В

Вихід з ефіру. Підприємство від якого залежить інфомаційна безпека банкрутять

Вчора Кабмін звільнив Олександра Півнюка за саботаж трансляції українських каналів на Донбасі генерального директора Концерну РРТ, організації, кора забезпечує трансляцію теле і радіосигналів по всій Україні. Та проблема не тільки у відновленні трансляції. Станом на 1 січня 2014 Концерн мав прибуток 100 мільйонів гривень. А зараз заборгованість - 120 мільйонів гривень.

Автор: Любов Величко

У грудні 2015-го року Антимонопольний комітет України визнав ТОВ «Зеонбуд» монополістом на ринку цифрового телебачення. Незважаючи на багаторазові порушення умов ліцензії, компанія продовжує використовувати для цифрового мовлення матеріалобладнаня і приміщення Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ).

Як стверджують технічні фахівці КРРТ, Концерн й сам міг би займатися цифровим мовленням і скласти конкуренцію «Зеонбуду», але протягом останніх півроку підприємство впевнено йде шляхом банкрутства.

«Цифра» - в руках невідомих

З середини 2015-го року Україна повинна перейти на цифрове телебачення, витіснивши ТБ аналогове . Цей проект своєю постановою Кабмін оцінив в 4 млрд. 291 млн. грн.

Ліцензію на цифрове мовлення в Україні має поки тільки одна компанія - ТОВ «Зеонбуд». Все обладнання «Зеонбуду» для цифрового мовлення за наказом Віктора Януковича було розміщено на об'єктах державного Концерну РРТ. Тобто, матеріально-технічна база держави була повністю задіяна для розміщення обладнання приватної компанії. Власники "Зеонбуду" не відомі, кінці сховані у кіпрському офшорі.

Нагадаємо, що в структуру Концерну входять понад п'ятсот телевеж, 80 потужних радіо- і теле- передавальних станцій, більш ніж 1380 телевізійних передавачів, 365 радіомовних передавачів і два центри супутникового зв'язку.

КРРТ забезпечує транспляцію сотень телеканалів та радіостанцій на всій території України та відповідає за якісний теле- та радіосигнал; на висотних спорудах підприємства розміщують своє обладнання мобільні оператори і інтернет-провайдери.

Дивно й те, що хоча «Зеонбуд» використовує всю виробничу базу КРРТ, державний концерн заробляє на цьому небагато - близько 8 мільйонів гривень на місяць - це 8% від обороту «Зеонбуду».

- У ТОВ «Зеонбуд» працює всього 50-60 чоловік. «Зеон» на наших вежах працює, копійки платить і отримує надприбутки. При цьому фактично всю роботу робить КРРТ, а «Зеонбуд» всього-навсього збирає гроші, тобто є прокладкою між телеканалами та Концерном РРТ, до якого всі телеменеджери давно знають дорогу, - нарікає головний бухгалтер Концерну РРТ Галина Гневко.

За її підрахунками, якщо всі телеканали платять за тарифом і без знижок, то місячний дохід «Зеонбуду» становить 94 млн. грн., а за рік - це більше 1 млрд.

І ці гроші проходять повз державний бюджет.

Повільна реакція влади

Після втечі Януковича спроби позбутися навязаного «Зеонбуду» робилися не раз.

Так, у травні поточного року Незалежна асоціація телерадіомовників звернулась до Верховної Ради з проханням провести всебічні перевірки діяльності ТОВ «Зеонбуд». Це звернення було передано до парламентського Комітету зі свободи слова та захисту інформації, який, у свою чергу, передав це звернення до Генпрокуратури.

- Ми після приходу нової влади сподівалися, що Нацрада тут же проведе новий конкурс, щоб ліцензію на цифрове мовлення отримала державна компанія. Щоб у нас був контроль над інформаційним простором. Адже зараз 32 ключових канали - в руках невідомих людей. На жаль, дива не сталося, - каже фахівець апарату Комітету зі свободи слова Верховної Ради України Людмила Блищик.

Відповідаючи на запит Комітету, тодішній перший заступник генерального прокурора Микола Голомша заявив, що ліцензія може бути анульована лише у судовому порядку за поданням Національної ради з радіо і телемовлення.

- Перевірки за заявами фізичних та юридичних осіб проводяться тільки у разі їх попереднього розгляду компетентними органами виконавчої влади або в разі неприйняття ними у встановлені строки рішень. Враховуючи це, ваше звернення надіслано за належністю до Національної ради з питань теле- і радіомовлення, - повідомив Голомша.

Таким чином, Генпрокуратура самоусунулася від розслідування щодо того, законно чи незаконно Нацрада видала ліцензію на цифрове мовлення компанії «Зеонбуд».

