П

П'ять цифр тижня: газ, війна, інфляція, економіка

“Тексти” розпочинають нову рубрику “Тиждень у цифрах”, де збиратимуть найважливіші дані, опубліковані протягом тижня. У першому випуску - міста та селища, які потрібно перейменувати, прогноз розвитку економіки України, уповільнення інфляції, запаси газу в ПГС та кількість російських військових на Донбасі.

Текст і графіка: Андрій Газін

Декомунізація

871 населений пункт має бути перейменовано відповідно до закону про заборону пропаганди комуністичного та нацистського режимів. Про це свідчать дані Українського інституту національної пам’яті. Це близько 3% від усіх населених пунктів України. Громади зазначених населених пунктів мають визначити нові чи повернути історичні назви до 21 листопада.

Економічний прогноз

У 2015 році валовий внутрішній продукт України скоротиться на 8,3%, а у 2016 може вирости на 0,7%. Про це йдеться в консенсус-прогнозі Міністерства економічного розвитку та торгівлі. За розрахунками міністерства, індекс споживчих цін за підсумками 2015 року становитиме 44,8%, але в 2016 скоротиться до 17,2%. Середня зарплата складатиме 3.780 грн у 2015 році та 4.277 у 2016. Курс долара наприкінці 2015 року становитиме 24,97 грн, а наприкінці 2016 - 25,62 грн.

Війна

На Донбасі знаходяться близько 42,5 тис. російських військових та бойовиків. Про це заявив на засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО міністр оборони України Степан Полторак. Кількість українських військових у зоні бойових дій, за словами міністра, становить 53 тис.

Заступник керівника штабу АТО полковник Сергій Галушко уточнив, що на Донбасі знаходяться понад 8 тис. російських віськових та близько 33 тис. членів незаконних збройних формувань.

Газ

Запаси газу в підземних сховищах становлять 10,9 млрд куб. м. Про це свідчать дані компанії Укртрансгаз. Газосховища заповнені на 35,2%.

Тим часом міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що до кінця червня обсяг запасів газу у ПГС становитиме 11,5-11,8 млрд куб. м. За планом міністерства, до початку опалювального сезону Україна має накопичити 19 млрд куб. м газу у ПГС.

Ціни

Державна служба статистики України заявила про уповільнення інфляції: у травні базовий індекс споживчих цін щодо квітня становив 1,9%. Загалом із початку року споживчі ціни зросли на 27,7%.

газ статистика інфляція цифри тижня війна

Знак гривні
Знак гривні