П

Пожертвуйте на офшор. Куди ідуть гроші зібрані у прозорі скриньки на вулицях

За один день десять найнятих "волонтерів" зібрало 4.5 тис грн пожертв. До хворої дівчинки не дійшло ні копійки. Оголошень про набір "волонтерів" на сайті пошуку роботи та в соціальних мережах зараз багато. Основні вимоги – вік від 18 до 25 років, комунікабельність та приємна зовнішність. Телефоную за вказаним на сайті номером.

Автор: Любов Величко

Хоча слово «волонтер» передбачає безкоштовну працю багато роботодавців не вникають у ці філологічні тонкощі. Так як і «волонтери за гроші» не переймають етичними проблемами і не задають собі запитання куди йдуть зібрані з довірливих громадян кошти.

Телефоную за одним з таких оголошень. Відповідає дзвінкий чоловічий голос:

- Так, набираємо людей. Приходьте в офіс і візьміть з собою паспорт. Роботи багато,- каже він.

Організація, куди я звернулася, називається «Глобальна лінія допомоги». Молодих хлопців та дівчат із прозорими боксами цієї організації я часто бачила в метро. На скриньках – наклеєне фото усміхненої дівчинки у вишиванці.

Отже, до роботи.

Записуюся у "волонтери"

Офіс благодійної організації «Глобальна лінія допомоги» знаходиться неподалік від Контрактової площі – на вулиці Костянтинівській 37а. Одноповерхове приміщення огороджене високим парканом, в офісі - два кабінети. В одному з них я і знайшла директора цієї благодійної організації – Олега Попова. На вигляд йому не більше 23-х років. Стрункий високий хлопець із жвавою мімікою та хитрими карими очима більше нагадує шоумена, ніж збирача пожертв для дітей.

Фото Олега Попова із соціальних мереж

- Спочатку ми допомагали іншій дівчинці, а зараз ми конкретно зайнялися лише збором грошей для Надії Парамуді з міста Коростишин Житомирської області. Нею більше ніхто не займається. Тільки наш фонд їй допомагає. У дитини ракова пухлина, потрібні гроші на хіміотерапію та на операцію. Потім ми будемо збирати гроші для іншої дитини.

Ми закриємо проект, і наступного дня знайдемо нову дитину, якій потрібна допомога. Ми шукаємо прямо і лікарні там із мамою поспілкуємося. Долучитися дуже легко. Ми з вами заключаємо договір матеріальної відповідальності, а також довіреність про те, що я вам довіряю ходити з коробкою і здійснювати благодійну діяльність,- пояснює він.

Заява мами хворої дівчинки з проханням допомогти зібрати кошти на лікування дитини

- А якщо люди проситимуть дати контакти батьків?

- Це не проблема. Ось ці документи у вас будуть з собою: ксерокопія паспорта мами дівчинки, свідоцтво про народження дитини, заява про те, що мама дає згоду розміщувати фото дитини в рекламних цілях для благодійності, а також заява про те, що мама просить про допомогу у нашого фонду у розмірі 50 тисяч гривень.

Також є історія хвороби і висновки лікарів. Ці документи потрібні для роботи,- без запинки пояснює Олег, і показує чорно-білі ксерокопії документів.

- А якщо люди пропонуватимуть ліки, продукти?

- Ні. Потрібні лише гроші на операцію.

.

За словами Олега, в організації працює десять волонтерів. Оплата – 20 гривень за годину. Розрахунок щодня. Графік – гнучкий.

- Ти можеш трохи попрацювати, потім прийти додому поїсти, відпочити, потім – знову за роботу. Це неважливо. Головне – щоб за день працювала не менше 4 годин. Можеш і цілий день працювати. Але зарплата все одно 80 грн.

- А скільки волонтери збирають щодня?

- В середньому кожен збирає 150-200 грн. в день.

Збори пожертв

Я прийшла в офіс з самого ранку, як і домовилися. У дворі уже зібралися «волонтери» – юнаки та дівчата віком до 20-ти років. Я серед них найстарша. Поспілкувавшись з новими колегами, з’ясувалося, що серед них немає нікого, хто б працював більше місяця. Найдосвідченіший з усіх тут Ян. Його мені дали в напарники на перший день роботи.

