Т

Три етапи подальшого успіху революції. Зберігаємо спокій, переобираємо парламент, контролюємо «своїх».

У Майдану і нової влади є два взаємовиключні завдання: зберегти територіальну цілісність і тотально замінити владу. Чому взаємновиключні? Простий приклад – щоб хоч якось контролювати Крим новій владі потрібно домовлятися з Могильовим. Нового керівника з Києва просто не пустять до його кабінету. Різкий рух і Крим просить Росію про допомогу.

Редакційна стаття

1. Зберігаємо спокій і заспокоюємо

Щоб хоч якось впливати на Донбас потрібно домовлятися з донецькими, тими, які залишилися, з Ахметовим наприклад. Щоб МВС, яке до останнього співробітника замаране злочинами («Нєт мєнта бєз хвоста»), хоч якось виконувало накази нового керівництва і в Києві і в проблемних регіонах, потрібно щось гарантувати керівникам різних рівнів. Не усім, частині, бажано найбільш професійній і найменш корумпованій.

Іноді призначають найбільш хитрихі це сильно дратує. Зберігаємо спокій. Зараз пріоритети інші.

Аналогічні проблеми в усіх відомствах.

До того ж по новій-старій Конституції уряд формує коаліція. Опозиція має близько 160 мандатів. Тягнути з урядом не можна, казна пуста і держава може збанкрутувати щохвилини, українці залишаться без пенсій і зарплат. На перший час уряд потрібен хоча б якийсь, інакше економічний крах. Офіціний уряд потрібен і для усунення загрози сепаратизму.

Без перебіжчиків немає коаліції, треба домовлятися. Це не зрада, це необхідна умова збереження країни. Не спішіть писати обурливі коментарі, почитайте далі.

Нинішні призначення і в уряді і в силових відомствах і в регіонах не змінять країну, не зроблять її такою про яку ми мріємо. Влада і опозиція, котра існували до перемоги революції, це сполучені судини, в яких котрий рык циркулювати одні й ті ж особи. Але їх не можна змусити втікати, як Януковича, бо вони зараз єдина легітимна влада. Без неї нікому віддати наказ Армії в разі конфлікту, нікому взяти гроші від Заходу.

Завдання нової влади не реформи, та вона і не зможе їх провести. Який з Турчинова Саакашвілі?

Основних завданнь пять:

- взяти під контроль всю територію, як на Півдні і Сході, так і по всій країні, де невідомі у масках перевіряють документи, а іноді і грабують. Про випадки мародерства під виглядом Самооборони говорив Парубій і Москаль;

- стабілізувати фінанси, тобто взяти кредит у Заході і з максимальною скурпульозністю виконувати умови на яких дали гроші та не допустити їх розкрадання. Умови в народі будуть не популярними;

- повернути вкрадені капітали. Цілком підходить формула Грузії: «Амністія на повернення грошей». Американський політолог Бзежинський запропонував алгоритм – з рядових олігархів по 1 млрд. із сина Януковича 10 млрд. На самого Януковича жодна амністія не поширюється;

- знайти винуватців у вбивствах, фахово зібрати докази і забезпечити справедливий суд;

- підписати угоду про асоціацію з ЄС.

Все інше - на відновлення контролю і заспокоєння Сходу і Півдня. Нехай усі перебіжчики думають, що на цьому революція закінчиться.

Не панікуйте. «Сабыр на крымскотатрском, Терпение на русском, Терпіння по-українські», - як сказав лідер кримських татар закриваючи сьогодні переможний мітингу у Сімферополі.

2. Новий парламент по «відкритих списках»

Перевибори до парламенту за «відкритими списками», а не персоналії перехідного уряду, ось що заслуговують на основну уваги адекватних політиків, активістів, Майдану, преси і всіх хто хоче змін. Нинішній уряд, який так активно всі обговорюють дійсно тимчасовий.

