З

З «Л/ДНР» треба зробити контрабандний рай, щоб українські товари масово завозилися в Росію

Росія отримує головний біль і збитки для своїх підприємств, а Україна - більше грошей для озброєння армії. Чим більше наші підприємства вироблять і продадуть ширпотребу, алкоголю, тютюну в цю чорну діру, тим більше податків заплатять, з яких і фінансується наша Армія. Чим більше українці зароблятимуть, тим більше жертвуватимуть на фронт. Не йдеться про товари військового чи подвійного призначення та енергоносії, йдеться про ширпотреб.

Автор: Орест Зог

«Блокада» - розсадник корупції

Стрічка новин рябить від повідомлень про «контрабанду» в «Л/ДНР». То її не пускають, то з нею боряться, то її затримують, то з’являється ініціатива в парламенті про повну заборону торгівлі з окупованими територіями. Що мається на увазі під словом «контрабанда» - не відомо. Як не відомо і про жоден закон чи хоча б законопроект, який би обмежував торгівлю з окупованим Донбасом (є закон, який легітимізує торгівлю з Кримом).

Законодавчо визначити, що і як можна продавати на окуповані території, а що ні, не поспішають розробляти та приймати. Адже юридична невизначеність дозволяє у ручному режимі кожному комбату чи навіть солдату на блок-посту визначати таксу «митного платежу», тобто банального хабара.

Перші особи і їх радники все частіше говорять про «блокаду» окупованого Донбасу. Неформальна блокада Сходу стає неоголошеною політикою України.

І під цей шумок ціна хабара за кожну фуру зростає. Кажуть, нещодавно тариф підскочив з 50 до 100 тис. грн. Корупція, якій нова, пост-майданна Україна, мала б кинути рішучий виклик, отримала нове джерело сили – прифронтові території.

Історики скажуть: не буває війни без корупції, і вони праві. Та ця корупція поступово отруює кращих - людей, які пішли воювати за Україну.

Небезпека, відчуття влади, яке дає зброя, довгі втомливі місяці непевного перемир’я і спокуса легких грошей на контролі потоку товарів з/на окуповані території - навіть до стійких людей може закрастися думка: «я ризикую життям, сиджу днями на блок-посту, поки інші нормально живуть, чому б не отримати компенсацію?».

Невизначеність щодо того, як, що і куди можна ввозити, а що ні, - сприятливий грунт для таких думок.

Ризикну припустити, що про боротьбу з контрабандою і блокаду говорять якраз ті, хто прагне налагодити потік «на гору» грошей із блок-постів. Також припущу, що «блокада» і, як наслідок, корупція на блок-постах має дві причини.

Перша: хибна стратегія влади, яка думає, що не пускаючи машини з м’ясом, ускладнює життя бойовикам.

Друга: бажання організувати систему збору хабарів на блок-постах, які б стікалися в одну кишеню (вибори на носі, треба ж за якісь гроші політичні біг-борди ставити). При цьому визначити, яка з цих двох причини породжує іншу, не можливо. Політик може мислити виключно в інтересах держави і не помічати, як на остаточне його рішення впливатимуть потенційні корупційні можливості.

Президент, прем’єр і міністри - далеко не дурні люди, й особливо цинічні з них розуміють, що торгівлю зупинити не можливо, а значить потрібно очолити боротьбу з нею. При всіх розмовах про «блокаду» і «контрабанду», раціональних пропозицій, як законодавчо оформити перетин товарів і що можна, а що ні везти на окуповані території, не чути.

Щоб мінімалізувати корупцію на лінії фронту, варто чітко визначитися з правилами. Моя пропозиція радикальна: дозволити і навіть сприяти ввезенню в ДНР всього, що не має військового чи подвійного призначення. І заборонити вивезення будь-якого товару (крім вугілля) з ДНР.

Контрабандний рай

Не визначені правила породжують корупцію на всіх рівнях, а отже масу проблем для України. Давайте це подаруємо Росії. Все дуже просто: ми створюємо гігантську дірку на україно-російському кордоні. Українські товари дешевші, а російські – дорожчі. Ми наповнюємо нашими товарами «Л/ДНР» і в гру вступають закони ринку, які не міг побороти жоден режим, включно з СРСР. Дешеві українські товари з окупованих територій починають масово завозитися контрабандою в Росію.

Уявіть перспективи! Кожен найманець і військовий РФ більше не думає про війну, він думає, як перегнати фуру в Росію. Він автоматично стає союзником України, ворогом російського уряду і поборником миру. Спочатку влада РФ починає боротися з контрабандою. До речі, вони вже готуються до цього, риючи рови на кордоні між Росією й окупованою нею ж територією.

А потім корупційні потоки налу дістаються до Кремля і Генштабу ЗС РФ. Вже і там з’являються люди, які не хочуть воювати.

І так слабкі російські інституції роз’їдаються ще й потоками грошей від доходів контрабанди з України. Починає текти черговий струмок, який камінь точить, підмиваючи фундамент останньої імперії.

Росія створила контрабандистський рай у Придністровї для того, аби Україна мала постійний головний біль. Те саме ми можемо зробити для Росії в деенері.

Чудовий ґешефт: Росія отримує головний біль, а Україна - більше грошей для озброєння своєї армії. Бо чим більше наші підприємства вироблять і продадуть ширпотребу, алкоголю, тютюну в цю чорну діру, тим більше податків заплатять, з яких і фінансується наша Армія. І чим більше українці зароблятимуть, тим більше жертвуватимуть на фронт.