- Міліція не буде чіплятися, якщо не будеш стояти там, де вагони зупиняються, тобто, на краю платформи. Краще стояти в переході, в підземці, де магазини. Немає такого закону, який забороняє вам стояти з коробкою. Ти ж не стоїш стаціонарно, зі столиком або з наметом,- ділиться Ян секретами роботи в метро.

- Колеги кивають, мовляв, так і є.

- Краще за все працювати в метро. Там великий потік людей, не треба нікуди ходити, ні за ким бігати. Просто стоїш і спілкуєшся з людьми. Якось ходив по вагонам, бо в метро на станції Поштова площа було небагато людей. Розповів про це начальству, а мене потім за це сварили, мовляв, «у нас так люди не працюють, ми ж культурні люди»,- додає 17-річний Максим.

- В нашу розмову втручається начальство:

- Олена, ти сьогодні йдеш на Оболонь, Сергій – ти – на Дорогожичі, а ви двоє (це він до нас з Яном) – на Майдан Незалежності. До речі, всі ж пам’ятають, що якщо питатимуть, то вам ніхто зарплату не платить?, - по-діловому каже Олег, роздаючи бланки паперів із заголовками «Довіреність» та «Договір про повну матеріальну відповідальність».

Договір про повну матеріальну відповідальність

Довіреність на збір коштів

Читаю договір: «Працівник, що займає посаду волонтера (…) зобов’язується вести облік, складати й передавати у визначеному порядку товарно-грошові та інші звіти про рух та рештки ввірених йому матеріальних цінностей. У випадку незабезпечення з вини працівника збереження ввірених йому матеріальних цінностей, визначення розмірів збитків, завданих Фонду, та відшкодування відбувається у відповідності до чинного законодавства».

- А що це означає на практиці?,- тихенько перепитую у свого 19-річного напарника.

- Та не парся. Просто нікому не віддавай скриньку, і все. А якщо украдуть, скажеш, що їх було троє, а ти одна,- заспокоює він.

За словами Яна, збирати пожертви у центрі міста простіше, ніж на околицях. Мовляв, тут багато іноземних туристів, які не звикли асоціювати благодійність із шахрайством. Цю закономірність знають усі волонтери. Отож не дивно, що на Хрещатику зустрічаємо колег з іншого благодійного фонду.

Марія та Тарас – студенти, і збором пожертв займаються вже 4 місяці. На фоні нас з Яном вони – старожили.

- Ну що, як справи?,- питає Ян у Марійки.

- Сьогодні вдалий день. Якийсь француз дав 50 євро!,- хвалиться дівчина, труснувши прозорий бокс – там на дні я побачила іноземну купюру.

- Ну а ви взагалі скільки в середньому збираєте щодня?,- втручаюся я.

- 500-700 грн. Звісно, були випадки, коли 150 виходило – ну це коли погода була не льотна, і людей на вулицях було мало. Іноді і півтори тисячі виходило. Ось приміром як вчора – збирали зі скринькою по центру, якийсь дядько – бах – і 500 грн. однією купюрою. Словом, тут треба сподіватися на удачу. І головне – посміхатися, - каже дівчина.

Але тримаючи в голові завчений текст про хвору дівчинку, посміхатися якось не виходить.

- Допоможіть дівчинці Надійці. Вона хворіє, потрібні гроші на лікування, - м’яким але впевненим голосом на ходу звертається до молодої пари Ян.

- А що з нею?,- співчутливо запитує дівчина. Її хлопець дивиться недовірливо.

- Надійка хвора на рак. Потрібні гроші на операцію та хіміотерапію.

Дівчина кілька секунд вагається, а потім дістає із кишені 10 гривень.

- Тримайте.

Звісно, погоджувались жертвувати не всі, до кого ми підходили. Приблизна статистика така: дає кожен десятий. Тому вуличний збирач пожертв має діяти активно – стояти і мовчки чекати, що хтось підійде і кине купюру – справа марна.

О 8 вечора йду в офіс здавати гроші. Коробка розпаковується, керівник підписує акт про розкриття коробки. Заповнюю документ: коробку відкрили о 20:09, П.І.Б., паспортні дані. Намагаючись максимально проявляти ініціативу, за чотири години ми зібрали 311 грн. 50 копійок.

