і буде, я ж не командир». У кінці розмови Віталій відверто зізнається, що за всі роки служби міліцією «переситився».

міліція ДАІ поліція інший бік реформи

Знак гривні
Знак гривні