При цьому бюджет РФ втрачатиме, бо росіяни купуватимуть українські товари, а не власні, ввізне мито - не для контрабандистів, і його відсутність - теж втрата для російського бюджету.

Росія почала війну проти нас ще у 2013 році, обмеживши український імпорт до себе. Бо, як стверджував відомий британський стратег Ліддел Гарт, країни зникають не від програшу битви, а від економічного виснаження під час війни.

Налагодивши контрабанду в РФ через чорну діру ДНР, ми принаймні ослабимо намагання Кремля добитися краху нашої економіки. Вже заради цього айкідошного прийому нам варто це зробити.

Наголошую, не йдеться про товари військового чи подвійного призначення та енергоносії, йдеться про цигарки і ковбасу.

Зараз ми воюємо на гроші МВФ та індивідуальну грошову допомогу ряду західних країн. Без цих коштів нам не утримати армію, не пошити їй нову форму, не виготовити техніку, не платити бійцям зарплати, доплати і компенсації. Ми залежні від наших кредиторів. Вони раз від разу нам про це нагадують. Найсвіжіший приклад: ЄС починає м’яко вимагати від України легалізувати банди сепаратистів на окупованих територіях і провести там “вибори”.

Щоб мати розв’язані руки, нам треба самим фінансувати війну. Контрабанда в Росію може стати кроком до цієї мети. Сун-цзи писав, що хороший полководець воює за рахунок ворога. Поставляти горілку і цигарки в Росію через "Л/ДНР" і є воювати за рахунок ворога.

Останнім часом Кремль почав давати гроші своїм маріонеткам не тільки на зарплату найманцям, а й на утримання соціальної інфрастукрури. Російські ЗМІ пишуть про 4 млрд рублів у місяць тільки для ДНР. Чому б не взяти їх собі, обмінявши на випивку і закуску?

З іншої сторони, чимало мешканців окупованих території оформили собі українську пенсію, і за відсутності українських товарів змушені купувати російські. Ці гроші йдуть у російську економіку, а отже, на фінансування війни.

СБУ дбає про здоров'я сепаратистів. 14 травня Служба не пустила на окуповані території вантажівку з фальшивою горілкою

А уявіть, які перспективи відкриваються, коли вступить у повну силу угода про асоціацію з ЄС! Головна російська боялка: «Дешеві товари з ЄС обанкротять російського виробника, бо йтимуть контрабандою через Україну», - ці тези неодноразово озвучував Путін. Так давайте їм це організуємо! На транзиті європейських товарів теж можна заробляти.

Що для цього потрібно?

1. Максимально простий доступ товарів з України на окупований Донбас. Зараз підприємці мають платити хабар спочатку за право в’їхати в зону АТО, а потім ще й на блокпостах. Іноді можна в’їхати у зону, але блок-пости далі не пропустять.

2. Контроль вантажів тільки на предмет заборонених поставок. І тут максимально суворі санкції, аж до арешту водіїв, менеджерів, власників і вилучення майна компанії, яка попалася.

Що не можна поставляти в «Л/ДНР»?

- Енергоносії.

- Товари військового і подвійного призначення.

- Високотехнологічні товари.

Заперечення

1. Найпоширеніше: ми фінасуватимемо терористів у їхній війні з Україною.

Твердження абсурдне, з нього можна зробити висновок, що зброю бойовики купують у воєнторзі. Терористів фінансує Росія.

2. Не поставляючи товари, ми ускладнюємо життя «Л/ДНР».

Люди, які у це вірять, мабуть думають, що «Л\ДНР» відрізані від Росії неприступним гірським хребтом чи морем, яке контролюють наші підводні човни. Мушу їх розчарувати, там голий степ, по якому щось привезти не складає жодних проблем. Тобто, жодна блокада не можлива.

3. Чому не можна організувати такий контрабандний клондайк на контрольованій нами частині українсько-російського кордону?

Бо так ми порушуватимемо власні закони, доведеться миритися із корупцією власних прикордонників. Держава, яка порушує власні закони, ніколи цивілізованою не стане. «Л/ДНР» - ідеальне місце, ми нічого не порушуємо, ми поставляємо товари на свою територію, а що з ними відбувається далі і хто кого корумпує і дає хабарі на російському кордоні, нас не цікавить. Проблеми індіанців, так би мовити, шерифа не турбують.

Які мінуси?

Він практично один: бандити з «Л/ДНР» казково наживатимуться на контрабанді. Це не приємно, але порівняно з вигодами для країни значення не має. До того ж, вони постійно вбиватимуть один одного за контроль над потоками. І це плюс.

Ввіз в Україну заборонений

Що варто дозволити ввозити в Україну з окупованих територій?

Тільки вугілля.

Бо воно нам життєво необхідне, а купувати за кордоном дорожче. Більшість воєн ведуться за ресурси, тому добровільно відмовлятися від такого ресурсу, як вугілля, - тупо. Це повторювати Путіна, який заборонив продавати їжу у свою напівголодну країну.

Щодо всіх інших товарів, то потрібна тотальна заборона на ввезеня. Російські маріонетки «повіджимали» бізнес у громадян України і тепер хочуть нам продавати продукцію із вкрадених підприємств. Ми цього дозволити не можемо. І не в наших інтересах відправляти тяжко зароблені гроші на окуповані території, нам вигідно щоб це робила Росія, нехай поставляють свої товари туди.

маразм контрабанда донбас дискусія концепція

Знак гривні
Знак гривні