Втім, у Нацраді вже не раз заявляли про те, що роботою «Зеонбуду» вони не задоволені - адже компанія двічі порушувала умови ліцензії, самовільно закодувавши сигнал ТВ-каналів. Нацрада двічі вимагала, щоб «Зеонбуд» розкодувати цифровий телесигнал. І із затримкою у кілька тижнів компанія таки виконала вимогу нацрегулятора.

Свою нерішучість у Нацраді виправдовують процедурою прийняття рішень:

- Є певна процедура: має бути винесено два попередження, а вже потім судове рішення. Але ми повинні ще розглянути це питання на одному засіданні Нацради, оскільки на минулому засіданні ми вказали «Зеонбуду» на їх роботу, яка нас не задовольняє, - пояснила член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк.

За її словами, у Нацради є дуже серйозні претензії до компанії в контексті інформаційної безпеки країни.

- Якщо компанія не виправить ті помилки, на які ми вказали, ми будемо робити висновки, - запевнила Герасим'юк.

Але навіть якщо у компанії відберуть ліцензію, залишиться невирішеною проблема цифрового покриття.

- Одеський інститут зв'язку два роки робив заміри, і визначив, що в реальності покриття становить не заявлені 95%, а 30%, в деяких місцях - до 50%. Але як тільки вони ці дані озвучили, то отримали «по шапці», і замовкли. У цієї фірми просто є надійна «криша». Ось чому рік за роком кричущі факти озвучуються, а винних так і не можуть знайти, - розповідає Людмила Блищик.

Судячи з усього, в найближчі декілька років від аналогового мовлення відмовитися України не зможе. 29 січня 2015 року Концерн ініціював відстрочку переходу на «цифру» до 31 грудня 2016 року. Причиною відстрочки називають те, що реальне покриття сигналом цифрових телемереж у дев'яти регіонах складає 50-70% території області.

Відповідно, при відключенні аналогового мовлення мільйони українців не зможуть отримувати інформацію, оскільки не буде трансляції українських медіа.

Концерн - на межі банкрутства

Зараз Концерн РРТ знаходиться в складному фінансовому становищі. Якщо КРРТ буде доведено до банкрутства, його матеріально-технічну базу може отримати «Зеонбуд» - адже у цієї компанії проблем з грошима немає, і вона може собі дозволити витратити 145 млн. грн. на покупку підприємства державного значення.

- Станом на 1 січня 2014 у нас дебіторська заборгованість практично відсутня. Ми зібрали 100% прибутку - це близько 100 мільйонів гривень. А зараз заборгованість - 120 мільйонів гривень. Враховуючи те, що статутний капітал КРРТ складає всього 145 млн. грн., за скільки кроків від банкрутства знаходиться державний концерн?, - ставить риторичне запитання Галина Гневко.

Співробітники Концерну підозрюють вже колишнє своє керівництво в тому, що воно штучно довело підприємство до такого жахливого фінансового стану. Начальник сектору обліку та розрахунку Концерну РРТ Вікторія Тимошина згадує, як у неї з кабінету загадково зникала фінансова документація.

- У мене документи пропадали з кабінету. Реакція керівництва - нульова. Потім почали блокуватися облікові записи, щоб не можна було простежити, куди йдуть гроші. Щоб приховати махінації, - говорить вона.

Голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Володимир Звєрєв, під чиїм відомством знаходиться Концерн РРТ, каже, що щотижня переглядає фінансові звіти підприємства. На його думку, причина труднощів Концерну - у тому, що держава виділяє недостатньо коштів на роботу підприємства.

- Концерн не отримує фінансування в повному обсязі. Тому, зокрема, згортаються перспективні програми з відновлення радіомереж в регіонах. Концерн починає орендувати обладнання у когось, сплачуючи при цьому гроші, і не отримуючи прибутку. У КРРТ є договори з комерційними каналами - за рахунок них він фактично на плаву і тримається.

А розвивати Концерн, використовуючи ці суми, неможливо. Тому ми маємо такий важкий фінансовий стан, - каже він.

Але, за словами головного бухгалтера, Концерном спеціально не збираються кошти від замовників, а саме підприємство не платить коштів постачальникам, через що створюється дебіторська заборгованість.

- Як головний бухгалтер Концерну РРТ з усією відповідальністю заявляю, що Звєрєв дає журналістам неправильну інформацію. У нас канали розвиваються, нічого не відключилося, у нас на всю Україну є інформаційне поле. Чому раптом мають знизитися доходи?, - говорить вона.

Гневко зазначає, що той же «Зеонбуд» щомісяця має сплачувати КРРТ 8 млн. грн. за оренду обладнання, але з січня 2014-го року не робить цього. При цьому керівництво Концерну в суд не звертається, хоча зобов'язане це зробити.