Математика "волонтерства" – в теорії та на практиці

Не важко підрахувати, що при наявності десяти волонтерів, кожен з яких, з словами Олега, збирає по 175 грн. в день, зібрати 50 тисяч гривень на лікування можна за 28 днів. Але є ще зарплатний фонд волонтера.

В такому разі від середньої щоденної суми пожертвувань (175 грн.) потрібно відняти 20 грн.х4 год=80 грн.

175 грн.-80 грн.=95 грн. Це, виходячи із логіки Олега Попова, ті гроші, які фонд отримує від старань одного волонтера за день.

Отже, щоб зібрати 50 тисяч гривень із урахуванням виплати зарплати десяти «волонтерам», потрібно 54 дні (50 000 грн / 92 грн. день / 10 «волонтерів» = 54 дні).

У нашому випадку хлопці і дівчата Фонду «волонтерять» уже три тижні, а отже зібрали 19950 грн (95 грн. х10 «волонтерів» х 21 день= 19 950 грн.) Мені здалося дивним, чому благодійний фонд заявив про необхідність збирати кошти ще два місяці, а не один (54 дні-21 день =33 день)

.

Ввечері під час здачі боксів та підписання звіту Олег пускав до свого кабінету волонтерів по одному. За словами моїх колег, в сумі за один день ми зібрали близько 4,5 тисяч гривень. Це ніяк не відображає ту картину, яку малював мені мій керівник під час нашої першої розмови. Бо якщо волонтер збирає 175 грн. в день, то в сумі ми маємо 175 грн.х10 "волонтерів" = 1750 грн.

“Пишите письма мелким почерком...”

Через півтора місяці після мого платного «волонтерства» я зателефонувала матері дівчинки Надійки, на лікування якої довірливі громадяни давали мені гроші, і запитала, скільки із зібраних пожертв перепало їй.

- Мені допомагали фонди «Разом до життя» і «Фонд добрих людей». Сумарно передали близько 16 тисяч гривень і коляску подарували для дитини. А от «Глобальна лінія допомоги" не допомагала. Не дали ні копійки,- каже Юлія Парамуда. Нагадаю, що лише за один день 10 «волонтери» одного фонду зібрали 4.5 тис грн.

Отже, гроші були потрачені на інші цілі.

Cайті фонду вже не працює, а коли працював, то на ньому не було вказано адреси організації. Згідно даних Єдиного державного реєстру вона зареєстрований по вул. Райдужна, 59-б, оф. 4.

Та насправді Олег Попов та «волонтери» ділять офіс на вулиці Костянтинівській із мережевою компанією GLOBAL INVESTMENT GROUP (GIG), що була заснована 22 березня 2013 року - за місяць до створення «Глобальної лінії допомоги».

GIG зареєстрована у офшорі Беліз на ім’я Позднякова Олексія.

Цей чоловік у 2012 році керував іншою фінансовою пірамідою «Імперія Тур» (не плутати із турфірмами), яка працювала за принципом схожим на МММ. Після того як піраміда «Імперія тур» розвалилася, вкладники втратили свої кошти. Також про нього і гроші "інвесторів" https://help.mmgp.ru/showthread.php%3Ft%3D166201%26page%3D19+&cd=1&hl=uk&ct=clnk&gl=ua">пишуть не дуже добрі речі на MMGP, ""объективно крупнейшем в Рунете форуме по теме заработка в Интернете".

Схоже пожертви повторили долю грошей довірливих вкладників. Тому не дивно, що через два місяці після мого експерименту і «Глобальна лінія допомоги», і GIG покинули приміщення офісу на Костянтинівській, а телефони Олега Попова тепер «поза зоною досяжності». Сайт благодійного фонду заблокований, а інформація із сайту компанії GLOBAL INVESTMENT GROUP видалена. Залишилася лише контакта інформація GIG -щиків - 744 Sequoia Way Virginia Beach, VA 23451. “Пишите письма мелким почерком...”.

І це історія лише однієї контори, котра збирає гроші у прозорі пластикові скриньки на вулицях і у підземках Києва

злочин пожертви шахраї

Знак гривні
Знак гривні