К

Кіпр понад усе. Інвестиції в Україну. (ІНФОГРАФІКА)

Кращі з гірших. Саме так можна сказати про результати України у більшості з економічно-політичних світових рейтингів. І відомий рейтинг «Легкості ведення бізнесу» Світового банку далеко не виняток. За останніми даними Україна посідає 137 місце серед 185 країн. Показник на 15 позицій вищий, ніж торік, проте інвестиційний клімат це не надто покращило.

Текст і графіка: Ярина Михайлишин

Потужних інвесторів теж не додалося. І досі основні позиції посідає всім добре відома острівна держава на сході Середземного моря. Звідки такий міцний тандем маленького острова і велетенської країни на сході Європи пояснювати не доводиться. Цифри говорять самі за себе: в 2006 році найбільша кількість українських "інвестицій", іншими словами виведених олігархами коштів - 110 млн. доларів, надійшли до Росії. Вже в 2007 ця сума зросла в 5 разів (538 млн. доларів) і була "інвестована" у Кіпр. Перший постріл видався влучним.

І вже в кризовому 2008 році неймовірним чином розмір інвестицій у Кіпр збільшується в майже 11 разів (!) і досягає суми практично в 6 мільярдів доларів. Нагадаємо, що в цей час долар в Україні знецінився у двічі, декілька потужних банків збанкрутувало, економіка критично потребувала грошей.

Налагоджена система спільної «любові» працює і до нині. Чи вплинула на неї тяжка фінасова ситуація на Кіпрі стане зрозуміло із статистики наступного року. Детальніше в інфографіці Текстів.

Для того щоб збільшити малюнок клікніть на нього

економіка інфографіка інветиції кіпр

Знак гривні
Знак гривні