Тільки після нових парламентських виборів почнеться «зміна системи» і «перезавантаження країни». Нинішня Рада цього зробити не зможе. Скільки барана не дресируй він левом не стане. Для продовження революції нам потрібні леви у Раді.

Новий парламент варто обирати не пізніше ніж через два місяці після виборів президента. Наголошуємо необхідна умова змін: виборчий законом, котрий передбачає так звані «відкриті списки». За нинішнім і попереднім (який просуваєТимошенко) законами про вибори у парламент прийдуть, прикриваючись гучними іменами, «старі» політики.

Ціна одного мандату - декілька мільйонів доларів. Серйозна спокуса продати місце у списку навіть для найчеснішого активіста. Як казали давні китайці: «Найкращий спосіб побороти спокусу уникнути її».

«Відкриті списки» передбачають, що громадяни голосують не тільки за певну політичну силу, а і за конкретного політика у її списку.

Ті хто набрали достатню кількість голосів у партії, яка подолала бар’єр стають депутатами. Торгувати місцем у списку неможливо. Бо навіть №1 не гарантує депутатський мандат. Така система діє у Польщі і у Німеччині.

Ця виборча система зупинить найнебезпечнішу корупцію – політичну.

Голова, з якої "псується риба" стане свіжою. В іншому випадку, скільки не троль політиків, скільки не плюй їм в обличчя на Майдані, вони витруться і зроблять так, як захочуть. Адже будь-який депутат залежний не від виборців, а від лідера партії – включить він його у прохідну частину, чи ні. Мажоритарники ж легко "купують" округи.

З «відкритим» виборчим законом до парламенту потрапить генерація, котра здатна "перезапустити країну".

Як тільки нардепи обрані за відкритими списками зберуться можна починатинайрадикальніші реформи: розформовувати міліцію, скасовувати регуляторні акти, люструвати суддів і так далі.

Новий парламент матиме на це мандат виборців, а нове виборче законодавство забезпечить свіжу кров для їх втілення.

Останні 10 років у Верховні Раді музику замовляв крупний бізнес. Фракції обслуговували лише їх і зрідка кидали популістичну кістку народу. Навіть «Свобода» прагнула долучитися до цього свята кешу.

Партії «середнього класу» наш парламент ще не знав. Політичним активістам Майдану саме час сконцентрувати всю енергію, щоб така з’явилася. З іменем Майдану і їхнім завзяттям вона і стане владою, є всі шанси, що на довго. «Інструкція для чайників» тут.

Зрозуміло, що новий парламент обирає новий уряд і вже партії, котрі формують Кабмін нестимуть повну відповідальність за успіхи чи провали своїх міністрів.

Сьогодні такої відповідальності немає, бо не зрозуміло хто в коаліції, і хто формує уряд: власне коаліція, чи Рада Майдану. У разі неефективної роботи лідери нинішніх політсил завжди можуть прикритися, тим що уряд «узгоджений з Радою Майдану». А цій Раді, по суті все одно, як працюватиме уряд, адже цей колегіальний орган не бере участь виборах і не несе відповідальності у вигляді зменшення голосів виборців за своїх урядовців.

Одним словом тимчасовий уряд.

До перевиборів парламенту нормальні люди з нинішнього уряду, нормальні депутати, експерти і активісти повні у робочих групах напрацювати пакет реформ, щоб не втрачати ні дня на дискусії.

3. Контроль за своїми

Та і це не все. Влада розбещує. Новий парламент, обраний за «відкритими списками і сформований ним уряд теж потребує контролю.

І тут не обійтися без Майдану. Стояти на барикадах більше не потрібно. Ефективніше створити організації, котрі цілеспрямовано контролюватимуть кожна свою сферу діяльності уряду.

Прототип – «Дорожній контроль», який концентрується на ДАІ. Не завадить на кожну урядову структуру мати по такій зубастій спільноті, яка б заважала їм жити.

******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

майдан політика

Знак гривні
Знак гривні