У

Угода про асоціацію. Харчові продукти: ціна, якість, відповідальні в уряді. ІНФОГРАФІКА

Угода про Асоціацію урочисто підписана. Але ніхто не може сказати з такою ж упевненістю, що підписана угода БУДЕ виконуватися Україною. Це, на жаль, можна лише припускати. Вже в перший рік дії економічної частини Угоди Україна має виконати низку завдань.

Авторський колектив: Галина Заворітня, Любов Акуленко, Радослава Чекмишева (ГО "Центр UA")

Від факту їх виконання і від якості цього виконання залежатиме, чи вийдуть українські товари на ринок ЄС, чи полегшаться умови ведення бізнесу, чи зменшиться кількість непотрібних бюрократичних процедур та документів.

Врешті-решт - чи відчують люди у своєму повсякденному житті застосування європейських стандартів.

Подивитися на повний екран

Тому громадська організація "Центр UA", TEXTY.org.ua та Європейська Правда ініціюють серію матеріалів, які простою мовою візуалізації будуть пояснювати основні та найтерміновіші завдання, необхідні для виконання економічної частини Угоди.

Окрім цього, вже по обіді 27 червня Європейська правда опублікує статтю про вплив УА на економічне становище та добробут українців.

Але повертаємося до інфографіки: у співпраці з експертами було визначено сім ключових завдань, перше з яких - безпечність харчових продуктів.

ЄС застосовує дуже жорсткі вимоги щодо безпечності продуктів, щоб звести до мінімуму можливі випадки харчових отруєнь. Угода дає можливість українським виробникам вийти на ринок ЄС. Проте для цього Україна зобов’язана адаптувати європейські стандарти та прийняти кілька законів, які запровадять європейську систему контролю безпечності продуктів.

Виконання цих умов не лише допоможе українським товарам вийти на європейський ринок. Воно зробить безпечнішими продукти для національного споживача - для мешканців України.

З цієї графіки ви довідаєтеся, чим відрізняється європейська система контролю за безпечністю продукції від існуючої в Україні. Чому українська система є неефективною і яким чином її змінити? Скільки органів в Україні контролюють безпеку продуктів і чому їхня робота не є результативною?

Скільки коштів харчові підприємства витрачають сьогодні на отримання різноманітних сертифікатів та дозволів і яким чином європейські стандарти можуть це спростити?

Що таке система ХАССП і як вона забезпечує ефективну систему контролю за безпечністю харчових продуктів? Скільки коштує процедура її впровадження та які переваги вона надасть виробникам? Який закон зможе запровадити європейську систему контролю за безпечністю харчових продуктів в Україні?

datavis угода Європа

Знак гривні
Знак гривні