- Вони хочуть це підприємство (КРРТ - Ред.) просто підім’яти під себе. І все для цього робиться. Для цього і призначили Олександра Півнюка. Йому на допомогу призначили Володимира Іщука, який раніше був президентом Концерну і знається на економічних питаннях, - вважає Гневко.

Головний бухгалтер зазначає, що ще в 2013-му році вона запровадила в КРРТ коплекс 1С, але після приходу нового керівництва почався витік фінансової інформації підприємства.

- Всі філії Концерну були підключені до програми 1С, завдяки чому вся Україна у нас була як на долоні. Але коли в квітні відбулася зміна керівництва КРРТ, доступ до програми отримали три сторонніх людини - вони повністю списували інформацію з 1С підприємства.

Ми намагалися взяти коментар у Олександра Півнюка з цього приводу, але усно він спілкуватися відмовився. А відповідаючи на письмовий запит на інформацію, зазначив, що на питання про заборгованість Концерну відповідь не буде надана, бо ця інформація не є публічною.

Конфлікти в колективі

До речі, після призначення на пост директора КРРТ Олександра Півнюка в квітні 2014-го року у колективі почалися конфлікти з новим керівництвом. Приводом для незгоди стало поновлення фінансування коштами Концерну РРТ трансляції російських телеканалів на захоплених телевізійних вежах в зоні АТО.

Колектив підприємства з квітня вимагав відставки Півнюка звинувачуючти його в потуранні окупантам

Ще у червні трудовий колектив звинувачував Півнюка у службовій недбалості і вимагав звільнити очільників філій концерну на Донбасі, але марно. І лише через півроку СБУ надало докази того, що керівник Луганського РРТ надавав допомогу терористам. Зараз триває слідство по цій справі.

Не пройшло і року, як аналогічні звинувачення Півнюку виснули офіційні особи: «Це саме та людина в Державі, яка, як на мене, саботує відновлення трансляції українських телеканалів та радіостанцій на сході. Він, а також його підлеглі сприяють поширенню телесигналу російських телеканалів та телеканалів так званих ЛНР, ДНР на тимчасово окупованих територіях.

Так це чи ні, дізнаємось протягом найближчих днів від компетентних органів», - заявив міністр інформації Юрій Стець.

Та до останнього часу керівництво Концерну РРТ жорстко боролося з інакодумством серед працівників , які відверто висловлювали свою позицію та критикували новопризначених босів.

Багато потрапили під скорочення, а 11 співробітників КРРТ зараз скаржаться на те, що за наказом керівництва їх не пускають на робочі місця без пояснення причин.

Спроба працівників зайти на територію Концерну на свої робочі місця трактувалася керівництвом як рейдерське захоплення.

- Півнюк написав наказ про скорочення всіх людей, які бачили і розуміли, що відбувається в Концерні. Приміром, скоротили заступника гендиректора Антоненка, який безпосередньо займався дебіторською заборгованістю, а також весь відділ аудиту - чотири людини. Звільнити вони мене не можуть, так як немає для цього підстав. До того ж, я - головний бухгалтер, а скоротити таку посаду вони не можуть. Але з 30 вересня я не можу зайти на роботу - за наказом гендиректора Концерну Олександра Півнюк мою електронну перепустку відключили,- розказує Гневко.

9 грудня Киівський апеляційний адмінсуд зобов'язав Держспецзв'язок розірвати контракт з генеральним директором КРРТ Олександром Півнюком. Але щоб уникнути рішення суду, Півнюк та Голова Держспецв’язку Олександр Звєрєв синхронно вийшли у відпустку.

«Зеонбуд»-2

Мало хто пам'ятає, що в 2009 році в рамках Концерну працювало підприємство «Управління цифровими телемережами» (УЦТМ). Планувалося, що саме воно отримає ліцензію на цифрове мовлення. Але незадовго до проведення конкурсу на ліцензію, це підприємство ліквідували. І конкурс виграв «Зеонбуд».

Начальник внутрішнього аудиту Концерну РРТ Юрій Босий згадує свою розмову з гендиректором КРРТ Олександром Півнюк в квітні 2014:

- Коли Півнюк зайняв посаду гендиректора, він запитав у мене: «Що з УЦТМ? Його повністю ліквідували?». Я кажу - так. А він мені: «Навіть немає в реєстрі? Погано, а то я хотів на нього повісити ліцензію по цифрі. Ну, нічого, створимо нове підприємство, і оформимо на нього ліцензію».

Юрій Босий, як і багато інших співробітників Концерну, побоюються: навіть якщо вдасться позбавитися «Зеонбуду» його місце займе інша приватна компанія.

корупція телебачення зеонбуд звязок півнюк

Знак гривні
Знак гривні